Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti

2024-03-13T08:30:44

Tüzel bir kişiliğe sahip şahıs şirketini, bir veya birden çok kişi bir araya gelerek kurabilir. Son birkaç yılda şahıs firması kurma masrafları, sermaye şirketlerine oranla daha ekonomik olarak görülerek bu şirket türüne talep artmıştır.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, tüzel kişilikte kurulan şirketlerdir. Tek kişinin kurabileceği gibi birkaç kişi daha şahıs şirketine ortak olabilir. Tüm sorumluluklar şahsî olarak şirketi kuran kişilere aittir ve ortaklıkların devri nispeten zordur. Ortaklardan birinin payını devretmesi veya satması, ancak diğer tüm ortakların onayıyla gerçekleşebilir. Tüm ortaklar, hissedarın ayrılması için onay verse de bir süre daha ayrılan ortağın sorumlulukları devam edebilir.

Hızlı ve pratik bir şekilde kurulabiliyor olması, şahıs şirketinin bu denli fazla tercih edilmesinin temel sebebidir. Diğer şirket türlerinde, hissedarlar koyduğu sermaye kadar şirketin borcundan sorumlu tutulur. Şahıs şirketlerinde ise ortaklar tüm mal varlığı ile borçtan sorumludur.

Kimler Şahıs Şirketi Tercih Etmeli?

Şahıs şirketi kurma maliyeti diğer şirket türlerine göre daha hesaplı olsa da sadece masraflara bakılarak karar verilmemelidir. Şahıs şirketi kurmanın avantajlarından faydalanmak için öncelikle bazı özelliklere uyum sağlayabilmek gerekir. Aksi halde şirket, kişiler için dezavantaja dönüşerek yüksek vergilendirme süreçleriyle maliyetlerin artmasına neden olur. Bu bağlamda şirket yıllık geliri, en fazla 49000 TL ise şahıs firması tercih edebilirsiniz.

Vergi indirimlerinden yararlanmak için yaş kriterine de dikkat etmek gerekir. 29 yaşından küçükseniz, şahıs firması tercih edebilir ve vergi avantajlarından yararlanabilirsiniz. Tek başına şirket yönetmek isteyenler, şahıs firması kurabilir. Az sayıda ortak belirlendiyse, şirket kurulumunda süreç açısından daha avantajlı sayılabilir.

Bir şirket kurarak bu şirket üzerinden düzenli para kazanmak ya da şirketi belli bir süre sonra satmak isteyen kişiler şahıs şirketini tercih edebilir. Şirket kuruluşu ve kapanışı gibi süreleri beklemek istemeyenler, hızlı şekilde açılabilen şahıs firmalarını tercih edebilir. En geç 2 gün içerisinde şahıs firması kurulmuş ve işletime hazır hale gelir. Şahıs şirketi kurmak masraf açısından az gözükse de düşük iş hacmi olanlar şahıs şirketini tercih etmelidir. Özellikle %22 vergi dilimini geçmeyi plânlayanlar diğer şirket türlerini tercih etmelidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Şahıs Şirketi Kurmanın Faydaları

  • Muhasebe masrafları daha ekonomiktir.
  • Kademeli vergi sistemi gelire göre hesaplanır.
  • Birkaç gün içerisinde faaliyete geçebilir.
  • Kuruluşu, adres değişiklikleri ve kapanışı hızlı şekilde ilerler.
  • Kapanış işlemleri 1 gün gibi kısa sürede yapılır.
  • Defter tasdik ücretleri düşüktür.
  • Muhasebe gibi ücretler sermaye şirketlerine oranla daha uygundur.
  • Sermaye zorunluluğu olmaması da avantajlıdır.

2024 Yılında Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?

Şahıs şirketi kurmaya karar verdiyseniz maliyetler ve giderler gibi konularda süreci merak edebilirsiniz. İlk olarak belge hazırlamakla işe başlanır. Belge ve evraklarla uğraşmak istemezseniz bir mali müşavir veya muhasebeci ile anlaşıp noter üzerinden vekalet verebilir, tüm işlemleri takip etmesini isteyebilirsiniz. Süreci kendi yönetecek olanlar mali müşavir dışında e-Devlet üzerinden ve vergi dairesine giderek de şahıs şirketi kurabilir. Başvuru için gerekli olan evraklar ve şahıs şirketi kurma maliyeti 2024;

  • 2 adet nüfus cüzdanı sureti
  • İşe başlama formu (e-Devlet üzerinden doldurulabilir)
  • İşyerine ait kira sözleşmesi veya mülk kişiye aitse tapu
  • 2 adet ikametgah adresi (e-Devlet üzerinden ücretsiz alınabilir)
  • 2 adet İmza beyannamesi (İmza beyannamesi herhangi bir noterden alınabilir. Ücreti ortalama 150-250 TL’dir)
  • Vergi dairesi damga vergisi (50-70 TL)

Bu belgeler eksiksiz şekilde tamamlandıktan sonra e-Devlet üzerinden online olarak başvuru yapılabilir. Bildirimin ardından çıkacak olan formu eksiksiz doldurarak, telefonunuza gelen SMS onayından sonra başvurunuz tamamlanmış olur. Adresinize gelecek olan yoklama memuru, tamamladığınız evrakları kontrol edecektir. Sonraki aşamadaki masraflar ise ihtiyaca bağlı olarak şu şekildedir;

  • Mali müşavir işyeri açılış bedeli (750-1000 TL)
  • Yazarkasa -lazımsa- (1000-1500 TL)
  • Kaşe (20 TL)

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez