UBL Formatı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

2025-07-07T13:23:53

UBL Formatı Nedir?

UBL nedir? Sorusuna yanıt olarak “Universal Business Language” ifadesinin kısaltması olan ve işletmeler arasında veri alışverişini standart hâle getiren bir dosya formatı verilebilir. UBL, özellikle e-fatura, e-arşiv gibi elektronik belgelerde kullanılan xml tabanlı bir veri yapısıdır. “UBL formatı nedir?” denildiğinde bu yapının dijital ortamdaki fatura, sipariş, irsaliye gibi belgelerin ortak bir dilde hazırlanmasına imkân tanıyan standart olduğu anlaşılmalıdır. Böylece farklı yazılımlar arasında sorunsuz veri alışverişi sağlanır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

UBL Dosyası Hangi Formatta Olur?

“UBL dosyası nedir?” ve hangi formatta olur soruları sıklıkla bir arada sorulur. UBL dosyaları genellikle .xml uzantısıyla kaydedilir. Söz konusu uzantı, dosyanın makine tarafından okunabilir olduğunu ve içeriğinin etiketli veri yapısında bulunduğunu gösterir. UBL XML formatı, e-fatura, e-irsaliye veya e-arşiv sistemleri içerisinde kullanılan teknik bir formattır. Bu format sayesinde sistemler arasında belge kaybı veya veri bozulması yaşanmaz.

UBL Formatı Ne İçin Kullanılır?

“UBL formatı ne için kullanılır?” sorusu işletmeler arası dijital belge yönetimiyle ilgilidir. Özellikle e-fatura sisteminde gönderici ve alıcı arasında veri güvenliği, standartlık ve otomasyon sağlamak için kullanılır. “UBL fatura nedir?” sorusuna verilecek yanıt da yine aynı çerçevededir. İçeriği UBL yapısında tanımlanmış bir XML dosyasıdır ve resmi e-fatura olarak kabul edilir.

UBL Formatı Ne İşe Yarar?

“UBL formatı ne işe yarar?” sorusunun cevabı oldukça nettir. Elektronik belgelerin standart bir yapıda farklı sistemler arasında uyumlu şekilde aktarılmasını sağlar. Bu sayede iş süreçlerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlanır. Ayrıca UBL tr, Türkiye’deki e-fatura sistemine uygun yerelleştirilmiş UBL yapısını ifade eder. Bu sayede Türkiye özelinde yasal gereklilikler UBL içerisinde tanımlanabilir.

UBL Formatı Nasıl Kullanılır?

“UBL formatı nasıl kullanılır?” sorusuna cevap olarak özel entegratörler veya e-fatura yazılımları aracılığıyla bu formatta dosyalar otomatik oluşturulur. Kullanıcılar genellikle arka planda bu yapıyla karşılaşmaz. “UBL formatı nasıl açılır?” sorusu için en uygun araçlar XML görüntüleyiciler veya notepad++ gibi kod editörleridir. Ancak belgeyi anlamlı şekilde yorumlamak için UBL şeması hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Oluşturulan UBL fatura örneği, elektronik olarak GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sistemine iletilir.

UBL Dosyasında Hangi Bilgiler Bulunur?

UBL dosyasında satıcı bilgileri, alıcı bilgileri, vergi detayları, ürün/hizmet açıklamaları, tutarlar ve ödeme bilgileri yer alır. Bu veriler XML etiketleri altında gruplandırılmıştır. Ayrıca ubl formatına çevirme işlemi yapılırken bilgilerin tam, doğru ve eksiksiz girilmiş olması gereklidir. Hatalı yapıdaki UBL belgeleri sistemler tarafından reddedilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e-arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

UBL Faturasını Kimler Kullanır?

“UBL faturasını kimler kullanır?” sorusunun cevabı, e-fatura mükellefi olan tüm işletmelerdir. Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen cirosal eşikleri aşan ya da belirli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar UBL tabanlı e-fatura sistemini kullanmak zorundadır. Bunun dışında kendi isteğiyle e-fatura sistemine geçen firmalar da e fatura ubl formatı üzerinden işlem gerçekleştirir.

UBL Formatının Zorunlu Olduğu Ülkeler Hangileridir?

UBL formatının zorunlu olduğu ülkeler başta Türkiye olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Meksika, Güney Kore gibi dijital dönüşümde ileri seviyede olan ülkelerdir. Bu ülkelerde devletin belirlediği e-belge standartları içerisinde UBL kullanımı şarttır. UBL açılımı, uluslararası ticarette ve kamu alımlarında da önemli yer tutar. Çünkü uluslararası UBL şemaları sayesinde ülkeler arası fatura veri transferi mümkün hâle gelir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Teklif Hazırlama Programı

Çek Senet Programı Nedir?

En Kolay Cari Hesap Programları Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez