E-SMM Nasıl Kesilir?

2024-03-13T15:15:44

Çalışanlar, özel ya da kamu sektörlerinde olsun, her halükarda, elde ettikleri kazancı belgelemeli ve vergilendirmelidir. Meslek makbuzları ise, bir  çalışanın, çalıştığı bir iş üzerinden, gelir elde ettiğini gösteren belgelerdir. Özellikle son yıllarda, neredeyse bütün muhasebe işlemlerinin internet üzerinden, dijital ortamlarda yapılıyor olması, meslek makbuzlarının da online olarak işlenebilmesini sağlar. Günümüzün teknolojisi sayesinde herhangi bir çalışan, internet üzerinden, dijital muhasebe programları aracılığı ile kolaylıkla meslek makbuzunu oluşturabilir. E-Smm yani elektronik serbest meslek makbuzu, günümüzde yaygın olarak tercih edilen elektronik muhasebe işlemleri arasında yer alır.

E-Smm Nedir?

Her türlü çalışan, çalışıyor olduğunu ve gelir elde ettiğini belgelemekle yükümlüdür, çalışanlar meslek makbuzlarını çalıştıkları işyerlerine göre düzenlerler.  Fakat bir iş yerine bağlı olmayan, kendi kurduğu bir işi yapan çalışanların da meslek makbuzu oluşturmaları gerekir. Kendi işinde çalışan kişiler, serbest meslek kategorisinde yer alır. Serbest meslek çalışanları, internet üzerinden, E-Smm yani elektronik serbest meslek makbuzu düzenleyebilirler. Bu belge, gerçek bir belge olmasa da, fiziki bir karşılığı olmasa da, basılı olarak kağıda düzenlenen meslek makbuzu belgesi ile aynı geçerliliğe sahiptir. Serbest meslek çalışanları, internet üzerinden elektronik serbest meslek makbuzu düzenleyerek, kendi işlerinde çalıştıklarını ve bunun karşılığında da maddi gelir elde ettiklerini belgeleyebilirler.

E-Smm Zorunlu Mudur?

Çalışanların çalışmaları karşılığında kazanç sağladıklarını belgelemeleri zorunlu bir kuraldır. Her çalışan, iş yerine göre, ne kadar çalıştığını, ne kadar kazandığını meslek makbuzu düzenleyerek yazıya dökmelidir. Serbest meslek erbapları da aynı şekilde, kendi işlerine dair her detayı belgelemelidirler. Serbest meslek erbapları, bu konuda E-Smm uygulamasından yararlanabilirler. Elektronik serbest meslek makbuzu, düzenlenmesi zorunlu bir elektronik belgedir. 01/02/2020 tarihinde yürürlüğe giren yasayla beraber, serbest meslek erbapları, mesleklerini icra etmelerini izleyen 3. ayın son gününe kadar elektronik serbest meslek makbuzu belgesini oluşturmak zorundadır. Bir kişinin herhangi bir işverene bağlı olmadan, kendi işi üzerinden kazanç elde etmesi, serbest meslek erbabı olarak sayılması için yeterlidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-Smm Nasıl Kesilir?

Elektronik serbest meslek makbuzu (E-Smm), iki farklı yöntem kullanılarak düzenlenebilir. Her iki yöntemin de kendine has avantajları ve kolaylıkları bulunur. Kişiler kendilerine uygun olan yöntemi seçerek elektronik serbest meslek makbuzu kesebilirler. E-Smm belgesi düzenleyebilmek için kullanılabilecek yöntemler şu şekildedir:

GİB Portal:

GİB Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanıma açılan, internet üzerinden çevrimiçi olarak kullanılabilen, fatura kesme gibi mühim işlemlerin yapılabildiği bir sistemdir. GİB Portal yöntemini kullanarak E-Smm belgesi kesebilmek için, kişilerin ya e-İmza ya da Mali Mühür seçeneklerinden birine sahip olması gerekir. e-İmza ya da Mali Mühür kullanılarak, GİB Portal sistemine giriş yapılabilir. GİB Portal sistemine başarıyla giriş yapıldıktan sonra, ilgili butonlar takip edilerek E-Smm belgesi kolaylıkla oluşturulabilir. Ayrıca, GİB Portal sistemine yalnızca bilgisayar üzerinden giriş yapılabilir, sisteme mobil cihazlar üzerinden erişim sağlanamaz.

Özel Entegratör:

Özel entegratör, muhasebe işlemlerini, kişiler için hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştiren gerçek kişi ya da şirketlerdir. Özel entegratör aracılığı ile E-Smm kesme işlemi, GİB Portal yöntemine nazaran daha kolay ve zahmetsizdir. Özel entegratör, E-Smm kesme işlemi sırasında gereken bütün işlemleri hızlı  bir şekilde hallederek, E-Smm belgesi düzenleme aşamalarını tamamlar.

Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği online ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e SMM  için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE kullanım fırsatından yararlanın! Üstelik ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikada  hızlı ve kolayca e-SMM’ye geçebilir e fatura ve e arşiv faturanızı kesebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

E-Smm Makbuzunda Olması Gerekenler Nelerdir?

E-Smm (Elektronik Serbest Meslek Makbuzu) belgesinde bulunması gereken detaylar şu şekildedir.

  • Serbest meslek erbabının TC kimlik numarası veya  vergi kimlik numarası, adı, soyadı ve adresi.
  • Söz konusu müşterinin TC kimlik veya  vergi kimlik numarası, adı, soyadı ve adres bilgisi.
  • Makbuz belgesinin numarası.
  • Belgenin detaylı düzenlenme tarihi.
  • Söz konusu paranın miktarına ait detayları.
  • Sorgulama için kullanılabilecek barkod ya da karekod.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

e-Arşiv Fatura Nedir?

E-Fatura Kurulumu Nasıl Yapılır?

E-Fatura Nasıl İptal Edilir? e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez