İhracat İşlemlerinde Kimlerin E-Fatura Düzenlemesi Gerekir?

2024-03-12T08:30:11

Faturalar her türlü satış işlemlerinden sonra yapılması gereken ödemeye dair bilgiler içeren belgelerdir. Faturada mal ya da hizmetin satıcısı, alıcısı ve karşılığı olan ücrete dair bilgiler yer alır. E-Fatura yani elektronik fatura, günümüzde yaygın olarak kullanılan fatura çeşitleri arasında yer alır. Elektronik fatura, standart faturadan farklı olarak, sanal ortamda oluşturulur ve kullanılır. Birçok avantajı ve kolaylığı ile öne çıkan e-faturalar günümüzde her türlü ticaret alanında kullanılır.

Elektronik faturalarda da tıpkı fiziksel faturalarda olan bilgiler yer alır. E-faturaların maliyeti fiziksel faturalara göre daha düşüktür. Fiziksel faturalar posta ya da kargo yöntemi ile gönderilirken elektronik faturalar sanal olarak e-mail gibi kanallar aracılığıyla gönderilir. Bu denli avantajlı olan ve yaygın olarak kullanılan e-faturalar, ihracat ve ithalat işlemlerinde de kullanılır. İhracat, bir ülkenin dışarıya mal ya da hizmet satmasıdır. Ülke dışına satılan mal ya da hizmetlerin faturalandırılması için e-fatura kullanılırken, bazı noktalara dikkat etmek gereklidir.

Yurt Dışı Firmalarına Fatura Nasıl Kesilir?

Yurt dışına, sınır aşırı mal ya da hizmet satışı yapan satıcıların, bu satış işlemlerini faturalandırırken e-fatura kullanması gerekir. İhracat işlemlerinde kullanılan e-faturaya ise ‘E-İhracat Faturası’ adı verilir. E-İhracat Faturası kesmek, standart e-fatura düzenleme aşamalarından farklı olarak ilerler. E-İhracat Faturası düzenlerken, faturanın ‘ihracat’ kategorisinde düzenlenmesi gerekir.

E-İhracat Faturası, mal ya da hizmete dair bütün bilgileri içermek zorundadır. Ayrıca E-İhracat Faturasında alıcı kısmına ‘T.C: Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’ yazılır. Bu ibarenin yanına bakanlığın vergi numarası da eklenir. Sonrasında E-İhracat Faturası, Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilir. E-İhracat Faturası buradan da Gümrük Ticaret Bakanlığı’na gönderilir. Bu bakanlıklarca gerekli kontroller yapıldıktan sonra E-İhracat Faturası alıcı tarafa gönderilir.

Kur Farkı Nasıl Belirlenir?

İhracat işlemleri ülkeler arası olduğundan, her ülkenin para biriminin değeri satış işlemlerine etki edebilir. İhracat yaptığınızda, satış yaptığınız ülkenin para biriminin değeri kendi ülkenizin para biriminden daha değerli olabilir. Bunun gibi durumlarda, her iki ülkenin de para biriminin eşit sayılabilmesi için para birimlerinin arasındaki fark hesaplanır. Ortaya çıkan kur farkı olumlu yönde ise kambiyo vergilendirilir. Ortaya çıkan kur farkı olumsuz yönde ise kambiyo zarara uğrar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İhracatta Kimlerin E-Fatura Düzenlemesi Gerekiyor?

Yasalar gereği, cirosuna bağlı olarak, ihracat işlemleri yapan bütün satıcıların E-İhracat Faturası kesmesi zorunlu. Ülke içinde yaptığı satış işlemlerinde e-fatura uygulamasına tabi olan bütün satıcıların ihracat işlemlerinde de E-İhracat Faturası kesmesi gereklidir. Eğer ülke içerisinde yaptığınız satışlarda e-fatura kesmekle yükümlü değilseniz, ihracat yaptığınızda da E-İhracat Faturası kesmeniz gerekmez. E-fatura uygulamasına tabi olmayan satıcılar, ihracat işlemlerinde faturalarını matbu yoluyla düzenleyebilirler.

Siz de kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Yurtdışına Kargo Şirketleri Aracılığı İle Gönderilen Malın Faturası E-Fatura mı Olmalı?

İhracat yapan satıcılar, satış yaptıkları malları çeşitli nakliyat yöntemleriyle gönderebildiği gibi, daha küçük ölçekli satışları kargo şirketleri aracılığı ile gönderebilir. Yurt dışına kargo şirketleri ile gönderim yapmak makro ihracat olarak adlandırılır. Yurt dışına kargo ile gönderilen malların faturalandırılması sırasında e-fatura kullanımı çok sayıda satıcı tarafından merak edilen bir konudur.

Yurt dışına kargo ile gönderimi yapılan mallar, ETGB kapsamına girmez. ETGB uygulamasına göre bütün ülkeler henüz e-fatura kullanamamaktadır. Bu da, yurt dışına kargo ile gönderilen mallar için e- faturanın düzenlenmesinin gerekmediği anlamına gelir. Yurt dışına satışını yaptığınız bir malı kargo şirketleri ile gönderdiğinizde, bu satışa dair fatura keserken e-fatura kullanmak zorunda değilsiniz. Bu gibi durumlarda kağıt fatura ve e-Arşiv fatura kullanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E Fatura ve E-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

E Faturaya Zorunlu Geçiş Şartları Nelerdir?

E-Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez