En Kolay Cari Hesap Programları Nelerdir?

2024-03-13T10:21:25

Cari Hesap Nedir?

Ticaret Kanunu’ndaki tanıma göre cari hesap, iki kişi arasındaki mal, para, hizmet ve diğerhususlardan doğan alacaklarını için hesap kesim tarihinde ödemek üzere kaydettikleri hesaptır. Kısa cari hesabı bir şirketin müşteri ve tedarikçiler arasında doğacak tüm borç ve alacakların takip edildiği hesap olarak tanımlamak mümkündür.

Arasında alacak ve borç ilişkisi kuran iki firma, ihtiyaçları doğrultusunda mal ya da hizmet alım satımı yapar ancak her seferinde ödeme gerçekleştirmeyip cari hesap ile alacak ve borç kaydı oluşturarak takip yaparlar.

Cari Hesap Takibi Yapmanın Önemi Nedir?

Cari hesap takibi, birbirleriyle mal ve hizmet alım satımı ilişkisi kuran tarafların, bu akışı kayıt altına alarak, hizmet ve ödeme ilişkisini görebilmesidir. Cari hesap takibi, iki firma arasında yapılabilirken aynı zamanda firma ve kişi arasında da yapılabilir. Borç ve alacak ilişkisi sürekli değişi göstereceğinden cari hesap takibi önem arz eder. Böylelikle taraflar arasındaki ilişki zedelenmez. Genel olarak firmalarda geçmişe dair tüm bilgi ve evraklar muhasebe departmanı tarafından kayıt altında tutulur. Ancak cari hesap takibi ile yalnızca geçmiş dönem bilgileri değil, güncel bilgi takibi de yapılabilir. Bu durum cari hesap takibinin önemini artıran bir unsurdur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

Cari hesap tutma yöntemleri klasik yöntem olarak cari hesap defteri, Excel programı veya cari hesap programları olarak farklılık gösterebilir.

  • En eski yöntemlerden biri olan cari hesap defteri 3 ana bölümden oluşur. Bu bölümlerden birinde alacaklıların, birinde satıcılara ait borçların ve bir diğerinde ise vergi borcu gibi borç ve alacakların tutulması şeklindedir. Bu yöntem oldukça karışık ve ayrıntı içeren bir yöntemdir ve raporlamaya uygun değildir.
  • Diğer bir cari hesap takip yöntemi ise Excel programıdır. Bu yöntem, cari hesap defterine göre nispeten daha kolay bir yöntem olsa da özellikle büyük ölçekli işletmelerde bir süre sonra daha karışık bir işlem haline gelebilir. her müşteri ve tedarikçi için ayrı cari hesap kartları düzenlenmesi gerekiyor. Bu kartların içinde cari hesap tipi, takip numarası, ad/ünvan, alacak bakiyesi, borç bakiyesi gibi bilgiler yer alacağı gibi kartların da sürekli olarak güncellenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
  • Son cari hesap yöntemi ise cari hesap programları kullanılarak takip edilen yöntemdir. Bu yöntem, teknolojinin getirdiği tüm kolaylıklar sayesinde ihtiyaçlarınıza uygun cevapları verebilen özel programların geliştirilmesi ile elde edilir. Bu programlar, firmanızın tüm diğer firma ve kişiler ile kurduğu alacak ve borç ilişkisini daha rahat takip etmenizi mümkün kılar.  Logo İşbaşı’nın tam da bunun için geliştirdiği Cari Hesap Takip Programı birçok işletmecinin iş yükünü hafifletiyor. Bunun yanı sıra hata payını da ortadan kaldırıyor. İnternet erişimi olan her yerden cari hesap takibini Online Ön Muhasebe Programı Logo İşbaşı ile gerçekleştirebilirsiniz. 14 Gün Ücretsiz Deneyebilirsiniz.

En Kolay Cari Hesap Programları Nelerdir?

Türkiye’de en çok tercih edilen web tabanlı ön muhasebe programlarından biri olan Logo İşbaşı ile internet erişimi olan her yerden kolayca cari takibinizi yapabilirsiniz.

Cari Takibini Logo İşbaşı ile Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Türkiye’de en çok tercih edilen web tabanlı ön muhasebe programlarından biri olan Logo İşbaşı ile işletmenizin cari takibini tutmanın avantajları şu şekilde özetlenebilir.

  • Web tabanlı olduğundan internet bağlantısı olan her yerden rahatça ulaşılabilir.
  • Birden fazla kullanıcı girişi yapılabilir olmasından dolayı işlem hacmini artırır.
  • Tanımlanan kişi ya da kurumların yanı sıra müşteri ile ürün bilgisi gibi hizmetler otomatik olarak tanımlanır.
  • Zaman ve iş gücü bakımından tasarruf etmeyi sağlar.
  • Program sayesinde gelir – gider makbuzlarının saklanması daha pratiktir.
  • Ödeme ve tahsilat günleri için otomatik hatırlatma e-postaları gönderilir.
  • Otomatik raporlama sayesinde geçmiş ödemeler, gecikmiş alacaklar, miktarları gibi bilgilere anından ulaşılabilir.
  • Her bir işlem sonrası sistem otomatik olarak güncellenir.
  • Kullanılması kolaydır. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde eğitim almanıza gerek yoktur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Kira Gelir Vergisi Hesaplama Uygulaması Yayında!
Basit Gelir Gider Takibi Nasıl Yapılır?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez