Çekler, günümüzde farklı alternatiflerinin olmasına rağmen, ticari alanda hala varlığını sürdüren bir ödeme aracıdır. Çek belgelerinin hala bu denli tercih ediliyor olmasının sebebi, sağladığı yasal kesinlik ve teminattır. Ödemeyi yapacak olan kişi, çeki düzenler. Ödeme alması gereken kişi de, bu çekle beraber, ilgili bankaya giderek ödemeyi tahsil edebilir.
Çek Nedir?
Çek, en basit anlatımıyla, borçlu, alacaklı ve banka arasındaki bir anlaşmadır. Herhangi bir satış işleminden sonra, ödeme yapması gereken kişi, ödemeyi çek üzerinden yapmak istediği takdirde çek düzenler. Çekin üzerinde borçlu, alacaklı, banka şubesi, ödenmesi gereken miktar ve vade tarihi gibi önemli bilgiler yer alır. Borçlu taraf çeki düzenler ve bu çeki alacaklı tarafa verir. Alacaklı, ilgili bankaya giderek bu çeki kullanarak ödemesini alabilir. Fakat alacaklı taraf, borçlu tarafın çalıştığı banka ile çalışmıyorsa, bu durumda çeki takas etmesi gerekir. Çeki takas etmek, ödemeyi başka bir banka üzerinden almaktır. Çekle yapılan ödemeler genel olarak 1-2 gün içerisinde yapılır. Çeki takas etmek ya da ciro ettirmek gibi işlemler bu süreyi uzatabilir, fakat genel olarak 1-2 günü geçmeden ödemesi yapılır.
E fatura programı Logo İşbaşı işte bu noktada cari hesap takibi için oldukça etkili ve kolay bir yöntemdir. Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı ile ön muhasebenizi kolaylıkla takip edip saniyeler içerisinde fatura kesebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Çek Tahsil Etmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çek belgesinin üzerinde büyük önem taşıyan bilgiler yer alır. Bu bilgiler, ödemenin zamanında ve doğru miktarda yapılabilmesini garantileyen kalemlerdir. Alacaklı tarafın, bir çeki tahsil etmeden önce dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bu önemli noktalar dikkat edildiği takdirde çek sağlıklı bir şekilde tahsil edilebilir. Bu noktalar şu şekildedir:
- Keşideci ve keşide bilgilerini kontrol edin. Keşide, çekin düzenlendiği tarihtir. Keşideci ise çeki düzenleyen kişidir. Bu iki bilgi, çek belgelerinin üzerinde yer alan en önemli bilgilerdendir. Çekinizin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde tahsil edilmesini istiyorsanız bu bilgilere dikkat etmeniz büyük önem taşır. Keşideci ve keşide bilgileri yanlış ya da eksik olan çek belgeleri geçersiz sayılır ve bu çekler ödeme almak için kullanılamaz.
- Çekin üzerindeki rakamı kontrol edin. Çek belgelerinin üzerinde, yapılacak olan ödemenin miktarı yer alır. Bu miktarı dikkatlice kontrol etmelisiniz. Ayrıca çek belgelerinin üzerinde bu miktar hem rakamla hem de yazıyla yazılır. Rakamla yazılmış olan miktarın, yazıyla da yazılmış olduğunu ve bu iki sayının uyuşuyor olduğunu kontrol edin. Bu nokta ödemenin doğru miktarda yapılabilmesi için oldukça önemlidir.
- Çek belgesinin üzerinde hologramın olup olmadığını kontrol edin. Hologram, banknot paralarda ve çek gibi önemli belgelerde yer alan, kanıtlayıcı bir unsurdur. Tıpkı hologramı olmayan paraların sahte olduğu gibi, üzerinde hologram olmayan çekler de sahte sayılır. Çek belgesini dikkatlice inceleyerek, hologramı olup olmadığını görebilirsiniz. Hologramı olmayan çekler için herhangi bir ödeme yapılamaz.
Çekin Geçerli Olabilmesi İçin Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?
Çek belgelerinin geçerli olması, üzerlerinde bazı bilgilerin olup olmamasına bağlıdır. Bu bilgilerin tamamı, çek belgesinin üzerinde, eksiksiz ve doğru bir şekilde yer almalıdır. Çek geçerlilik şartlarını taşımayan çekler geçersiz sayılır. Geçersiz olan çekler için ise herhangi bir ödeme yapılmaz. Çekinizin geçerli olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki unsurların eksiksiz olduğuna dikkat etmelisiniz:
- Çek ibaresi: Bir belgenin senet değil de çek olduğunun belirtilmiş olması.
- Çekin düzenlenme yeri: Bir çekin yazıldığı yer, çekin tahsil edilmesi konusunda önemlidir.
- Kayıtsız ve şartsız havale: Çeki düzenleyen kişinin, çekte belirtilen miktarı kayıtsız şartsız bir şekilde ödeyeceğini bildiren ibare.
- Alacaklı kişiye ait bilgiler.
- Çekin yazılma tarihi.
- Çeki düzenleyenin imzası.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
Sevk İrsaliyesi Nedir?
Sevk İrsaliyesi Nasıl Düzenlenir?
E-Bordro Nedir? Kimler E-Bordro Alabilir?