Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

2022-04-22T11:04:56

Cari hesap takibinin yapılmasının her işletme için hayati bir önemi bulunuyor. Hayati öneminin yanı sıra cari hesap takibini cari hesap defteri üzerinden yapmak da işi oldukça zorlaştırabiliyor ve excel tabloları sadece uzman kişiler tarafından düzenlenebilen karmaşık bir hal alabiliyor.Durum böyleyken cari hesapları takip etmenin kolay bir yolu nasıl bulunur? Bunlar ve daha fazlası için sizlere cari hesap ile ilgili detaylı bir araştırma yaptık. Cari hesapla ilgili konulara gelin, birlikte göz atalım.

Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, bir şirketin müşteri ve tedarikçi hesaplarının toplamına verilen ad olarak tanımlanıyor. Cari hesap yönetimi ile alacak ve borç takibi çok rahat bir şekilde yapılabiliyor.

Cari Hesap Yönetiminin Önemi Nedir?

Cari hesap takibi ile borç ve alacaklar detaylı olarak takip edilebiliyor. Şirket için gerekli raporlar bu cari hesap yönetimi sonrasında rahatlıkla hazırlanabilir ve ihtiyaç dahilinde daha kolay anlaşma yapılabilir oluyor.

Cari Hesap Takibini Kim Yapar?

Cari hesap takibini işletme sahibi veya şirkette bulunan ve bu konuda yetkilendirilmiş olan herhangi bir personel yapabiliyor. Şirket muhasebecisi bu takibi yapamaz. Sebebi de muhasebecinin devlete karşı olan yükümlülükleri yerine getirmekle sorumlu olmasıdır. Eline gelen belgeler geçmiş döneme ait olduğundan şirkete güncel durum hakkında bilgi veremez. 

Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

Pek çok işletme, tutulması zorunlu olan resmi evraklar ile cari hesap takibi yapıldığını düşünüyor. Ancak bu evraklardan yalnızca geçmişe ait bilgi alınabiliyor. Cari hesap takibinden yarar sağlayabilmek için yalnızca geçmiş bilgileri değil, güncel bilgileri de takip edebiliyor olunması gerekiyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Cari Hesap Takibi İçin Hangi Araçlardan Yararlanılabilir?

Çoğu işletme, cari hesaplarını cari hesap defterinde ya da daha karmaşık olabilen excel dosyalarında tutuyor. Bu durumda da cari hesap defterinin takibini yapmak oldukça meşakkatli bir iş yüküne dönüşüyor. Defteri 3 ana parçaya bölüp bir kısımda müşterilerden alacakların, bir kısımda satıcılara olan borçların ve son kısımda da örneğin vergi borcu gibi diğer borç ve alacakların tutulması gerekiyor. Bu yolu kullanarak ihtiyaç duyulan raporları çıkarmak zor olabiliyor.

Eğer excel ile çalışılacaksa, her müşteri ve tedarikçi için ayrı cari hesap kartları düzenlenmesi gerekiyor. Bu kartların içinde cari hesap tipi, takip numarası, ad/ünvan, alacak bakiyesi, borç bakiyesi gibi bilgiler yer alacağı gibi kartların da sürekli olarak güncellenmesi gerektiği unutulmamalı. Kullanılabilecek her iki araç da cari hesap takibi için oldukça çok emek ve zaman kaybı yaşatıyor. Bir başka çözüm ise şirket içinde bir uzman bulundurmak ve bu şekilde, masaüstü bir muhasebe programından faydalanmak olabiliyor. Logo İşbaşı’nın tam da bunun için geliştirdiği Cari Hesap Takip Programı birçok işletmecinin iş yükünü hafifletiyor. Bunu yanı sıra hata payını da ortadan kaldırıyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Cari Hesapta Faiz
Tek Düzen Hesap Planı Nedir?
Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez