Vergi Barışlı Ne Demek?

2024-03-12T10:00:53

Ülkemizde yürürlükte olan vergi uygulamaları neredeyse her alanda bulunur. Devletin önemli gelir kaynaklarından birisi olan vergi en temel anlatımı ile zorunlu bir kesinti olarak tanımlanabilir. Türkiye’de üretilen ve satışa çıkarılan mal varlıklarından kolay bir şekilde vergi alınabilir. Zira bu varlıklar Türkiye içerisinde sisteme kayıt edilmiştir. Öte yandan yurt dışından getirilen ya da Türkiye’de olmasına rağmen kayıt edilmeyen varlıkların sisteme dahil edilebilmesi oldukça masraflı olabilir. Bu masraftan kaçınmak için varlık sahipleri vergi barışı uygulamasını tercih edebilir. Vergi barışı uygulaması sayesinde varlığınızı Türkiye içerisinde kolay bir şekilde sisteme dahil edebilirsiniz. Vergi barışı uygulamasına konu olan varlığa ‘vergi barışlı’ adı verilir. Vergi barışlı ibaresi araç satış ilanı gibi ticari beklentisi bulunan uygulamalarda sıklıkla kullanılır. Vergi barışlı ibaresi bir varlığın ilk etapta Türkiye’de sisteme dahil olmadığını, fakat sonrasında devlet ve varlık sahibi arasında gerçekleştirilen bir anlaşma sonucu sisteme dahil edildiğini ifade eder.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Vergi Barışı Nedir?

Vergi barışı temel olarak yurt dışında bulunan bir varlığın, ya da Türkiye sınırları içerisinde bulunmasına rağmen kayıtlı olmayan bir malın sisteme dahil edilmesi için mükellef ve devlet arasında gerçekleştirilen bir anlaşma olarak tanımlanabilir. Vergi barışı sayesinde devlet, kayıtlı olmayan malın kayıt altına alınmasını karşılıksız ya da küçük bir karşılık ile mümkün kılabilir. Normal şartlarda yurt dışındaki bir malı ya da kayıtlı olmayan bir malı kayıt ettirmek ölçekleri değişiklik gösterebilen masraflar ve vergiler gerektirir.

Vergi barışı bu masrafların ortadan kaldırılmasını, vergi alınmamasını, bir miktar vergi alınmasını ya da küçük bir ödemenin talep edilmesini mümkün kılar. Kayıt dışı bir varlığınızı büyük masraflarla kaydettirmek yerine vergi barışı uygulaması ile kolay bir şekilde varlıklarınızı kayıt altına alabilirsiniz. Ülkemizde uygulanmakta olan vergi barışı uygulaması hem mal sahipleri hem de devlet açısından avantajlıdır.

Vergi barışı sayesinde mal sahipleri büyük masraflara gerek kalmadan mallarını kayıt altına alıp resmi bir şekilde kullanmaya devam edebilir. Vergi borcunun devlet tarafındaki avantajı ise büyük sermayelere gerek kalmadan yurt dışından varlık getirisi sağlamasıdır. Ülkemizde vergi barışı uygulamasının temel amacı devletin ihtiyaç duyduğu yurtdışı varlık girişini, mal sahiplerini teşvik ederek, mal sahiplerine düşük masraflar sunarak ülkeye mal girişini hızlandırmak ve kolaylaştırmaktır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Vergi Barışlı Araç Ne Demek?

Vergi barışı uygulamasına konu olan malların statüsü ve geçirmesi gereken işlemler yaygın olarak merak edilir. Araç gibi mal varlıklarının vergi barışı uygulamasına tabi olması günümüzde sıklıkla gerçekleştirilir. Zira galeri sahipleri gibi bu işleri ticari amaçla gerçekleştiren birçok kişi yurt dışından araç getirerek satmayı amaçlar. Kişilerin Türkiye’den araç satın almak yerine yurt dışından araç getirmeye başvurması Türkiye’deki fahiş vergi uygulamalarının bir sonucudur. Yurt dışından araç getirdikten sonra Türkiye’de bu aracı kaydettirmek ve gerekli vergileri ödemek zorunluluk taşır. Kayıt yaptırılmadan, vergileri ödenmeden bir aracı kullanmak, trafiğe çıkarmak yasaya uygun değildir. Bu aşamada devreye giren vergi barışı uygulaması yurt dışından getirilen araçların daha kolay ve az masraflı bir şekilde kaydedilmesini mümkün kılar.

Vergi barışı uygulamasına konu olan araca vergi barışlı araç adı verilir. Vergi barışlı araç, söz konusu aracın vergi barışına tabi tutulduğunu, Türkiye sınırları içerisinde kullanılabilmesi için vergisinin ödenmesi gerektiğini ifade eder. Normal şartlarda kayıtlı olmayan bir aracı kaydettirmek zahmetli bir süreç olabilir. Aynı zamanda ödenmesi gereken vergi de oldukça yüksek olabilir. Vergi barışı uygulaması sayesinde nispeten düşük bir vergi miktarı ile araç kolay bir şekilde kayıt altına alınabilir ve Türkiye sınırları içerisinde kullanılmaya başlanabilir.

Siz de cari hesap programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e-Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da hediye!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-Ticaret Yapanların Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Vergide Engellilik İndirimi ve Kazanç İndirimi Nedir?

Basit Usulde Vergilendirme Nedir, Şartları Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez