Türkiye sınırları içerisinde çalışma isteyen yabancı uyruklular yabancı çalışma izni almak zorundadır. Aynı zamanda yabancı çalışan çalıştırmak isteyen işverenler de çalışma izni almalıdır. Çalışma izninin nasıl alınacağı, sürecin nasıl ilerleyeceği yaygın olarak merak edilir. Yabancı uyruklu çalışma izni alma süreci seçilen çalışma izni türüne göre değişiklik gösterir. Süreli, süresiz, bağımsız, istisnai ve turkuaz kart olmak üzere 5 farklı çalışma izni türü bulunur. Her bir çalışma izninin kapsamı, başvuru süresi farklıdır. Seçilen çalışma izni türüne göre gerekli evraklar ve başvuru aşamaları değişebilir. Aynı zamanda yabancı işçinin çalışacağı sektöre göre de izin alma sürecinde farklılıklar görülebilir. Çalışma izni türlerinin büyük bir bölümünde başvuru işveren tarafından yapılır. Genel olarak yabancı işçi çalışma izni alma süreci şu şekilde işler:
● Eğer yabancı işçi Türkiye sınırları içerisinde ise işveren başvuru yapar. Türkiye’de olan işçinin en az 6 aylık ikamet izninin olması gerekir. Başvuru esnasında ikamet izninin hala geçerli olması gereklidir. Yurt içi çalışma izni başvurularında işverenin KEP adresi ve e-İmza sahibi olması gerekir.
● Eğer yabancı çalışan yurt dışında ise ülkesindeki Türk temsilciliklerine çalışma vizesi başvurusu yapar. Bu başvuru sonucu bir referans numarası verilir. Referans numarası ile işveren Türkiye’den çalışma izni başvurusu yapar.
● Başvuru tamamlandıktan sonra sürecin sonuçlanması beklenir. Olumlu sonuçlanması durumunda işçinin SGK girişi yapılabilir. Olumsuz sonuçlanan çalışma izni başvuruları için tekrar başvuru yapmak mümkündür. Başvuru sırasında gerekli belgelerin doğru ve eksiksiz olmasına dikkat etmek olumlu sonuç almak adına kritik önem taşır.
Web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın sizi 1-0 öne geçirecek avantajlarını tanımanın tam zamanı! Stok takibinden gelir gider takibine, fatura kesmekten cari takibine ön muhasebenizi ister webden ister cepten kolaylıkla yönetebilirsiniz!
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Yabancı Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Birçok işveren ve yabancı uyruklu birey Türkiye’de çalışma izninin nasıl alınacağını merak eder. Yabancı çalışma izni başvuru süreci yaygın olarak merak edilen bir konudur. Çalışma izni için yapılacak olan başvurular yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ikiye ayrılır.
Yabancı Uyruklu Personellere Çalışma İzni Alma Şartları Nelerdir?
Yabancı uyruklu personeller için çalışma izni işveren tarafından alınır. Fakat bu konuda işverenin uyması gereken bazı şartlar bulunur. Bu şartlar yabancı işgücünün ülke içerisindeki ekonomiyi sarsmayacak şekilde faaliyet gösterebilmesini mümkün kılar. Yabancı personel çalıştırmak isteyen işverenlerin uyması gereken şartlar şunlardır:
● İşveren çalıştıracağı yabancı çalışana güncel asgari ücretten daha fazla maaş ödeyecek olmalıdır. Bu tutar iş sözleşmesinde belirtilmelidir.
● Yabancı personel çalışma izni için başvuru yapan şirketin, firmanın, oluşumun en az 100.000 TL sermaye ödemiş olması gerekir. Söz konusu başvuru sahibi oluşumun aynı zamanda 800.000 TL brüt satış tutarı olmalıdır. Ya da bir önceki yıldaki ihracat tutarı 250.000 Amerikan dolarına denk gelmelidir.
● Şirketin yabancı çalışan çalıştırabilmesi için güncel personellerinden en az 5’inin Türk uyruklu olması gerekir.
● Çalışma izni şirket ortağı için alınıyorsa yabancı ortak şirketin en az %40’ı oranında sermaye sahibi olmalıdır. Bu pay en az kırk bin TL olmak zorundadır. Yabancı Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? Birçok işveren ve yabancı uyruklu birey Türkiye’de çalışma izninin nasıl alınacağını merak eder. Yabancı çalışma izni başvuru süreci yaygın olarak merak edilen bir konudur. Çalışma izni için yapılacak olan başvurular yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ikiye ayrılır.
Logo İşbaşı’nın alanında uzman e-dönüşüm danışmanlarının ücretsiz desteğiyle siz de 15 dakikada e-faturaya geçin! Üstelik aylık 150 yıllık 1800 kontör hediyesiyle ekstra masrafa girmeyin.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Yurt Dışında Olan Yabancı Uyruklular İçin Başvuru Süreci
- Türkiye’de çalışacak olan yabancı uyruklu işçinin henüz yurt dışında, ülkesinde olması durumunda yapılması gereken ilk şey bir Türk temsilciliğine müracaat etmektir.
- Yabancı uyruklu çalışan adayı kendi ülkesindeki ya da vatandaşlığının bulunduğu ülkedeki Türk temsilciliklerine müracaat edebilir. Bu müracaat çalışma vizesi için yapılır.
- Müracaat sırasında iş sözleşmesi başta olmak üzere gerekli evraklar eksiksiz bir şekilde götürülmelidir.
- Bu belgelerle yapılan başvuru onaylandıktan sonra bir referans numarası verilir.
- Yabancı uyruklu çalışan adayı referans numarasını Türkiye’deki işverenine iletir.
- İşveren referans numarası ile çalışma izni başvurusu yapar. Bu başvuruyu işverenin vekalet verdiği bir taraf da yapabilir.
- Başvuru Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı web sitesi üzerinden yapılır.
- Bu web sitesi üzerinden yabancı çalışma izni sorgulama işlemi de yapılabilir.
- Başvuru için aynı zamanda e-Devlet de kullanılabilir. e-Devlet sistemi de kullanıcıyı bakanlığın web sitesine ya da uygulamasına yönlendirecektir.
- İşveren gerekli evrakı sisteme yükleyip başvuruyu yaptıktan sonra sürecin sonuçlanması beklenir.
- Başvurunun bakanlık tarafından onaylanması durumunda yurt dışında olan yabancı çalışan adayı tekrar Türk temsilciliğine giderek harç bedelini öder ve çalışma vizesini alır.
- Bu noktadan sonra yabancı uyruklu çalışan adayı 6 ay içerisinde Türkiye’ye gelmelidir aksi takdirde izin iptal edilir.
Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı ön muhasebe programı Logo İşbaşı’na geçin, siz de rahat edin!
Türkiye’de Olan Yabancı Uyruklu Çalışan İçin Başvuru
Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu çalışan adayları için izin almak nispeten daha kolaydır. Bu durumda yine işveren ya da vekalet verdiği bir taraf online sistem üzerinden başvuru yapar. Başvurunun onaylanması beklenir. Başvuru onaylandıktan sonra çalışanın SGK girişi yapılabilir. Türkiye’de olan yabancı uyruklu bireyin izin alabilmesi için en az 6 aylık ikamet izninin bulunması gerekir. Başvuru olumlu sonuçlandıktan sonra 15 gün içerisinde harç bedeli ödenir ve çalışma izni kartı işveren adresine PTT kargo ile teslim edilir.
Yabancı Çalışma İzni İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Yabancı uyruklu çalışan için yapılacak olan çalışma izni başvurularında gerekli olan belgeler değişiklik gösterebilir. Farklı sektörler için alınacak olan çalışma izinlerinde farklı belgeler istenebilir. Aynı zamanda çalışma izni türleri de gerekli evraklarda değişiklik olmasına zemin hazırlar. Genel olarak işverenden istenen yabancı çalışma izni için gerekli evraklar şunlardır:
● Vergi dairesi ya da mali müşavir tarafından onaylanmış son bir yıla ait bilanço, kar ve zarar tablosu
● Pasaport sureti
● Resmi onaylı çevrilmiş diploma ya da geçici mezuniyet belgesi
● İşveren ve aday çalışanın imzaladığı iş sözleşmesi
● İşveren oluşumun güncel sermaye ve ortaklık yapısını belirten Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi
Yabancıların çalışma izni başvurularında yabancı uyruklu çalışan adayından istenen belgeler ise şunlardır:
● Vesikalık fotoğraf
● Pasaport kopyası
● Diploma ya da geçici mezuniyet belgesinin kopyası
● Yurt dışından yapılan başvurular için referans numarası
● Yurt içi başvurular için 6 aylık geçerli ikamet izni
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
İşletme Maliyetlerini Düşürmek İçin Uygulayabileceğiniz 10 Yöntem Nedir?