e-İmza Nedir?

2022-07-06T11:10:10

Elektronik imzaveya sayısal imza olarak da bilinen e-imza, elektronik bilgilerle mantıksalbağlantısı olan ve kimlik doğrulamak için kullanılan elektronik veri olarakbilinir. Tüm uygun elektronik ortamlarda kullanılan e-imza, yasal kimlikdoğrulamanın da bir parçasıdır. İletilmesi gereken bir verinin bütünlüğünezarar gelmeden karşı tarafa iletildiğini bildiren e-imza, imzalanan birbilginin kim tarafından imzalandığını gösteren güvenilirliği yüksek bir onaygibidir.

e-İmza ile MaliMührün Farklılıkları Nelerdir?

Tamamen birbirinden farklı olsa da mali mühür ile e-imza sıklıkla karıştırılır. E-imzanın mali mühürden temel farkı, firma yerine şahsa verilmesidir. Başka bir deyişle, e-imza bir kişinin ıslak imzası niteliğindedir. Özellikle şahıs firması olarak bir e-Fatura kullanmak istiyorsanız, başvuru işlemlerinizi mali mühür yerine e-imzanız ile de yapabilirsiniz.

Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv fatura için aylık 150/ yıllık 1800 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikada  hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

e-İmza ile Neler Yapılabilir?

E-imza sahibi olanbir kişi öncelikle kolaylıkla kimlik doğrulaması gerçekleştirebilir. Bir nevibir parmak izi gibi çalışan e-imza, kullanıcı tarafından gönderilen belgeninsadece o kişi tarafından gönderilebileceğini gösteren benzersiz bir iz gibidir.

E-imza kullanılarak gönderilen bir belgenin veri bütünlüğünün korunmuş olması da önemlidir. Özellikle elektronik ortamda resmî belgelerin içeriğinin değiştirilmemesi oldukça önem taşıdığından e-imza bu ihtiyacı gideren birincil işlemlerden biridir. Son olarak imzalayan taraf bakımından kimlik ibraz ettiği için inkar edilememe durumu doğuran e-imza, sonradan işleme dahil olanların da kanıtlanabilmesi olanağı sunar. Özellikle muhasebe işlemleri gibi resmî tüm işlemlerde e-imza kullanılması son derece güvenlidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-İmza Nasıl Alınır?

e-İmza yanielektronik imza, günümüzde internetin pek çok alanında kullanılan biruygulamadır. e-İmza, bir kişinin imzasının elektronik versiyonudur. Yasalolarak elektronik imzalar, kağıt üzerinde kullanılan ıslak imzalar ileeşdeğerdir. Son yıllarda kullanımını hızla artıran elektronik imza, internetüzerinden yapılan işlemlerin kişi tarafından onaylanması aşamasında sıklıklakullanılır. Neredeyse her işlem internet üzerinden yapılabildiği için, buişlemlerin kişinin kendisi tarafından onaylanması da e-imza sayesindemümkündür. Elektronik ortama taşınan her şey gibi elektronik imzanın da çoksayıda avantajı bulunur. e-İmza sayesinde kişilerin bir işlemi onaylayabilmekiçin belirli bir lokasyona gitmesi gerekmez. Elektronik imza kullanan kişilerinternet üzerinden yapılabilen her işlemi uzaktan diledikleri yerdenonaylayabilirler.

Elektronik imzaalabilmek için öncelikle bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı şirketiylemüracaata geçilir. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları, BilgiTeknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış şirketlerdir. Buşirketlerin elektronik imza verebilme yetkisi vardır. Elektronik SertifikaHizmet Sağlayıcı şirketlerinin listesine btk.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Buşirketlerden birine karar verildikten sonra, elektronik imza başvuru formudoldurulur. Her Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı şirketin kendine ait birelektronik başvuru formu bulunur. Bu başvuru formunda istenilen belgeler başvuruyapılan elektronik imza türüne göre değişiklik gösterir. Bireysel elektronikimza başvurusu için;

  • TC kimlik numarası bulunan birnüfus cüzdanı. Bunun yerine pasaport ve sürücü belgeleri eğer fotoğraflı isekullanılabilir. Bütün bunların aslının olması gerekir.
  • Nitelikli elektronik sertifikataahhütnamesi ve başvuru formu.

Kurumsal elektronikimza başvurusu için:

  • Faaliyet belgesi. Bu belge,Ticaret Sicil Memurluk merkezlerinden alınabilir. Faaliyet belgesinin en fazla6 ay önce alınmış olması gerekir.
  • Fotoğraflı TC kimlik numarasıbulunan nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi.
  • İmza sirküleri belgesininfotokopisi. İmza sirküleri, belirli bir ücret karşılığında noterlerdenalınabilir.
  • Nitelikli elektronik sertifikataahhütnamesi ve başvuru formu.

Elektronik imza almak, karmaşık ve meşakkatli bir süreç gibi görünebilir. Yapılması gereken sadece istenilen belgeleri temin edip bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı şirketine başvurmaktır. Bu aşamadan sonra elektronik imza başvurusunun onaylanması gerekir. Başvuru eğer onaylanırsa, elektronik imza bir akıllı kart içerisinde gönderilir. Sonrasında, elektronik imzanın kullanılabilmesi için kart sürücü yazılımının kurulması gerekir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen paketin içerisinde bulunabilir ya da Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı şirketin web sitesinden temin edilebilir. Kurduğunuz yazılım üzerinden sisteme giriş yapabiliyorsanız elektronik imza kullanmaya başlayabilirsiniz demektir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez