e-Defter Geçiş Hadleri Nelerdir?

2024-02-21T09:41:00

Dijital dönüşümün birçok sektörde hızla ilerlemesiyle beraber muhasebe ve finans alanları için de farklı dijital araçlar geliştirilir. Bu dijital araçlar iş gücünü azaltırken aynı zamanda vakit ve nakit kaybını da düşürür. Büyük ölçekli işletme ve şirketler için birçok avantaj sağlayan e-Defter uygulaması da daha işlevsel bir kayıt süreci için geliştirilen araçlar arasında yer alır.

En temel anlatımı ile e-Defter şirketlerin, işletmelerin dönemsel büyük defter ve yevmiye defterlerinin dijital ortamda saklanabilmesini sağlayan bir uygulamadır. Geleneksel yöntemlerle büyük oranda kağıt, iş gücü ve vakit israfına yol açan büyük defter ile yevmiye defter kayıtlarını e-Defter ile kolayca oluşturabilir, görüntüleyebilir ya da saklayabilirsiniz.

Daha tutarlı ve senkronize bir kontrol süreci için geliştirilen e-Defter gibi dijital araçların kimi vergi mükellefi gruplar tarafından kullanılması Vergi Usul Kanunu kapsamında zorunlu hâle getirilir. Bu kanunla beraber e-Defter uygulamasını kullanması zorunlu olan bazı vergi mükellefi grupları bulunur. e-Defter kullanmaları e defter geçiş hadleri kapsamında  zorunlu olmasına rağmen kullanmayan, büyük defter ve yevmiye defteri kayıtlarını fiziksel olarak oluşturan işletme ve şirketler cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.

e-Defter Zorunluluğu Nedir?

e-Defter uygulamasına geçiş zorunluluğu kuralları ilgili bakanlık tarafından detayları ile birlikte oluşturulur ve açıklanır. Vergi mükelleflerinin herhangi bir cezai yaptırım ile karşı karşıya kalmaması için bu kurallara uyması ve zorunluluk kapsamında olan uygulamalara geçiş yapması beklenir. Hangi vergi mükellefi gruplarının e-Defter uygulamasına geçmek zorunda olduğu Vergi Usul Kanunu kapsamında belirtilir.

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarını kullanan vergi  mükelleflerinin aynı zamanda e-Defter  kullanması da zorunludur. Bununla beraber geçiş zorunluluğunu belirleyen e defter hadleri aynı zamanda mükelleflerin ciro ve vergi borcu oranlarıyla doğrudan ilgilidir.

2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023’e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.

e-Defter geçiş hadleri mükelleflerin işlev gösterdikleri sektörlere göre de değişiklik gösterebilir. Gayrimenkul ve motorlu araçlar için kiralama, satım ve alım işlemleri sunan vergi mükellefleri 2022 yılı içerisinde 500 bin TL ciro elde etmeleri durumunda 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter kullanmaya başlamalıdır. İnternet ortamında herhangi bir hizmet satışı yapan, mal satan mükelleflerin de 2022 yılında 500 bin TL ciro elde etmesi durumunda 1 Ocak 2024’e kadar e-Defter uygulamasına geçmeleri gerekir. 2023 yılında 500 bin TL ciro elde etmesi durumunda ise 1 Ocak 2025’e kadar e-Defter uygulamasına geçmeleri gerekir.

Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı’nın özet raporları sayesinde yaptığınız tüm işlemlerin günlük özetlerini inceleyerek işinizi daha iyi yönetebilirsiniz. e-Fatura ve e-Arşiv Faturanızı saniyeler içinde kesip tüm ön muhasebe işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz Logo İşbaşı’nı hemen deneyin!

e-Defter’e Geçiş Nasıl Sağlanır?

2024 e defter geçiş hadleri kapsamında e-Defter uygulamasını kullanmaya başlamak zorunda olan vergi mükellefleri bu sürecin nasıl işlediğini merak edebilir. Dijital uygulamaların sürekli geliştirilmesi ve kullanım zorunluluk şartlarının da her geçen yıl daraltılması mükelleflerde kafa karışıklığına zemin hazırlayabilir. e-Defter’e geçiş yapabilmek için online sistemler kullanılabilir.

Geçiş hadleri içerisinde yer alan tüzel  vergi mükellefi grupları edefter.gov.tr web sitesinden e-Defter Başvuru Formu belgesini doldurabilir. Bu aşamada tüzel mükelleflerin mali mühür ile formu onaylaması gerekir, mükellefin gerçek kişi olması durumunda ise onay için mali mühür ya da elektronik imza kullanılabilir. Başvuru onaylandıktan sonra mükellefler bakanlıktan uyumluluk onayı almış olan bir yazılım edinerek e-Defter uygulaması üzerinden kayıt tutmaya başlayabilir.

e-Defter Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

e-Defter uygulamasını kullanmak için web sitesi üzerinden başvuru yaparken bazı noktalara dikkat etmek sürecin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde sonuçlanmasını sağlayabilir. Herhangi bir sorun oluşmaması için başvuru yaparken şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Defterler oluşturulurken yasal olarak belirlenen boyut ve formatlara uygun olması gerekir. Dil kodu olarak UTF-8 ve format olarak XML seçilmelidir.
  • Mükellefin kart bilgilerini sisteme girerken -ş, -ü, -ö, -ğ ve -ç gibi Türkçe karakterler kullanmaması gerekir.
  • Mükellefin türüne göre kullanılması gereken e-İmza ya da mali mühürlerin işletim sistemi ile uyumlu olması, aynı zamanda e-Defter uygulamasının kullanılacağı bilgisayarın da Java 32 bit özellikli olması gerekir.

e-Fatura programı Logo İşbaşı ile kime ne ödenecek kimden ne alınacak gibi soruların cevabını düşünmezsiniz! Cari hesap takibiyle tahsilat ve ödemeleriniz zamanında gerçekleşir, takibi kolaylaşır! Siz de 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Finansal Analiz Nedir? Faydaları Nelerdir?

CRM Yazılımı Nedir? Firmaya Sağladığı Katkılar Nelerdir?

Brüt Kar Nasıl Hesaplanır? 

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez