Takas Çeki Nedir? Avantajları Nelerdir?

2022-04-15T12:42:30

Ticari alanlarda ödeme yapmak için birden fazla yöntem kullanılır. Bu yöntemlerin kendine has özellikleri olmakla birlikte alıcı ve satıcı taraflar yapılacak olan ödemenin hacmine göre bu ödeme yöntemlerinden birisini kullanır. Yıllardır ticari alanda boy gösteren ve günümüzde de hala kullanılmaya devam eden çek belgeleri yaygın olarak tercih edilen ödeme araçlarıdır.

Kredi kartlarının yaygınlaşması ve kapsama alanının genişlemesi ile beraber popülerliği düşse de günümüzde çek birçok avantajı ve teminatı ile öne çıkar. Çek, bir kişi tarafından bir bankaya hitaben yazılır ve çekin yazıldığı karşı taraf da bu söz konusu bankaya giderek ödemeyi tahsil eder. Fakat bazı durumlarda çekin başka bir bankadan tahsil edilmesi istenir ki bu duruma da takas çeki adı verilir.

Takas Çeki Nedir?

Takas çeki en basit anlatımıyla, çekin üzerinde yer alan bankadan değil de kendi çalıştığınız bankadan ödeme almanızdır. Karşılıklı olarak anlaştınız, ödemeyi de çek olarak almak istediniz. Karşı taraf çeki düzenledi ve çek size ulaştı. Fakat çeki düzenleyen kişinin çalıştığı banka ve sizin çalıştığınız banka farklı. Bu durumda çekin ödemesini kendi çalıştığınız bankadan alabilmek için çeki tahsil ettirmeniz gerekir. Çeki Takas Odası’na göndererek çekinizi takas edebilirsiniz. Böylece ödemeyi kendi çalıştığınız bankadan alabilirsiniz.

Takas Çeki Ne İşe Yarar?

Çeki takas ettirmek her ölçekten satıcı ve alıcının sıklıkla yaptığı bir işlemdir. Bu işlemin asıl amacı, ödemeyi alacak olan tarafın ödemeyi kendi bankasından alabilmesini sağlamaktır. Çeki düzenleyen taraf, yani keşideci taraf, çeki kendi çalıştığı banka ile hazırlar. Bu durumda bu çek sadece keşideci tarafın çalıştığı bankadan tahsil edilebilir. Fakat alacaklı taraf, keşidecinin çalıştığı bankayla çalışmıyorsa ödeme alabilmesi normal şartlarda mümkün değildir. Bu noktada çek takas etme işlemi devreye girer.

Çeki takas etmek, ödemenin başka bir banka üzerinden alınabilmesini sağlar. Çekinizi takas ettirerek, kendi çalıştığınız banka üzerinden ödeme alabilirsiniz. Çek takas ettirme işleminde keşideci ödemeyi kendi bankasına yapar,  bu ücret zincirleme bir şekilde alacaklının çalıştığı bankaya aktarılır ve alacaklı da kendi bankası üzerinden ödeme alabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Takas Çeki Avantajları Nelerdir?

Çek aracılığı ile ödeme alacak olan taraf, çeki düzenleyen, keşideci tarafın çalıştığı bankaya bağlı kalmak zorundadır. Alacaklı taraf da keşideci tarafın çalıştığı bankayla çalışmıyorsa, ödeme alabilmesi  normal şartlarda mümkün değildir. Alacaklı tarafın bu bankayla çalışmaya başlaması için ticari hesap açtırması gibi işlemler gerekir ve bunlar çekin vadesinden bile daha uzun sürebilir.

Takas çekinin en büyük avantajı, alacaklı tarafın ödemeyi kendi çalıştığı banka üzerinden alabilmesidir. Takas edilmek istenen çek, alacaklı tarafın çalıştığı bankaya götürülür ve çekin takas edilmek istendiği belirtilir. Sonrasında banka, Takas Odası aracılığıyla, çek üzerine gerekli bilgileri ekler. Bu aşama çeki ciro etme işlemiyle oldukça benzerdir. Bilgileri eksiksiz bir şekilde yazılan çek, takasa gönderilir. Takasa gönderilmesi, takas edilmesinin onaylanmasını beklemek anlamına gelir. Çekin takası onaylandıktan sonra, ödeme alacaklının hesabına 1-2 gün içerisinde geçer.

Takasa Verilen Çek Ne Zaman Hesaba Geçer?

Takasa verdiğiniz çeki vade tarihi geldiğinde tahsil edebilirsiniz. Takasa verdiğiniz çekin takası onaylandığında, vadesinin de gelmesi durumunda, 1-2 gün içerisinde ödeme hesabınıza yansıtılır. Çek takas ettirmek, ödeme alma sürecini 1-2 gün uzatabilse de alacaklı tarafın kendi bankası ile çalışabilmesini sağladığı için önemli ve avantajlı bir işlemdir.

Fatura programı Logo İşbaşı ile çek takibi, gelir gider takibi ve cari hesap takibinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Kullanan on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı’nın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen ücretsiz deneyin!

Takas Çeki Muhasebe Kaydı

Takas çeklerinin muhasebeye kayıt edilmesi süreci, alınan çekin yazılı değeri ve borcu, çek bankadan tahsil edildiğinde ya da ciro edildiğinde, alacak olarak kaydedilir. Bir çekin muhasebeye kayıt edilmesi ‘tahsil edilecek çek’ anlamına gelir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Şahıs Çeki Nasıl Cirolanır?

Banka Teminat Çeki Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Ticari Alacak Sigortası Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez