e-İrsaliyeye Geçiş Zorunluluğu Kimler İçin Geçerlidir?

2024-03-12T13:38:10

Dijitalleşen çağda, iş süreçlerini daha verimli hale getirmenin ve kâğıt israfını azaltmanın yollarını ararken, e-İrsaliye dereye girmiştir. Kâğıt irsaliyenin yerini alan yenilikçi sistem, sevkiyat süreçlerini kontrol altına almanıza yardımcı olurken, zaman kaybını azaltır. E-fatura ve e-arşiv sistemlerine zaten aşina olan firmalar için bir adım öteye taşıyan e-İrsaliye hem çevresel hem de operasyonel avantajları beraberinde getirir. Peki, e-İrsaliye’ye geçiş için hangi şartlar gerekiyor? Hangi firmalar bu sistemi kullanmakla yükümlü? En önemlisi, e-İrsaliye ne zaman zorunlu olacak? Bu yazımızda tüm bu soruları detaylarıyla ele alıyoruz.

e-Fatura ve ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın e-İrsaliye programı ile saniyeler içinde e-İrsaliyenizi oluşturun ve müşterinize gönderin! Üstelik ücretsiz e-İrsaliyeye geçiş danışmanlığı ve yıllık 2100 kontör hediyesiyle!

E-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu Nedir?

e-İrsaliye, dijital dönüşümün getirdiği yenilikler arasında yer alarak geleneksel kağıt irsaliyenin yerini alarak iş süreçlerini modernize eder. Temel olarak e-İrsaliye; kağıt irsaliye ile eşdeğer özelliklere sahip, ancak tamamen dijital bir ortamda oluşturulan bir elektronik belgedir. Bu da firmaların sevkiyatla ilgili bilgileri daha hızlı, hatasız ve çevre dostu bir şekilde paylaşmalarına olanak tanır.

Fakat konuya daha derinlemesine baktığımızda, irsaliye türlerinin ayrımına da dikkat etmek gerekir. Kâğıt bazlı sistemde sevk irsaliyesi ve taşıma irsaliyesi olmak üzere iki ana irsaliye türü bulunmaktadır. e-İrsaliye, esasen sevk irsaliyesini dijitalleştirmeyi hedefler. Yani bir malın teslim alındığını belgeleyen ve alıcıya iletilen bu belge artık dijital ortamda düzenlenip paylaşılabilir. Fakat bir sevkiyatın hangi araçla, hangi şoför tarafından ve hangi rotayı izleyerek gerçekleştirildiğine dair bilgileri içeren belge olan taşıma irsaliyesi, geleneksel kâğıt formatında araçta bulunmaya devam eder. Bu ayrım, firmaların hangi belgelerin dijital, hangilerinin ise hâlâ fiziksel olarak hazırlanması gerektiğini net bir şekilde anlamalarına yardımcı olabilir.

Elektronik belgeleme ve dijital dönüşüm sürecinin bir parçası olarak karşımıza çıkan e-İrsaliye, firmaların sevkiyat süreçlerini daha verimli ve hatasız bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanır. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) son bir düzenleme yaparak e-İrsaliye geçiş zorunluluğu hakkındaki bilgilendirmeyi güncellemiştir. Yeni düzenlemeye göre 2022 hesap dönemi ve sonrasında brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, e-İrsaliye sistemine geçmekle yükümlüdür. Bu kriter, e-İrsaliye’nin kullanımının daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamak amacıyla belirlenmiştir.

Özellikle belirtilmesi gereken bir diğer önemli tarih ise 1 Temmuz 2023’tür. Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin bu tarihe kadar e-İrsaliye sistemine geçişlerini tamamlamış olmaları gerekir. Ancak bu zorunluluk e-İrsaliye sistemini benimsemek isteyen diğer firmalar için bir engel teşkil etmez. Yani belirtilen hasılat sınırının altında olan ya da zorunluluk kapsamına girmeyen firmalar da diledikleri bir tarihte gönüllü olarak e-İrsaliye sistemini kullanmaya başlayabilirler. Bu durum iş süreçlerini dijitalleştirmek ve verimliliği artırmak isteyen firmalar için büyük bir fırsattır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-İrsaliye Geçiş Şartları Nelerdir?

E-İrsaliye uygulaması, kağıtsız belgeleme sürecinin bir parçası olarak iş dünyasına sunulmuştur ve belli kriterleri karşılayan mükellefler için e-irsaliye geçiş zorunluluğu getirilmiştir. Bu bağlamda Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na göre belirli malların imali veya ithaliyle ilgili lisans sahipleri, Maden ve Şeker Kanunları kapsamında belirli ruhsat ve sertifika sahipleri, e-Fatura kullanan demir, çelik üreticileri ve belirli hasılat sınırını aşan mükellefler bu zorunluluğa dahildir.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar, sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler de e-İrsaliye’ye geçiş yapmak zorundadırlar. Gelir İdaresi Başkanlığı ise, risk analizi sonucunda belirlediği mükellef veya mükellef gruplarına da e-İrsaliyeye geçme zorunluluğu getirebilir. Bu zorunluluklara uymayan mükellefler için yasal yaptırımlar söz konusudur. Eğer mükellef yukarıda belirtilen kriterlere dahil değilse, e-İrsaliye’ye ihtiyari olarak geçebilir.

E-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu Neden Gereklidir?

E-İrsaliye geçiş zorunluluğu, iş süreçlerini dijitalleştirmek ve bu süreçleri daha etkin, hızlı ve verimli hale getirmek amacıyla getirilmiştir. Özellikle e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı olan mükellefler için e-İrsaliye, dijitalleştirilmiş belgeleme sürecini tamamlayıcı bir rol oynar. E-İrsaliye ile birlikte kâğıt, yazdırma, kargolama, arşivleme gibi geleneksel yöntemlerin getirdiği maliyet ve zaman kayıplarından kurtulunur. Bunun yanı sıra kâğıt irsaliyelerin kaybolma veya zarar görmesi gibi riskler ortadan kalkar.

E-İrsaliye sayesinde hazırlanan fatura ve irsaliyeler elektronik ortamda anında karşı tarafa iletilir. Bu da iş süreçlerinin hızlanmasını sağlar. Ayrıca bu dijital dönüşüm ile birlikte mükellefler hem zaman hem de maliyet tasarrufu elde eder. Son olarak kâğıt kullanımının azaltılmasıyla doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunarak çevresel sürdürülebilirliği destekler. Bu nedenlerle e-İrsaliye geçişinin zorunlu hale getirilmesi hem iş dünyası hem de doğa için olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

Siz de e-İrsaliyeye geçmek istiyor fakat nasıl geçeceğinizi bilmiyorsanız kullanımı oldukça basit olan Ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile işletmeniz için gerekli olan tüm muhasebe işlemlerinizi yaparken aynı zamanda e fatura/ e arşiv faturanızı saniyeler içiresinde keser e-irsaliyenizi da düzenleyip her yerden görüntelebilirsiniz!

Kimler E-İrsaliyeye Geçmek Zorundadır?

E-İrsaliyeye geçiş zorunluluğu, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen kriterlere bağlı olarak bazı mükellefler için getirilmiştir. GİB’in son düzenlemesi doğrultusunda, 2022 ve sonrasındaki hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler e-İrsaliye sistemine geçmek zorundadırlar. Bu kriter e-İrsaliye’nin daha yaygın olarak kullanılmasını sağlamayı hedefleyen bir adımdır. Zorunluluk kapsamında olan işletmeler için belirlenen son tarih 1 Temmuz 2023’tür. Bununla birlikte, e-İrsaliyeye gönüllü olarak geçmek isteyen firmalar, belirli bir zorunluluk olmaksızın istedikleri tarihte e-İrsaliye sistemine dahil olabilirler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

e-İrsaliye Üzerindeki QR Karekod İçeriğinde Hangi Bilgiler Bulunmaktadır?

e-İrsaliye Hangi İrsaliye Türlerini Kapsamaktadır?

e-İrsaliyede Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez