Mali Mühür Kurulumu Nasıl Yapılır?

2024-03-12T15:31:50

Firmaların sıklıkla tercih ettiği mali mühür, resmi işlemlerin gizliliğini koruyan ve firma nezdinde var olan kaşenin elektronik ortamdaki halidir. Firmaların mali mührü tercih etmesinin en büyük sebebi; birden fazla kişinin yetkili olabilmesi ve e fatura gibi işlemlerin güvenle korunabilmesidir.

Günümüzde çoğu resmi işlemin dijital platformda gerçekleştiği göz önüne alındığında, mali mührün kullanımı güvenlik amacıyla artmıştır. Mali mührün kurumsal geçerliliği olduğu için belgeler muhataplarına iletilirken güvenlik ön planda olur ve firma kendini garantiye alır. Mali mührü yalnızca işletmeler değil tüzel kişiler de alabilir.

On binlerce işletme sahibi Logo İşbaşı ile e fatura programına ücretsiz olarak geçiyor ve mali mühür kurulumu ve diğer tüm detaylar için Logo İşbaşı’nın ücretsiz danışmanlığından yararlanıyor üstelik yıllık 2100 kontör hediye avantajıyla. Sizler de mali mühür kurulumu için bu kurulumu binlerce kez yapan Logo İşbaşı ekibi ile ücretsiz gerçekleştirmek istiyorsanız sizi şöyle alalım:)

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

Firmalar e-fatura, e-defter, e-irsaliye veya e arşiv kullanmak istiyorsa; mali mühür başvurusu yapmalıdır. Mali mühür, TÜBİTAK bünyesindedir ve Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilir. Başvuru, Kamu SM sitesi üzerinden gerekli bilgiler doldurularak yapılır. Mali Mühür Sertifikası’nın haricinde ayrıca e-fatura veya e-defter başvurusu için Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden online olarak başvuru formu doldurulur.

Mali mühür başvurusu yapılmadan önce, kullanılacak olan alanlar için Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan başvuru yapılmalıdır. Ardından Kamu SM’de mali mühür başvuru adımları tamamlanarak süreç tamamlanır.

Mali Mühür Ödemesi Nasıl Yapılır?

Mali mühür talep eden firma yetkililerinin başvuru aşamasında ödeme yapması gerekir. Ödeme yapma esnasında 3 yıllık Mali Mühür Sertifikası ve akıllı kart okuyucular ürün olarak ele alınır ve fiyatları gösterilir. Tüzel ve gerçek kişi olmak üzere farklı ödeme seçenekleri ayrı ayrı sunulur. Her firma ve her bir cihaz için ayrı olarak ödeme gerçekleşmelidir.

Tüm talep edilen ürün ve hizmetler seçildikten sonra Kamu SM hesabına ve TÜBİTAK/BİLGEM hesabına para yatırma işlemi yapabilir ya da kredi kartı ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme işlemi yapılırken dekonttaki açıklama alanına “Başvuru Kodu” yazmanız istenir. Mali mühür ödemesi yapıldıktan sonra 1-2 hafta içerisinde kargo ile birlikte mali mühür zarfı tarafınıza iletilir.

Mali Mühür Kurulumu Nasıl Yapılır?

Son yıllarda firmaların tüm işlemlerinde hızlı hareket etmelerini sağlayan mali mühür, başvuru ve kurulum aşamalarını içerir. Dijital platformda gerçekleşen pek çok elektronik işlemde mali mühre ihtiyaç vardır. Özellikle e-fatura işlemleri, mali mühür sayesinde dakikada 100’den fazla fatura kesmeyi sağlar. E-imza gibi ıslak imza olmayan mali mühür, elektronik imza olarak da adlandırılabilir.

Mali mührün başvuru, ödeme ve kurulum aşamaları yaklaşık 2 haftalık bir sürede gerçekleşir. Önemli olan noktalardan biri de; mali unvan değişirse mali mührün de değişmesi gerektiğidir. Yeni unvanla birlikte tekrar mali mühür başvurusu yapılmalı ve aynı adımlar izlenerek yeni unvan üzerinden mühür alınmalıdır.

Mali mühür başvuru aşamasından sonra üretim aşaması başlar. Üretim aşamasında sertifikalara akıllı okuyuculara yazılır. Kuryeye verilen ürün, USB aygıtı görünümündedir ve gelen kart bu aygıta takılır. TÜBİTAK Kamu SM sitesi üzerinden işletim sistemi için gerekli olan sürücüler indirilir. Mevcut bilgisayara uygun sürümün seçilmesi bu aşamada önemlidir. Yüklemelerin ardından Kamu SM Online İşlemler sayfasını açarak giriş yapılır.

Şifreli giriş ve e-imzalı giriş seçenekleri arasından istediğinizi seçerek işleme devam edebilirsiniz. Kullanıcı doğrulama ekranındaki şifreli girişte, vergi numarası gibi istenilen bilgileri girmek ve ardından SMS onayı kısmı zorunludur. Güvenlik ve giriş adımları gerçekleştikten sonra PIN oluşturma alanına gelinir. Ekrana gelen doğrulama kodu, bir sonraki aşamada gelecek boşluğa yazılır.

Doğrulama kodu onaylandıktan sonra PIN kodu belirlenir ve kurulum tamamlanır. PIN kodu unutulur ya da değiştirilmek istenirse aynı adımları izleyerek yeni PIN oluşturabilirsiniz. Oluşturulan PIN kodu 3 kere yanlış girildiği takdirde, tekrar Kamu SM sitesi üzerinden PIN değiştirme sekmesine gidilir ve yeni PIN alınması gerekir.

Mali Mühür Kurulumu İçin Fiyatlandırma

Mali Mühür Sertifikası (MÜS) kurulumu 3 yıllık olarak alınabilir. Mali mühür sertifika fiyatları 1 Ocak 2021 itibariyle gerçek ve tüzel kişi için şu şekildedir:

  • Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası ile akıllı kart okuyucu fiyatı 342,20 TL (290 TL + KDV)
  • Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası ile akıllı kart okuyucu fiyatı 217,12 TL (184 TL + KDV)

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez