Takipli Vergi Borcu Ne Demek?

2023-01-16T09:57:51

Vergi belirli aralıklarla devlete ödenmesi gereken yasal ve zorunlu bir ödenektir. Birçok farklı alanda, farklı türde alınan verginin zamanında ödenmemesi vergi borcunu doğurur. Vergi borcu ödenmediği takdirde farklı oranlarda uygulanan faizler ile artabilir. Faiz yükü altına girmemek için yükümlülerin, mükelleflerin vergi borçlarının takibini ve kontrolünü yapması, zamanı geçmeden ödemesi gerekir. Zamanında ödenmeyen vergi borçları için faizin işlenemsini içeren bir süreç bulunur. Bu süreç boyunca mükellef borcunu ödememe durumunu devam ettirdikçe vergi borcuna faiz yansır ve her geçen gün vergi borcu artış gösterir. Bir süre sonra vergi borcunun hâlâ ödenmemiş olması durumu geçerli ise yasal kurumlar tarafından takip süreci başlatılır. Bu aşamadan sonra vergi borcu ‘takipli vergi borcu’ statüsünde yer alır. Takipli vergi borcunun ne anlama geldiği mükellefler tarafından yaygın olarak merak edilen bir konudur.

Takipli vergi borcu temel olarak vergi borcunun ödeme sürecinin artık takip edildiğini ifade eder. Standart bir vergi sürecinde mükellefin ödemesi beklenir, ödenmeyen vergi borçlarına faiz gelir ve bu bir süre boyunca devam eder. Zamanaşımı periyodu dolduktan sonra artık vergi borcu için takip süreci başlar. Takipli vergi borcunun ödenmesi için gerekli kurumlar yasal yollardan takipler başlatır. Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra süreçlerine kadar ilerleyebilir. Takipli vergi borcunun ödenmesi için banka hesaplarına e-Haciz gelebilir. Aynı zamanda mallara haciz konulabilir, malların ve varlıkların satılması, takas edilmesi imkansız hâle gelebilir. 100 TL’lik bir vergi borcu için arabanız dahi icra takibine konu olabilir. Bu süreçlerden kaçınmak için miktarı fark etmeksizin vergi borçlarınızı her zaman ödemeniz gerekir.

Takipli Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Takipli vergi borcu ödenmezse icra süreçleri başlatılır. Ödenmeyen vergi borcu 50 TL bile olsa bu borcun ödenmesi için banka hesaplarınız, mal varlıklarınız takip altına alınır. Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde haciz işlemlerine kadar ilerleyebilir. Takipli vergi borcunu ödemediğiniz için e-Haciz ile karşı karşıya kalabilirsiniz. e-Haciz ya da diğer adı ile elektronik haciz sürecinde banka hesaplarınız bloke edilir. Bloke edilen hesaplarınızda ne kadar para bulunursa bulunsun bu parayı kullanabilmeniz mümkün olmayabilir. İlk etapta küçük bir miktar olan vergi borcunuz ödemediğiniz için büyük miktarlara kadar çıkabilir. Vergi borcunu ödemediğiniz için ortaya çıkan takip süreci her geçen gün borcun daha fazla büyümesine ve ödemesinin zorlaşmasına yol açar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Takipli Vergi Borcu Nasıl Ödenir?

Takipli vergi borcu olan kişiler bu borcu ödemek için iki yöntem arasından bir seçim yapabilir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve bütün sektörlerde yer almasıyla birlikte resmi işlemler de internet bağlantısı ile elektronik sistemler üzerinden gerçekleştirilebilir. Takipli vergi borcunuzu e-Devlet uygulaması ya da web sitesi ile ödemeniz mümkündür. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi web sitesiyle de takipli vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Bu iki elektronik sistem üzerinden kredi ya da banka kartınızı kullanarak kısa süre içerisinde güvenli bir şekilde borcunuzu ödeyebilir ve takip sürecine son verebilirsiniz. e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi sistemlerine kimliklerinizi doğrulayarak giriş yapabilirsiniz.

45.000’den fazla işletmenin tercih ettiği  muhasebe programı Logo İşbaşı ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilir, dilediğiniz yerden ister cepten ister webden kontrol edebilirsiniz.

Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer?

Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlar. Takipli vergi borcunun ne kadar süreden sonra icra işlemlerine yol açtığı yaygın bir merak konusudur. Takipli vergi borcu için icra tebligatından sonra 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir. Aksi takdirde takipli vergi borcu icraya düşer ve e-Haciz gibi uygulamalar devreye girer.

Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı e-Fatura programı Logo İşbaşı ile yerinizden kalkmadan 15 dakika gibi kısa bir sürede e-Faturaya geçebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Vergi Barışlı Ne Demek?

Tarımsal Destek Vergi İadesi Nasıl Yapılır?

Veraset Vergi İlişiği Nasıl Kesilir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez