APHB Sigorta Türü Nedir? APHB Belge Türleri Nelerdir?

2024-03-12T08:29:11

APHB Sigorta Türü Nedir?

APHB sigorta türü APHB belgesi ile yapılan sigortaya verilen isimdir. APHB ‘Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’ ibaresinin kısaltılmışıdır. Bu belgede çalışana ait bazı bilgiler yer alır. APHB sigortası işveren tarafından yapılır ve e-Bildirge sistemi üzerinden SGK’ye bildirilir. İşveren için APHB sigortasının yaptırılması zorunludur. Zira APHB sigortası çalışanın günlük hayatını ve iş yaşantısını güvence altına alır.

APHB Belge Türleri

APHB kapsama alanı oldukça geniş olan bir sigorta türüdür. APHB sigortası yaptırılırken kullanılabilecek birçok belge bulunur. Bu belgelerin kapsama alanı değişiklik gösterir. Çalışan, iş kolu ve faaliyet çeşidi gibi bilgiler kullanılarak uygun APHB belgesi seçilmelidir. Günümüzde kullanımda olan 200’den fazla APHB belge türü bulunur.

APHB Bildirimi Nedir?

APHB bildirimi işverenin APHB belgesini SGK’ya iletmesidir. APHB bildirim süresi SGK tarafından belirlenir. İşverenler her bir çalışan için ayın 23’üne kadar internet üzerinden APHB bildirimi yapmalıdır. Bildirgenin geç verilmesi durumunda asgari ücretin beşte biri kadar ceza uygulanır. Eğer bildirge hiç verilmezse asgari ücretin iki katı tutarında para cezası uygulanır. APHB bildirimi e-Bildirge sistemi üzerinden yapılmalıdır.

APHB Kimlere Verilir?

APHB işveren tarafından düzenlenir ve SGK’ya iletilir. Hangi çalışanın APHB kapsamında olabileceği değişiklik gösterebilir. APHB kapsama alanı oldukça geniş olan bir sigorta çeşididir. Çok sayıda farklı APHB türü bulunur ve bu türlerin her birinin kapsama alanı, hedeflediği işçi sınıfı farklıdır.

APHB Sigorta Ne İşe Yarar?

APHB sigorta çalışanın iş ve günlük hayatının güvence altına alınabilmesini mümkün kılar. Bu sigorta türü sayesinde iş sırasında meydana gelen olumsuzlukların doğurduğu masraflar karşılanır. Böylece çalışan ve işveren taraflarında gider azalırken sekteye uğrayan faaliyetin eskisine dönmesi kolaylaşır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

APHB Primine Dâhil Olan Kazançlar Nelerdir?

Çalışanın hak ettiği ücretler APHB primi kapsamındadır. Prim ve ikramiye gibi ödemeler bu ücretlere örnek olarak verilebilir. Sigortalının temel hakları APHB primi kapsamındadır.

APHB Belgesinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

APHB belgesinde çalışana ilişkin bilgiler yer alır. Bu bilgiler şu şekildedir:

● Çalışanın adı ve soyadı, TC kimlik numarası

● Prime tabi kazanç ve prim ödeme gün sayısı

● İşçinin çalıştığı gün sayısı

● Belge kodu ve belge türü

● Çalışanın statüsü

● Meslek kodu

● Bildirgenin yapıldığı dönem

● İş yeri numarası

● Meslek kodu

● Sicil numarası

Siz de iş yönetiminizi en iyi şekilde gerçekleştirmek için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e Faturaya ve e Arşiv Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da hediye!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Faturada Hangi Bilgiler Yer Almalı?

Müstahsil Makbuzu Nedir?

Defteri Kebir Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez