Çalışma izni Türkiye vatandaşlığı olmayan işçilerin Türkiye sınırları içerisinde çalışabilmek için almak zorunda olduğu belgeye verilen isimdir. 5 farklı çalışma izni seçeneği bulunur. Her bir çalışma izninin kapsamı farklıdır ve alınması için gerekli olan şartlar, belgeler değişiklik gösterebilir. Çalışma izninin asıl amacı ülkedeki iş gücünü kontrol altına almak ve yabancı iş gücünü ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi için kayıt altına almaktır. Çalışma izni alan yabancılar Türkiye sınırları içerisinde birçok hak ve özgürlüğe sahip olabilir. Yabancıların Türkiye’de yaşayabilmesi için çalışma izni gerekli bir belgedir. Çalışma izni olmadan yabancılar için Türkiye’de birçok işlem sekteye uğrayabilir.
Logo İşbaşı’nın muhasebe ve e-fatura/e-smm çözümleri işlerinizi kolaylaştırıyor! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı web tabanlı muhasebe programı Logo İşbaşı’nı hemen deneyin!
Süreli Çalışma İzni
Yabancıların büyük bir bölümüne verilen süreli çalışma izni adından da anlaşılabileceği üzere sadece belirli bir süre boyunca faaliyet gösterebilme hakkı tanır. Süreli çalışma izni genel olarak 1 yıl boyunca yabancının Türkiye içerisinde çalışabilmesini sağlar. Bu çalışma iznini alan yabancı bireyler sadece belirli bir meslekte çalışması gerekir. Aynı zamanda bu yabancılar Türkiye’nin sadece belirlenmiş bölgesinde iş gücü niteliğinde faaliyet gösterebilir. Süreli çalışma izni bulunan yabancıların belirlenen süre boyunca aynı işveren için çalışması gereklidir. İlk etapta bir yıl olarak belirlenen süre başvuru sonucu uzatılabilir.
Süresiz Çalışma İzni
Süresiz çalışma izni süreli çalışma izni belgesinin koştuğu neredeyse bütün şartları kaldıran, esnek ve geniş kapsamlı bir çalışma iznidir. Bu çalışma iznine sahip olan yabancılar diledikleri kadar Türkiye’de çalışabilir. Aynı zamanda coğrafi bölge sınırlaması da yoktur. Süresiz çalışma izni sahiplerinin aynı işverene bağlı kalması gerekmez. Aynı mesleği yapmaları da zorunlu değildir. Bütün bunların yanında süresiz çalışma izni almak için yabancıların sağlaması gereken bazı şartlar bulunur. Temel olarak Türkiye’de süresiz çalışma izni almak isteyen yabancıların Türkiye sınırları içerisinde en az 8 yıl kesintisiz ve yasal bir şekilde ikamet etmiş olması, ya da 8 yıl boyunca Türkiye’de yasal olarak çalışması gereklidir.
Bağımsız Çalışma İzni
Süresiz çalışma izni belgesine prensip olarak oldukça benzer olan bağımsız çalışma izni kapsamı en geniş çalışma iznidir. Bu çalışma izninde de süre sınırlaması yoktur. Yabancı istediği coğrafi bölgede, istediği işverene bağlı şekilde istediği mesleği yapabilir. Bağımsız çalışma izninin süresiz çalışma izninden ayrıldığı temel nokta adından da anlaşılabileceği üzere yabancının bağımsız olmasını sağlamasıdır. En basit anlatımıyla bağımsız çalışma izni sahipleri kendi kazanç kapılarını, şirketlerini, işletmelerini kurabilir. Süreli ya da süresiz çalışma izni sahipleri bir işveren altında çalışabilir. Fakat bağımsız çalışma izni olan yabancılar işveren statüsünde olabilir ve şirket, işletme, firma gibi oluşumlar kurabilir. Bağımsız çalışma izni almak için Türkiye’de 8 yıl boyunca kesintisiz ve yasal olarak ikamet etmiş olmak zorunludur.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
İstisnai Çalışma İzni
İstisnai çalışma izni diğer çalışma izinlerinden her yönüyle ayrılır. Bu çalışma izni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilir. Bakanlık tarafından yapılan bir soruşturma sonrası kişinin uygun görülmesi durumunda izin onaylanır. Süresi, kapsama alanı değişiklik gösterebilir. Genel olarak uluslararası başarısı olan ve Türkiye’ye herhangi bir açıdan fayda sağlayacak kişilere takdim edilir. Aynı zamanda diplomatik dokunulmazlık fark etmeksizin yabancı devletlerin ya da uluslararası kuruluşların temsilciliklerinde çalışan yabancılara, sınır ötesi hizmet sunucularına verilir.
Turkuaz Kart
Turkuaz Kart 2016 yılında 28 Temmuz tarihinde yürürlüğe girmiş olan bir çalışma izni uygulamasıdır. Turkuaz Kart sahipleri Türkiye sınırları içerisinde 3 yıl boyunca çalışabilir. Aynı zamanda Turkuaz Kart sahiplerinin eşi, çocukları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler de bu haklardan yararlanabilir. Bu kart Türk Uluslararası İşgücü Konseyi tarafından verilir. Başvuru yolu ile Turkuaz Kart sahibi olunabilir. Başvuranın eğitim seviyesi, profesyonellik alanı, bilim ve teknolojiye katkısı başvuru esnasında önem teşkil eder. Turkuaz Kart konusundaki hususlar henüz tamamen açıklanmamıştır.
Çalışma İzni Neden Alınır?
Çalışma izni Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar için zorunlu bir uygulamadır. Çalışma izni olmadan yabancıların Türkiye sınırları içerisinde bir iş günü dahi çalışması mümkün değildir. Çalışma izni dünya ülkelerinin neredeyse hepsinde bulunan yasal bir uygulamadır. Çalışma izni sayesinde ülkeye giriş yapan yabancı işgücü kontrol ve kayıt altına alınır. Çalışma izni olmadan Türkiye sınırları içerisinde çalışmak yasal olarak suçtur. 2023 yılında çalışma izni almadan bir işverene bağlı olarak çalışmanın cezası 3.527 TL’dir. Çalışma izni almadan bağımsız olarak çalışan yabancılar için ise bu ceza 7.057 TL’dir. Bu cezaların uygulanması için herhangi bir süre şartı yoktur. Bir gün çalışan yabancı da beş ay çalışan yabancı da ceza alır. Aynı zamanda izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere bakanlığa bildirilir.
Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Bakanlıktan ya da internet üzerinden standart ve e çalışma izni alma süreci farklılık gösterebilir. Bu konuda önemli olan çalışma izni alacak yabancının nerede bulunduğudur. Çalışma izni alarak Türkiye sınırları içerisinde çalışmak isteyen yabancının yurt dışında olması durumunda ülkedeki Türk temsilciliğine başvurmak gerekir. Bu başvuru sonucu Türkiye için çalışma vizesi verilir. Referans numarası yurt dışında bulunan Türk temsilciliği tarafından yabancıya verilir. Başvurudan sonra yabancının Türkiye’deki işvereni ya da vekalet sahibi avukatı, 10 iş günü içinde internet üzerinden referans numarası ile başvuru yapar. Sonrasında istenilen evraklar 6 iş günü içerisinde bakanlığa teslim edilir. Böylece başvurunun onaylanması beklenir. Çalışma izni başvurusu yapacak olan yabancının Türkiye’de yer alması durumunda ise işveren online sistemden başvuru yapar. Yabancının Türkiye’de en az 6 aylık ikamet izninin olması çalışma izni şartları arasında yer alır. Başvuru sonrasında gerekli evraklar 6 iş günü içerisinde bakanlığa teslim edilir ve başvurunun onaylanması beklenir.
Logo İşbaşı ile e-Faturaya geçmek çok kolay! Alanında uzman e-dönüşüm danışmanlarının desteği ile siz de 15 dakikada e-Faturaya geçin rahat edin!
Çalışma İzni Şartları Nelerdir?
Yabancıların çalışma izni alabilmek için sağlaması gereken bazı şartlar bulunur. 2023 yılında çalışma izni belgesi şartları şunlardır:
● Başvuru yapan işyerinin en az 100.000 TL ödenmiş sermayesi olmalıdır. Aynı zamanda brüt satış tutarı da 800.000 TL olmalı, ya da işyerinin bir önceki yılda yaptığı ihracat tutarı 250.000 Amerikan doları olmalıdır. Bakıcılık gibi ev işlerinde çalışacak olan yabancı için bu, çalışma belgesi şartları arasında yer almaz.
● Yabancı işçinin izin sonucu çalışacağı işyerinin en az 5 Türk çalışanı olmalıdır. Bu şart yabancı çalışanın hasta, bebek ya da yaşlı bakıcılığı gibi ev işlerinde çalıştırılacak olması durumunda aranmaz. Aynı zamanda şirketin turizm ve seyahat şirketi olması durumunda da bu şart geçerli değildir.
● Çalışma izni şirket ortağı adına alınacaksa, yabancı şirket ortağının en az %40 sermaye payı sahibi olması gerekir. Bu pay en az 40.000 TL olmalıdır.
● Yabancı çalışan çalıştıracak olan işyeri yabancı çalışana asgari ücretten daha fazla maaş ödemelidir.
Stok takibinden gelir gider yönetimine, cari takibinden fatura kesmeye aradığınız tüm ön muhasebe çözümleri Logo İşbaşı’nda!
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;