Yıllık İzin Nasıl Hesaplanır?

2024-03-08T11:34:36

Çalışanların aklındaki başlıca soruişaretlerinden biri de yıllık izinlerdir. Tatil planlarınızı yaparken izinhakkınızı doğru öğrendiğinizden emin olmalısınız ki olumsuz sonuçlarlakarşılaşmayın.

Yıllık İzin Nedir?

Çalışanların temel haklarından biri de yıllıkizin ya da aslında kanuni tanımı ile yıllık ücretli izindir. Temel bir hakolduğu için kanunlar tarafından koruma altındadır. İşverenin bu hakkı vermemegibi bir tercihi olamayacağı gibi işçinin de hakkından vazgeçmesi gibi birdurum söz konusu değildir.

Yıllık İzin Kaç Gündür?

İş Kanunu ile yıllık izin süreleri belirlenmiştir. Çalışan ve işvereni arasında yapılacak anlaşma ile bu süreler uzatılabilir ancak kısaltılamaz. Kanuna göre aynı iş yerinde çalışanların izin süreleri şu şekildedir. Bir ile beş yıl arası çalışanlar on dört gün, beş ile on beş yıl arası çalışanlar yirmi gün, on beş yıldan uzun çalışanlara ise yirmi altı gün yıllık izin hakkı tanınır.

Hafta Sonları ve Tatil Günleri Yıllık İzinden Sayılır Mı?

Yıllık izin hesaplanırken ulusal ve dinibayramlarda ilan edilen resmî tatiller hesaba katılmaz. Fakat asıl kafakarışıklığı hafta sonu için yaşanmaktadır. Kanunlara göre haftanın tatili Pazargünüdür. Bir işçi cumartesi günü çalışmıyor olsa da o gün yıllık izin hesabınakatılmak durumundadır.

Kullanılmayan Yıllık İzin Ücrete Çevrilir Mi?

Yıllık izin sağlık gibi sebeplerle,ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkmış bir durum değil kanunen tanımlanmış birizindir. Fiziksel ve psikolojik bütünlüğün korunması için kullanılması zorunlubir dinlenmedir. Bu yüzden çalışanın bu hakkından vazgeçmesi ya da yıllıkiznini ücrete çevirmesi kanunen mümkün değildir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Yıllık İzin Nasıl Hesaplanır?

Yıllık izninizi bölerek kullanabilirsinizancak bu bölümlerden birinin en az on gün olması şarttır. Ayrıca yıllık izintarihlerinizi hesaplarken siz haftanın beş günü çalışıyor olsanız dacumartesileri de hesaba katmanız gerekir. Örneğin on günlük izin alıp pazartesigünü tatile başladıysanız. İkinci haftanın Perşembe günü sonunda tatilinizbiter.

Yıllık İzin Hangi Koşullarda Geçerlidir?

Yıllık izin hakkı kazanmanın ilk kuralıaynı iş yerinde bir yıl boyunca çalışmış olmaktır. Bir işyerinin farklışubelerinde toplam bir yılı oluşturacak kadar çalışmış olmak da izin hakkınıkazanmak için yeterlidir. İşçi ve işveren arasında işe alım sırasında yapılananlaşma ile yıllık izin hakkı için belirlenecek süre daha kısa olabilir ancakbir yılın üzerinde olamaz.

Yıllık Ücretli İzin Hakkından Vazgeçilir Mi?

Yıllık ücretli izin çalışanların en temel haklarından biridir. Bu haktan feragat edilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Hangi İşletmeler İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Almak Zorunda?
Kidem Ve İtibar Tazminatı Nasıl Yapılır?
Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez