Basit Usulde Vergilendirme Nedir?
Bir hesap dönemindeki gelir gider ve malların alış-satış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergidir.
Gelir vergisi mükellefleri gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar ve basit usulde gelir vergisine tabi olanlar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu gruplardan her ikisinin de ödeyecekleri tutar elde ettikleri kazanca göre değişiklik göstermektedir.
Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar yalnızca basit usulde ticari kazançlarının vergisini öderken, gerçek usulde gelir vergisine tabi olan mükellefler gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV gibi vergileri de ödemektedir.
On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için yıllık 1000 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Basit Usule Tabi Olma Şartları Nelerdir?
Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları
Kişinin işinde kendinin çalışması ve işinin başında bulunma şartı aranır. Askerlik veya hastalık gibi zorunlu iş başında bulunmama nedenleri bu şartı bozmamaktadır.
İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması durumunda emsal kira bedeli, kiralanmış olması durumunda ise yıllık kira bedelinin büyükşehir belediyeleri sınırı içerisinde 2022 yılı için 16.000 TL’yi, büyükşehir olmayan yerlerde ise 2022 yılı için 10.600 TL’yi aşmama şartı aranmaktadır. 2023 yılı için bu tutar büyükşehir belediye sınırları içinde 35.000 TL’ye, büyükşehir olmayan yerlerde ise 22.000 TL olarak belirlendi.
Gerçek usulde gelir vergisine tabi olunmama şartı aranır.
Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları
Alış-satış işi yapanlar için satin aldıkları malların yıllık alımının 2023 yılı için yıllık alım tutarı 440.000 TL veya yıllık satış tutarı 720.000 TL’yi aşmaması gerekir şeklinde güncellenmiştir.
Hizmet sektörü için ise yıllık elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 2022 yılına göre 100.000 TL’yi aşmaması şartı aranır. 2023 yılı itibariyle bu şart 220.000 TL’yi aşmaması olarak güncellenmiştir.
Her iki faaliyetin bir arada yapılması halinde ise bir yıl için satış tutarı ve gayri safi iş hasılatının toplamı 2022 yılına göre 200.000 TL’yi aşmamalıdır. 2023 yılı itibariyle bu rakam 440.000 TL olarak belirlenmiştir.
Basit Usule Tabi Olmanın Avantajları
- İş yeri sahibini yasal olan muhasebe defterini tutma zorunluluğu ortadan kalkar.
- Üç aylık periyotlarda geçici vergi verme zorunluluğu yoktur.
- KDV beyannamesi verilmez, KDV’den istisna tutulurlar.
- Ticari kazançlarının tespitinde iktisadi kıymet alış-satışları dikkate alınmaz.
- Alınan ve verilen belgelerin kayıtlarının meslek odalarındaki bürolarda tutma zorunlulukları yoktur. Herhangi bir yerden izin alma gerektirmeden kendileri veya mali müşavirlerine kayıtları tutturabilirler.
- Maliye Bakanlığı tarafından belli bir miktarda ticari kazançlarına indirim yapılabilir.
- %5 oranında vergi indirimi, engellilik indiriminden faydalanabilirler.
- Uygun şartları sağlayanlar genç girişimci indiriminden de faydalanabilirler. Fakat genç girişimci indiriminden faydalananlar ticari kazanç indiriminden faydalanma hakkını kaybederler.
- Vergi tevkifatı yapma zorunluluğu ortadan kalkar.
- Muhtasar beyanname verilmez.
Detaylı bilgi için https://gib.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;