Ticari Alacak Sigortası Nedir?

2024-03-01T17:11:29

Sigorta, belirli bir maddi değerli olan bir varlığın ilerde oluşabilecek olumsuz durumlar karşısında değerini yitirmesine karşılık yapılan bir güvence uygulamasıdır. Ticaretin hızla küreselleşmesi ve bütün dünyanın tek bir ağ üzerinden satış yapması, ödeme gibi riskli konuların da güvence altına alınmasını gerektirir. Bu nedenle, küresel ticaret ağında bütün kayıp risklerini ortadan kaldırmak amacıyla ticari alacak sigortası sistemi kullanılır.

Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Ticari alacak sigortası, her türlü firma, işletme ya da şirket gibi kuruluşların, alım satım işlemleri sırasında ve sonrasında nakit akışının belirli bir sisteme oturtulup, güvence altına alınmasını sağlayan sigorta türüdür. Ticari alacak sigortası sayesinde şirketler, müşterilerinin finansal durumlarını kontrol edebilir. Böylece karşı tarafa yapılacak ya da karşı taraftan alınacak ödemelerin sağlama alınması kolaylaşır. Ayrıca ticari alacak sigortası sayesinde,büyük kayıplar ve kayıplar oluşturabilecek riskler ortadan kaldırılabilir.

Binlerce işletme sahibinin cari hesap takibi , satış takibi için kullandığı online ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı siz de 14 gün boyunca deneyebilir ve memnun kalırsanız uygun paketlerinnden birini tercih ederek internet erişimi olan her yerden gelir gider takibinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ticari Alacak Sigortasından Kimler Faydalanır?

Ticari alacak sigortası, küçük, orta ya da büyük ölçekli işletmelerin faydalanabileceği potansiyel kayıplarını güvence altına alan avantajlı ve faydalı bir sigorta türüdür. Ticari alacak sigortasının kapsamı bu denli geniş olsa da yine de bazı şartları bulunur. Bu şartlar, ticari alacak sigortasından yararlanabilecek satıcıların dikkat etmesi gereken şartlardır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Ticari Alacak Sigortası Şartları Nelerdir?

Günümüzde ticari alacak sigortası yaptırarak kayıplarını güvence altına almak isteyen satıcıların uyması gereken şartlar şu şekildedir:

  • Başvuran işletmelerin, sigorta için başvuru yaptıkları tarihten en az iki yıl önce kurulmuş olmaları gereklidir.
  • Ticari alacak sigortası için başvuru yapan işletmelerin, Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin belirlediği risk değerlendirme kriterlerine uyuyor olmaları gerekir.

Ticari Alacak Sigortasının Avantajları Nedir?

Ticari alacak sigortası, küçük, orta ya da büyük ölçekli işletmelerin her türlü kayıplarını güvence altına alan avantajlı ve faydalı bir sigorta çeşididir. Bu denli avantajlı bir sigorta çeşidi olması çok sayıda işletme tarafından tercih edilmesini sağlar. Ticari alacak sigortasının avantajları şu şekildedir:

  • Karşı taraftan oluşabilecek ödenmeme riskleri ortadan kaldırılmış olur: Ticarette, her iki tarafın da ödeme yapamayacak duruma gelmesi normaldir. Ticari alacak sigortası sayesinde karşı tarafın ödeme yapmaması durumunda oluşan kayıp sigorta tarafından karşılanır. Bu sayede ödeme alamayan satıcı herhangi bir kayıp yaşamış olmaz.
  • Şirketlerin bilanço tablolarının stabil ve düzgün ilerlemesini sağlar: Ticari alacak sigortası sayesinde şirketler ani kayıplar yaşamaz. Böylelikle şirketlerin bilanço tabloları, olması gerektiği gibi stabil ve düzgün bir şekilde oluşur. Bilanço tablolarının dengesiz olması satışları olumsuz etkileyebilecek bir parametredir.
  • Kredi puanlarının düzgün ilerlemesini sağlar: Şirketler, kimi zamanlar büyük işlem hacmi olan ödemeler yapmak durumunda kaldıklarından krediye ihtiyaç duyabilirler. Kredi veren kuruluşlar, kredi vermeden önce başvuranın kredi puanını dikkate alırlar. Kredi puanının yüksek olabilmesi için ödemelerin zamanında yapılması gerekir. Satıcılar, kayıp yaşadıkları takdirde ödemelerini zamanında yapamazlar ve bu da kredi puanının düşmesine sebep olur. Ticari alacak sigortası sayesinde, kayıplar en aza indirilir. Bu sayede satıcı, ödemesini almamış olsa bile sigortanın karşılaması sayesinde kredi ödemelerini zamanında yapabilir.
  • Tahsilatların daha hızlı ve etkin bir şekilde yapılabilmesini sağlar: Ticari alacak sigortasının yapılması durumunda, işletme satın alım yaptığında ödemesini sigortanın belirlediği programa göre ödemekle mükelleftir. Bu durum, bir satıcının ödemelerini zamanında almasını ve böylece de yeni satışlar yapmaya daha hızlı bir şekilde başlamasını sağlar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Stopaj Nedir?Nasıl Hesaplanır?
Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez