Tarımsal Destek Vergi İadesi Nasıl Yapılır?

2024-03-12T09:39:42

Devletler farklı alanlarda faaliyet gösteren kişi ya da kurumlara çeşitli ölçeklerde destekler yapar. Çiftçi statüsünde faaliyette bulunan kişiler devletten ‘tarımsal destek’ adı altında farklı miktarlarda destekler alır. Bu destekler ile çiftçilerin tarımsal faaliyetlerine daha rahat ve geniş çaplı devam etmesi hedeflenir. Çiftçilere sistem üzerinde kayıtlı olan banka hesapları aracılığıyla yapılan tarımsal destekler çiftçilerin tohum ve yakıt gibi büyük gider kalemlerini daha kolay bir şekilde kapatabilmelerini mümkün kılar. Miktarı değişiklik gösteren tarımsal destekler en temel anlatımları ile bir ek gelir olarak görülebilir. Tarımsal destekler aynı zamanda farklı dilimlerde vergiye de tabi tutulabilir. Çiftçiler aldıkları yardımın bir kısmını vergi olarak tekrar ödemek zorunda kalabilir. Bazı durumlarda çiftçilerin yardımından vergi adı altında yapılan kesinti iade edilebilir. Bu sürece tarımsal destek vergi iadesi adı verilir.

Tarımsal Destek Vergi İadesi Nedir?

Tarımsal destek vergi iadesi adından da anlaşılabileceği üzere tarımsal destek ödemelerinden kesilerek alınan vergilerin tekrar iade edilmesi işlemine verilen isimdir. İnternet üzerinden işleyen bu süreç başvuru sonucu yürürlüğe konur ve çiftçinin ödediği vergiyi tekrar iade olarak alması sağlanır. Başvurusu kabul edilen çiftçiler yardımlarından vergi adı altında yapılan kesintiyi tekrar iade olarak alabilir. Destek vergisi iadeleri de aynı şekilde çiftçilerin sistemde kayıtlı olan banka hesabına aktarılır. Tarımsal destek vergisi miktarları değişiklik gösterebildiğinden kesinti yapılan vergiler de değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak çiftçilerin hesaplarına aktarılan vergi iadesi ödemeleri de farklı miktarlarda olabilir. Tarımsal destek ödemelerinden alınan vergi ‘gelir vergisi’ kapsamında değerlendirilir. Çiftçiler farklı şekillerde tarımsal destek vergi iadesinin banka hesaplarına aktarılması için başvuru yapabilir. Farklı parametrelere göre başvuru değerlendirilir ve bu doğrultuda vergi iadesinin yapılması sağlanır.

Alanında uzman danışmanlarımızın ücretsiz desteği ile 15 dakikada yerinizden kalkmadan e-Faturaya geçebileceğinizi biliyor musunuz? Siz de e-Faturaya Logo İşbaşı ile geçin, yıllık 2100 hediye kontör ile ek maliyetlerden kurtulun.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Tarımsal Destek Vergi İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tarımsal destek vergi iadesi başvurusu hem internet üzerinden hem de bağlı olunan vergi dairesi şubesi üzerinden gerçekleştirilebilir. İnternet üzerinden tarımsal destek vergi iadesi başvurusu için şu adımlar izlenebilir:

ivd.gib.gov.tr web sitesinden sisteme giriş yapılır. Giriş için e-Devlet kullanıcı adı ve şifresi kullanılabilir. Giriş için aynı zamanda T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası kullanılabilir. Kullanıcı kodu da giriş için kullanılabilecek bilgiler arasında yer alır. Çiftçilerin sistemde kayıtlı bir kullanıcı adı ya da şifresi yok ise ‘e-Devlet ile Kayıt Ol’ seçeneği kullanılarak sisteme kayıt olunabilir.

● İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yaptıktan sonra menüde bulunan seçenekler arasından ‘İşlemi Başlat’ seçilir.

● Açılan yan menüden ‘Vergi İşlemleri’ seçilir, sonrasında açılan bölümden ise ‘Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talep Dilekçesi’ seçeneğine tıkanır.

● Bu aşamadan sonra bir dilekçe doldurma ekranı belirir. Kişilerin bu alanları doğru bir şekilde doldurması önem taşır.

● 3 adımda dilekçe için gerekli olan bilgiler doldurulur. 3 adımdan sonra Özet adımına geçiş yapılır.

● Özet adımında kişilerin ekledikleri bilgileri kontrol etmesi ve doğruluğundan emin olması beklenir. Gerekli bilgilerin doğru olması durumunda Onay aşamasına geçiş yapılabilir.

● Onay aşamasında Açıklama bölümünde yer alan maddeler okunur ve ‘Açıklamaları okudum, kabul ediyorum.’ seçeneği aktif hale getirilir.

● Son aşamada ekranda beliren ‘Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi İade Talep Dilekçesi vermektesiniz. Onaylıyor musunuz?’ uyarısında ‘Evet’ butonuna tıklanır. Sonrasında SMS onay bölümünde cep telefonu numarası ile onay kodu tanımlanır.

Siz de işletmeniz için uygun bir satış programı arıyorsanız, tek bir tıkla internet erişiminin olduğu her yerden bağlanabileceğiniz web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı tercih edebilirsiniz. Size özel çözümlerimiz için bize ulaşmanız yeterli.

Tarımsal Destek Vergi İadesi Nasıl Yapılır?

Tarımsal destek vergi iadesi internet üzerinden ya da vergi daireleri üzerinden yapılabilir. İlk etapta başvurunun yapılması gerekir. Başvuru için vergi dairesine dilekçe verilmesi ya da internet üzerinden oluşturulması gerekir. Dilekçe teslim edildikten sonra başvurunun onaylanması beklenir. Başvuru onaylandıktan sonra değerlendirme sürecine alınır ve olumlu sonuç sonrasında ilgili vergi iadesi çiftçinin banka hesabına aktarılır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Evden e-Ticaret Satışında Vergi Muafiyeti Nedir? Esnaf Muafiyeti Nedir?

Şirket Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır? Nasıl Ödenir?

Kümülatif Vergi Nedir? Kümülatif Vergi Matrahı Nasıl Hesaplanır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez