Şahıs Çeki Nasıl Cirolanır?

2024-03-13T10:07:52

Bu yazımızda size şahıs çeki nedir, nasıl ve neden kullanılır? Çek cirolama nasıl yapılır, çek çeşitleri nelerdir gibi konularda derlediğimiz bilgileri sunuyoruz.

Çek Nedir Neden Kullanılır?

Çek ticari işlemlerde kullanılan bir belgedir. Çek sayesinde girişimciler ticari ödeme ve tahsilatlarını gerçekleştirir. Çek, ticaret alanında kullanılan bir ödeme aracı olup, doğrudan bankadan tahsil edilebileceği gibi, piyasada vadeli olarak da kullanılabilir.

Mal ya da hizmet sağlayan tedarikçi, nakit ödeme talep etmediği takdirde çek kullanılarak ödeme yapılabilir. Bu amaçla ödeme yapacak kişi ya da firma kendi çekini vererek ödeme yapabilir. Bir başka yol da ödeme yapmakla yükümlü firma ya da kişinin müşterisinden aldığı çeki vererek, ödeme yapmasıdır.

Çek Cirolama Nedir, Neden Yapılır?

Müşteriden alınan çekin kullanılabilmesi için verilen firma/şirket ya da şahıs tarafından cirolanması gerekir. Cirolama yapılmayan çek geçerli değildir. Çekin ön yüzüne gereken bilgiler yazıldıktan sonra arka yüzüne firmanın kaşesi basılır ve yetkili kişinin imzası atılır. Daha sonra çek ödeme yapılacak kişiye teslim edilir. Bütün bu işlemlerin tamamına çekin cirolanması denir.

Cirolanan çekin üzerindeki tutar tedarikçiye ödenmiş olur. Çek, bankaya verilir ve üzerinde yazılı tarihte (çek vadesi) tahsil edilir.

Fatura programı Logo İşbaşı ile çek takibi, gelir gider takibi ve cari hesap takibinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Kullanan on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı’nın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen ücretsiz deneyin!

Çek Kırdırma /Faktöring Nedir?

Çekin kırdırılması, çek üzerinde yazılı tutarın, ödeme günü (vadesi) gelmeden önce tahsil edilmesi demektir. Böyle durumlarda çeki bozduracak kişi bankaya değil faktöring firmalarına müracaat eder. Faktöring firmaları dışında ticari piyasada bu işle meşgul olan kişi ya da firmalar da çek kırabilir. Bu kuruluşlar çek üzerinde yazan tutarın % 10 ila % 40’ını komisyon olarak kendileri alır ve paranın kalan kısmını çek sahibine nakit olarak öderler.

Çekin bankada vadesinde ödeneceği gün karşılığı çıkmaz ise, çeki kıran firmalar çek sahibine gelerek, hak iddia ederler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bloke Çek Nedir?

Bloke çek ticari piyasada daha çok gayrimenkul alım satımında kullanılır. Banka bloke çek ödemesi yapmayı isteyen kişinin beyan ettiği tutarda parayı çekin üzerine yazar.

Gayrimenkulü alacak kişi, bahse konu ödemeyi bankaya yatırır ve bloke ettirir. Bankada bu kişiye bloke edilen tutar kadar para miktarının yazılı olduğu çeki verir. Tapu dairesinde işlem yapılırken, alıcı çeki satıcıya verir.

Daha sonraki aşamada satıcı, bankaya giderek, bloke edilen parayı çözdürür ve çeker.

Bloke çek hazırlanırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta şekil kurallarına uyulması ve çek üzerine yazılı tutara dikkat edilmesidir. Pratik hayatta çekler hamiline ya da kişinin adına yazılır.

Hatır Çeki Nedir?

Alacaklı ve parayı ödeyen taraf arasında borç/alacak problemi olmayıp, ticari firmaya ya da işletmeye nakit tedarik edilmesi için kullanılan çeklere hatır çeki denir.

Elektronik Çek Nedir?

Elektronik çekler, fiziki olarak basılı bulunan kağıt halindeki çeklerin dijital ortamdaki karşılığını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Özellikle e-ticaret yapılan platformlarda çok büyük tutarlar ile işlem yapıldığında, tercih edilen bir ödeme yöntemidir. Elektronik çeklerin de tıpkı pratik yaşamda kullanılan fiziki çekler gibi bankada karşılığının olması gerekir.

Elektronik çeklerin kullanımı banka kontrolünde olduğu için, piyasada güvenli bir ödeme yöntemi olarak kabul edilir.

Çek çeşitleri hakkında detaylı bilgi ve diğer tüm muhasebe işlemlerinizi en kolay yöntemi için online ön muhasebe programı Logo İşbaşından yardım alabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz muhasebe uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirmenin keyfini sürebileceksiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

En Kolay Cari Hesap Programları Nelerdir?

Cari Hesap Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Cari Hesapta Faiz

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez