e-Arşiv nedir, kimlere kesilir?
Vergi Usul Kanuna göre kağıt üzerinde düzenlenip, ibraz edilme ve arşivlenme zorunluluğu olan faturanın elektronik ortamda düzenlenip yine elektronik ortamda saklanması ve gerektiği zaman ibraz edilmesine imkan tanıyan dönüşüm sistemine e-Arşiv denir.
e-Arşiv;
-Dijital ortamda düzenlenme,
-Online olarak ibraz edilme,
-İkinci nüshasının dijital ortamda saklanması sebebiyle oldukça kolay ve hızlı gerçekleşen işlemlere olanak sağlar.
e-Fatura Mükelleflerine e-Arşiv Fatura Kesilir Mi?
Maliye Bakanlığının Resmî Gazete’de yayınlanan 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ’ine göre e-Arşiv Uygulamasından faydalanmasına izni verilen mükellefler e-Fatura Uygulamasına kayıtlı olanlara düzenledikleri faturaları e fatura olarak oluşturmak, paylaşmak, saklamak ve gerektiğinde ibraz etmek zorundadır.
VUK ile belirtilmiş şartlara çerçevesinde, e-Fatura uygulamasını kullanan yani e-faturaya geçenler yine e-faturaya geçmiş olan firmalara yalnızca e-Fatura kesilebilir.
Fakat eğer bir firma e-faturaya geçmemişse hismet verdiği/ürün sattığı firma e-fatura uygulamasına geçmişse bu müşterisine e-arşiv fatura kesebilir. Biraz karışık bir durum gibi gözükse de ilk sorulması gereken soru alıcı ve satıcının e-faturaya geçiş durumu. İki şirket e-faturaya geçmişse kesilecek olan fatura e-fatura olmalı ama alıcı e-faturada satıcı değilse satıcı e-arşiv fatura kesebilir.
Bu konuda ücretsiz danışmanlığımızdan yararlanmak için 02626798800 nolu numaraya arayabilirsiniz.
Bu Durum ile Karşı Karşıya Kalırsam Ne Yapmalıyım?
- Alıcı olarak böyle bir durum ile karşılaşmanız durumunda karşı tarafın e-Arşiv Faturayı iptal etmesini talep edip e-Fatura düzenlemesi gerektiğini iletebilirsiniz.
- e-Fatura mükellefine e Arşiv Fatura düzenlemeniz durumunda ise düzenlediğiniz bu belgeyi iptal edip e-Fatura düzenlemeniz gerekir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
E-Arşiv Fatura Nereden Kesilir?
- e-Arşiv fatura kesebilmek için öncelikle başvuru işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. İlgili başvuruyu yapabilmek için farklı entegratörler kullanabilirsiniz. Ayrıca e-Arşiv fatura sistemine dahil olabilmeniz için öncelikle e-fatura sisteminizin olması gerekir. E-Arşiv fatura kesmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden gerekli işlemleri yapabileceğiniz gibi siz de her on kullanıcıdan dokuzunun memnun olduğu işletmenize özel online ön muhasebe programı Logo İşbaşı sayesinde tek tıkla e-Arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz.
- Bu işlemi Logo İşbaşı ile internet erişiminizin olduğu her yerden ister bilgisayarınız isterseniz de cep telefonlarınızla anında gerçekleştirebilme imkanı bulabilirsiniz. Üstelik faturalarınız dijital ortamda 10 yıl boyunca arşivleneceği için arşiv maliyetinden kurtularak gerektiğinde tüm faturalarını anında ibraz edebilirsiniz.
- Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e-fatura ve e-arşiv fatura için yıllık 1000 kontör HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikada hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;