Anonim Şirket ve Şahıs Şirketi Arasındaki Farklar Nelerdir?

2022-07-20T15:10:55

Yatırımcılar, sermayelerini nasıl kullanacaklarını belirlemeden önce, ne tür bir şirket açmaları konusuna karar vermelidir. Şirket türleri, kapasiteleri, işlem hacimleri, ortak sayıları ve yönetim şekilleri ile birbirlerinden ayrılırlar. Yatırımcıların, şirket açmadan önce, hangi türde bir şirket açacaklarına, yönetimi nasıl sağlayacaklarına karar vermeleri ve buna göre hareket etmeleri verimli bir büyüme için olmazsa olmazdır. Yatırımcının kendi sermayesine ve projesine uygun bir şirket açması, daha hızlı ve verimli bir büyüme elde etmesini sağlar. Öte yandan yatırımcının, sermayesini aşan ve projesine uygun olmayan bir şirket türüyle ilerlemesi, gereksiz masraflara, paylarda bölünmeye ve yönetim konusunda belirsizliklere yol açabilir.

Anonim Şirket Nedir?

Anonim şirket, sermayesi belirlenmiş, paylara bölünmüş olan, birden fazla ortak tarafından yönetilen şirket türüdür. Anonim şirkette, ortak sayısı 500’e kadar çıkabilir. Anonim şirketlerde ortak sayısının 500’den daha fazla olması durumunda şirket, Sermaye Piyasası mevzuatına tabi tutulur. Ticari sektörde işlemlerin daha hızlı ve esnek bir atmosferde yapılabilmesini sağlayan anonim şirketler, yatırımcıların yaygın olarak tercih ettiği şirket türüdür. Anonim şirketin açılabilmesi için en az 50 bin TL sermaye gereklidir. Anonim şirket, büyük yatırımlar ve projelerin hayata geçirilmesine imkan tanıyan, esnek, büyük işlem hacmi olan bir şirket türüdür.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e faturave e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketleri, anonim şirketlere nazaran daha kapalı bir yapının olduğu, tek ya da az sayıda ortakla kurulabilen şirketlerdir. Şahıs şirketlerinde ortak ya da ortaklar sınırsız sorumluluğu sahiptir. Bir ya da birden fazla kişinin bir araya gelerek, ticari kazanç sağlamak amacı ile oluşturduğu şahıs şirketleri, hisse devir ve ortaklık işlemlerinin bir hayli zor olduğu şirket tiplerindendir. Şahıs şirketinde, şirket bünyesine yeni bir ortağın katılabilmesi için, diğer bütün ortaklardan onay almak gerekir. Aksi takdirde ortaklık alımı gerçekleşemez. Hisse devir işlemlerinde de bu süreç geçerlidir. Bu nedenle yatırımcıların, şahıs şirketlerine ortak almadan önce dikkatli davranmaları gerekir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Anonim Şirketin Özellikleri Nelerdir?

Anonim şirket, ticari hayatta hız, esneklik ve büyük işlem hacmi sağlayan, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir şirket tipidir. Anonim şirketin öne çıkan özellikleri şu şekildedir:

  • Anonim şirketler, kanuna göre yasak olmayan herhangi bir amaç için oluşturulabilir.
  • Anonim şirketlerde ortak sayısı 500’e kadar çıkabilir.
  • Anonim şirketinin kurulabilmesi için en az 50 bin TL sermayenin olması gerekir.
  • Anonim şirketlerde hisse devri, son derece kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.
  • Anonim şirketler, bir kurucuyla kurulabildiği gibi, birden fazla kurucu da barındırabilir.
  • Anonim şirketler, kurumlar vergisine tabi tutulur ve verginin asıl muhatabı şirkettir.
  • Anonim şirketin ortakları, sadece taahhüt ettikleri pay oranında vergi ödemekle yükümlüdür.

Anonim Şirket ve Şahıs Şirketi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Birbirinden farklı özellikleri sayesinde ayrılan anonim ve şahıs şirketleri, sermaye yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların tercihlerinin başında gelir. Anonim ve şahıs şirketlerinin öne çıkan farklılıkları şu şekildedir;

  1. Şahıs şirketleri bir gün içerisinde hızlıca kurulabilirken, anonim şirketlerin kurulum işlemleri ortalama 2-3 gün sürebilir.
  2. Şahıs şirketlerinde kurulum için herhangi bir sermaye şartı yoktur, anonim şirkette ise ilk etapta kurulum için 50 bin TL sermaye gereklidir.
  3. Şahıs şirketlerinde ödenmesi gereken vergi miktarı elde edilen kazanca göre değişiklik gösterir. Anonim şirketlerde ise bu oran  sabit olmak üzere %22’dir.

Şahıs şirketlerinin kapatılması 1 gün içerisinde gerçekleşebilir, anonim şirketler ise açıldıktan itibaren 6 ay içerisinde kapatılamaz. Öyle ki anonim şirketlerin kapatılma süresi 1 yılı bile bulabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Damga Vergisi Oranları 2021

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2021

En Çok Kullanılan Muhasebe Programları

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez