Dış Ticarette Kullanılan Belgeler Nelerdir?

2024-03-12T08:43:00

Dış ticaret bir ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biridir. Günümüzde dünya ülkelerinin küresel bir ağ ile birbirine bağlanması sonucu dış ticaret hiç olmadığı kadar geniş ve gelişmiş bir durumdadır. Dış ticaret işlemleri gerçekleştirilirken kullanılan çeşitli belgeler ve araçlar bulunur. Dış ticarette kullanılan belgeler sürecin yasal ve sorunsuz bir şekilde ilerlemesini mümkün kılar. Günümüzde yürürlükte olan ve resmi geçerliliği bulunan birden fazla sayıda dış ticaret belgesi bulunur. Dış ticarette kullanılan her bir belgenin özellikleri, şartları ve kullanım amaçları değişiklik gösterebilir.

Dış Ticaret Nedir?

Dış ticaret bir ülkenin başka ülkelere, dışarıya yaptığı ihracat işlemleri olarak düşünülebilir. Fakat bu terim sadece ülke dışına yapılan satışlardan daha fazlasıdır. Bir ticaretin dış ticaret sayılması için devletin, resmi makamların bu ticari ilişki üzerine denetimler kurması, sınırlandırmalar getirmesi, ticareti sınıflandırması ve önemli noktaları ele alması yeterli olabilir. Fakat bununla beraber günümüzde dış ticaret temel olarak yurt dışına yapılan satışlar, pazar çalışmaları şeklinde öne çıkar.

Dış Ticarette Kullanılan Ticari Belgeler Nelerdir?

Ticari belgeler satış işlemine dair geniş ve detaylı bilgiler içeren belgeler olarak tanımlanabilir. e-Fatura başta olmak üzere birçok fatura türü ticari belge statüsünde yer alır. Dış ticaret işlemlerinde ticari belgeler yaygın olarak kullanılır. Ticari belgeler dış ticaret işlemlerinde aksaklıkların, karışıklıkların yaşanmasını önler. Aynı zamanda her iki tarafın da isteklerini alabilmesi, yasla pürüzlerin ortaya çıkmaması ve her türlü olumsuzluğa yol açabilecek durumun giderilmesi için kullanılırlar. Dış ticarette kullanılan ticari belgeler temel olarak satışı yapılan mala, miktarına, fiyatına, vergilerine, vergi dilimlerine ve tutarlarına dair bilgiler içerir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Dış Ticarette Kullanılan Finansman Belgeler Nelerdir?

Finansman belgeleri de dış ticarette süreçler işlemesi için olmazsa olmaz olan belgeler arasında yer alır. Birden fazla çeşidi bulunan ticari belgeler dış ticaret usulü ile satışı yapılan mallara, bedellere, tutarlara dair bilgiler içerirken, finansman belgeler faturalarda yazan tutarın tahsil edilmesine dair hükümler bulundurur. Finansman belgelerin büyük bir bölümü dış ticaretten doğan değerin satıcıya nasıl ulaştırılacağını, devredilme durumunda nasıl bir süreç işleyeceğini açıklar bilgiler içerir. Finansman belgelerin bir bölümü de aynı zamanda malın teslim edileceği bölgeyi ya da teslim alma hakkını belirten bilgiler içerir. Dış ticarette kullanılan finansman belgelere rehin senedi, antrepo makbuzu, teslim emri, bono ve poliçe örnek olarak verilebilir.

Ön muhasebe işlemlerinin karmaşık görüntüsü sizi korkutup, girişimciliğinizi engellememesi için online ön muhasebe programı Logo İşbaşı yanınızda! İşletmenizin ön muhasebe işlemlerini kolaylıkla internet erişimi olan her yerden gerçekleştirebileceğiniz, kolaylıkla cari takibi yapabileceğiniz, saniyeler içinde e fatura ve e arşiv faturanızı kesebileceğiniz Logo İşbaşını siz de hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Gümrük Beyannamesi Nedir?

Gümrük beyannamesi dış ticaret işlemlerinde sıklıkla kullanılan bir diğer belgedir. Gümrük beyannamesi dış ticaret yolu ile elde edilen ya da edilecek olan gelirlerin, satışı yapılacak mal ve varlıkların vergi konusu olabilmesini sağlar. Gümrük beyannamesine alıcı ve satıcı taraflara dair detaylı bilgiler yer alır. Aynı zamanda yurt dışına satışı yapılan mal ve mallara dair bilgiler, vergilendirme dilimleri, tutarları bulunur. Birden fazla sayıda gümrük beyannamesi çeşidi bulunur. Gümrük beyannameleri nüsha numaralarına göre ve nüshalarına göre birbirinden ayrılır ve farklı senaryolarda kullanılır.

Ticari Fatura Nedir?

Ticari fatura esas faturadır. Satış işlemi öncesinde sözleşmeye istinaden hazırlanır. Ticari fatura satıcı tarafından hazırlanır ve sunulur. Bu fatura türü kesin fatura olarak kabul edilir. Satış sonrasında gerçekleşecek her türlü işlem için ticari fatura esas alınmalıdır. Gümrük işlemleri, döviz transferleri gibi ülkeden ülkeye değişen durumlar için ticari fatura ve içerisindeki bilgiler esas alınır. Ticari e-Fatura şeklinde bir de elektronik versiyonu bulunur.

Proforma Fatura Nedir?

Proforma fatura en temel anlatımı ile teklif faturasıdır. Bu fatura türünde de bir faturada olan bütün bilgiler yer alır. Fakat bu bilgilerin hiçbiri resmi nitelik taşımaz. Zira proforma faturalar sadece iki ya da daha fazla taraf arasında teklif vermek amacı ile oluşturulur. Proforma faturalar bankalar tarafından transfer edilebilir fakat fatura resmi olarak geçerli olmadığı için herhangi bir yaptırım uygulanmaz. Proforma fatura dış ticaret işlemlerinde teklif vermek amacı ile sıklıkla kullanılan bir ticari belge olarak öne çıkar.

E-faturaya geçmek istiyorsunuz fakat geçiş işlemleri gözünüzü mü korkutuyor? Doğru yerdesiniz! Logo İşbaşı’nın alanında uzman e-Dönüşüm danışmanları ile 15 dakikada e-Faturaya geçin rahat edin! Logo İşbaşı’nın sizi 1-0 öne geçirecek avantajlarına bir tık uzaklıktasınız! Hemen siz de 14 gün boyunca ücretsiz deneyin.

Navlun Faturası Nedir?

Navlun faturası malın taşımacılık ücretleri için kesilen faturadır. Navlun faturası deniz ya da su yolu ile ulaştırılması sağlanan malların ulaşım ücretlerini belirtir. Kendi içerisinde peşin navlun ya da havale navlun olarak ikiye ayrılır. Havale navlun ödemesi gemi yola çıktıktan bir süre sonra ödenir. Peşin navlun ödemesi ise taşıma işleminin gerçekleştiği gün yapılır. Bu ödemeler malı taşıtan tarafından yapılmalıdır. Navlun ödemelerinin eksiksiz yapılması dış ticarette oldukça önemlidir. Zira navlun ödemeleri olmadan firmaların dış ticareti durdurma hakkı bulunur. Aynı zamanda ülkemizde gerçekleşen dış ticaretin önemli bir bölümü deniz üzerinden gerçekleşir.

Konsolosluk Faturası Nedir?

Konsolosluk faturası ya da tasdikli fatura dış ticaret işlemlerinde farklı amaçlar ile kullanılan bir fatura çeşididir. Konsolosluk faturası temel olarak ülkeler arası ticaret ilişkilerinde malların menşeini belirlemek için kullanılır. Konsolosluk faturası oluşturulduğunda hedef ülkenin konsolosluk birimi tarafından onaylanması gerekir.

Bu fatura türünün kullanım amaçlarından bir diğeri de yurt dışı yönlü şekilde para aklama, kaçırma durumlarının engellenmesidir. Konsolosluk faturası sayesinde dış ticaret işlemine dair detaylar gerekli birimler tarafından öğrenilebilir ve gerekli görüldüğü durumlarda kısa süre içerisinde müdahale edilebilir.

Taşıma ve Dolaşım Belgesi Nedir?

Taşıma ve dolaşım belgeleri satışı gerçekleştirilen malların ülke dışında da hedefe ulaştırılabilmesi, ülkelere giriş yapabilmesi ve gümrük indirimlerinden faydalanabilmesi amacı ile kullanılır. EUR.1 Dolaşım Belgesi kapsamında Türkiye menşeli ürünler gümrük indirimlerinden yararlanabilir. A.TR Dolaşım Belgesi ise Avrupa Birliği ülkeler ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde gümrük indirimlerinin, muafiyetlerinin sağlanmasını mümkün kılar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir?

İhracat İşlemlerinde Kimlerin E-Fatura Düzenlemesi Gerekir?

Stoksuz (Dropshipping) E-Ticaret Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez