E-Fatura Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

2024-03-13T10:15:33

E-Fatura Nedir?

E-fatura, her türlü alışverişten sonra düzenlenen fatura belgesinin elektronik halidir. Elektronik faturalar, kağıt faturalara göre çok daha avantajlı kullanım sunar. Kağıt ve basım masrafı gerektirmemesi bunların başında gelir. Ayrıca bu faturalar elektronik ortamda kolayca kesilir ve düzenlenir. Alıcı ya da satıcı tarafa son derece kolay ve hızlı bir şekilde gönderilebilir. Muhasebe işlemlerinin çoğu elektronik ortamda yapılmaya başlandığı için e fatura kullanımı oldukça yaygındır.

E-Faturaya Geçmek Zorunlu Mu?

Elektronik fatura uygulamasına geçmek için firmanın belirli şartları yerine getirmesi gerekir. 2019 ya da 2020 yıllarındaki cirosu 5 milyon ve üzeri olan firmalar, 1 Temmuz 2021 tarihine kadar e-Fatura ve e Arşiv fatura uygulamasına geçmek zorundadır. 1 Temmuz 2020  tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına dahil olan her firma da 1 Ocak 2021 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçmek zorundadır. Firmalar ciro şartını karşılamasalar bile e-Fatura uygulamasını kullanabilirler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

E-Fatura Kağıt Faturayla Aynı Mıdır?

E-fatura, elektronik ortamda oluşturulmuş bir faturadır. Kağıda basılan faturadan herhangi bir farkı yoktur. E-faturada da kağıt faturalarda bulunan bilgiler bulunur. Elektronik faturalar, kağıt faturalarla aynı hükmü taşır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-Faturanın Avantajları Nelerdir?

E-faturanın çok sayıda avantajı şu şekilde sıralanabilir;

  1. Çevrecidir. Kağıda basılmadığından, tamamen elektronik ortamda oluşturulur. Ekstra kağıt üretimi gerekmez.
  2. Kolaylık sağlar. Kağıt faturalara nazaran çok daha hızlı ve pratik bir şekilde oluşturulur.
  3. E-faturalar karşı tarafa istenildiği zaman saniyeler içerisinde gönderilebilir. Kağıt faturalarda olduğu gibi karşı tarafa ulaştırmak için kargo ya da posta gibi hizmetlere gerek kalmaz.

E-Faturalarda Hangi Bilgilerin Bulunması Gereklidir?

Elektronik faturalarda bulunması gereken bilgiler şunlardır;

  • E-faturanın oluşturulduğu tarih.
  • Satıcı ve alıcı tarafın adı ve soyadı, iletişim bilgileri.
  • Satın alınan mal veya hizmetin niteliği ve toplam  tutarı, varsa vergi miktarı.
  • E-faturanın sonrasında kontrol edilebilmesi için barkod ya da karekod.
  • Kaşe ya da imza.

E-Faturalar İptal Edilebilir Mi?

E-faturalar, yanlış düzenlendiğinde ya da yanlış kişiye gönderildiğinde iptal edilebilir. İptal etme süreci e-faturanın çeşidine göre değişiklik gösterir. Eğer fatura temel e-faturaysa, alıcı faturayı iptal etme hakkına sahip değildir. Eğer fatura ticari e-faturaysa alıcı taraf faturayı iptal ya da ret edebilir.

E-Faturalar Nasıl Sorgulanır?

E-faturaların sorgulanması için alıcı ya da satıcı tarafın bir işlem yapmasına gerek yoktur. Faturayı oluşturan ve gönderen tarafın kullandığı entegre sistem, e-fatura sorgulamasını otomatik olarak yapar. Elektronik faturaların sorgulamasını yapmak, kağıt faturalara nazaran çok daha kolay ve hızlı yapılabilir.

E-Faturalar Nasıl Saklanır?

Elektronik faturaların saklanması için kağıt faturalarda olduğu gibi fiziki arşivler gerekmez. Elektronik faturalar, kişinin kullandığı muhasebe programı ya da entegre şirketinin altyapısında dijital bir şekilde depolanır. Bu sayede herhangi bir hasar almadan uzun süreler boyunca saklanabilirler. Ayrıca bu sistemler sayesinde istenildiğinde kolaylıkla bulunabilirler.

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-arşiv fatura, elektronik faturaların dijital ortamda depolanıp saklanabilmesini sağlayan bir uygulamadır. Elektronik faturalar, e-Arşiv fatura uygulaması sayesinde uzun süreler boyunca hiçbir zarar almadan saklanabilirler. E-fatura, satıcı ve alıcı tarafın e Fatura kullanıcısı olması durumunda kullanılır. E-Arşiv fatura ise sadece satıcı tarafın e-fatura mükellefi olduğu, alıcının da kağıt fatura mükellefi olduğu durumlarda kullanılır.

E-Fatura Sistemlerinin Bozulması Durumunda Ne Olur? Kağıt Fatura Kesilebilir Mi?

Eğer bilişim sistemleri e-Fatura gönderimine elverişsiz bir durumda ise kağıt fatura kesilebilir. Taraflar arıza durumunda faturaları kağıda basıp karşı tarafa iletebilir. Arızanın her türlü detayı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmelidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez