Yeni e-Faturaya Geçiş Zorunluluğu Şartları Nelerdir?
E-Fatura yani elektronik fatura, her alışveriş işleminden sonra oluşturulması gereken fatura belgelerinin elektronik ortamdaki versiyonudur. Günümüzde online alışveriş sistemleri nedeniyle de sıklıkla kullanılan bir fatura çeşididir. Elektronik faturalar, fiziksel faturalara nazaran daha çevreci, ekonomik ve kullanımı kolaydır. Saniyeler içerisinde e-fatura kesebileceğiniz muhasebe programı ile işleriniz daha kolay ilerleyecektir. Elektronik faturaya geçişin zorunlu olup olmaması ise mükellefin işlem hacmine göre değişiklik gösterebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen şartlara uyan işletme ve şirketler elektronik fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Gelir İdaresi Başkanlığının yayınladığı 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu’nun tebliği taslağına göre elektronik faturaya geçiş zorunluluğu şartlarında değişiklikler yapıldı. Bu tebliğ taslağı yalnızca elektronik faturaya değil, e-İrsaliye ve e-Arşiv gibi yaygın olarak kullanılan uygulamaların şartlarına da değişiklikler getirdi.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
E-Belge Zorunlu Kullanım Kapsamı
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğ kapsamında e-İrsaliye, e Arşiv ve e Fatura gibi elektronik belge uygulamalarına zorunlu geçiş için aranan şartlarda değişikliğe gidildi.
İşte yayınlanan yeni tebliğde e-Belge sistemlerine geçiş için şartlar:
- 30 Aralık 2022’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024’e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
- Eski tebliğe göre vergi mükellefi olmayan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’yi geçmesi ve vergi mükellefi olan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarının da 30 bin TL’yi geçmesi halinde e-Arşiv uygulamasına geçiş zorunlu idi. Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’ye indirildi. Vergi mükellefi olan taraflara karşı düzenlenen toplam fatura tutarı ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi.
- Kültür ve Turizm Bakanlığından veya belediyelerden yatırım ya da işletme belgesi alan ve konaklama hizmeti veren oteller için, e-Fatura kullanımı zorunlu hale getirildi.
- Eski tebliğe göre irsaliye belgesi olarak e-Arşiv faturanın kağıt çıktısı ve ÖKC fatura bilgi fişi gibi belgeler kullanılabiliyordu. Yayınlanan yeni tebliğe göre sevk irsaliye ile de sevk yapılabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun ve özel bir kod içeren bir belge olması zorunlu hale getirildi.
- 509 numaralı Vergi Usulü Kanunu tebliği yayınlanmadan önce e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapabilmek için 25 milyon TL sınırı vardı. Yayınlanan yeni tebliğ ile beraber 2023 yılı cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar için e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunlu oldu.
- Demir, çelik veya çelik eşyaların ihracat, imalat veya ithalatını yapan firmalar için e-Fatura kullanıcısı olma şartı aranmaksızın e-İrsaliye uygulamasına geçiş şartı getirildi.
- Önceden döviz alım satım işlemleri için ‘e-Döviz alım satım belgesi’ isminde bir belge kullanılırdı. Bu belgenin adı yayımlanan tebliğ ile beraber ‘e-Döviz ve değerli maden alım satım belgesi olarak değiştirildi. Elektronik ortamda yapılan maden alım satım işlemlerinde bu belgenin kullanılması zorunlu hale getirildi.
Siz de Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e-Faturaya oturduğunuz yerden 15 dakikada geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175/ Yıllık 2100 kontöre kadar kullanım da hediye!
E-Ticaret Yapanlara E-Fatura Zorunluluğu
Yayımlanan Vergi Usulü Kanunu tebliğine göre e-ticaret yapan satıcılar için de elektronik faturaya geçiş şartları değiştirildi. 2020 ve 2021 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 1 milyon TL olan, 2022 veya sonrasındaki yıllar için ise 500 bin TL ve üzeri satış hasılatı olan satıcılarına e-Fatura kullanımı zorunlu hale getirildi. Yayımlanan yeni tebliğ ile beraber sektörlerin elektronik ortama geçiş hızının artırılması hedefleniyor. Her sene geçiş zorunluluk şartları ve limitleri biraz daha azaltılıyor. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş hazırlıklarını tamamlamış olmaları gerekir.
Tüm değişikliklerin yer aldığı Resmi Gazete’ye ulaşmak için tıklayınız.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;