Şirket Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli?

2024-03-08T14:17:01

Girişimci insanların akıllarından geçen ilk şey şirket kurmaktır. İşlerini ilerletmek ve büyütmek için resmi bir kuruma dönüşmenin ilk adımı budur ancak bu fikirle beraber bazı endişeler de gelebilir. Şirket kurmak için yapılması gereken çokça iş, hazırlanması gereken bir dolu evrak vardır. Şirket kurmak için tüm bu külfetli işlerin altından kalkabileceğinizden emin olmanız gerekir. Şirket kurarken dikkat edilecek hususları sizler için derledik.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Şirket Kuruluş Aşamasında Dikkat Edilecek Hususlar

Kararınızı verdiniz, artık şirket kurma zamanı geldi! O zaman daha işin başında dikkat etmeniz gereken bazı konular olduğunu unutmayın.

  • Ön çalışmanızın çok iyi yapılmış olması gerekir. Yapacağınız harcamaları, toplamanız gereken belgeleri önceden düşünüp çalışma planınızı buna göre yapmalısınız. Çalışma alanınıza has özel maliyetler olabilir, rekabet durumunda oluşabilecek ek masraflar olabilir, tüm bunların ön hazırlığını çok iyi çalışmış olmanız gerekiyor. En akıllıca hamle harcamalarınızı şirketinizin resmiyet kazanmasından sonra yapmanız olacaktır. Böylece bu masrafları şirket adına göstererek vergi indirimlerinden faydalanabilirsiniz.
  • Şirketinizin sağlıklı devamlılığı için bir mali müşavir ve avukat ile anlaşmış olmak size birçok avantaj kazandırır. Şirketinizi kurduğunuzda bu kişilerle sözleşme imzalamak akıllıca olacaktır. Anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu var. Bunu göz önünde bulundurarak şirketinizin türünü belirlemeniz gerekir.
  • Şirket lokasyonu da büyük öneme sahip bir başka konudur. Özellikle müşteriye doğrudan satış yapılan bir iş planı içerisindeyseniz bulunduğunuz yer şirketinizin kaderini belirleyecek denilebilir. Lokasyon seçiminde hitap etmeyi planladığınız insan profiline ve bütçenize aynı zamanda bütçenize uygun bir yer bulmalısınız. Bu ikisi arasında dengeyi sağlamak yeni başlayan bir şirketin bel kemiğini oluşturmak demektir.
  • Eğer kosgeb yardımına başvurmayı düşünüyorsanız bunu şirketi kurmadan önce yapmanız gerekir. Kosgeb’e kayıt olarak destek ve hibelerden yararlanabilirsiniz. Böylece şirketi kurarken yapacağınız masrafı çıkarmış olursunuz. Yeni girişimcilere 30.000 TL’ye kadar yardım yapılmaktadır.
  • Kuruluş işlemleri Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, Mersis üzerinden yapılmakta. Şirketinizi kurmak için önce bir ana sözleşme oluşturmanız gerekli, bunun içerisinde amaç, konu, sermaye, ortaklık şekli gibi detayların verilmiş olması lazım. Mersis’te oluşturulan bu ana sözleşmeden sonra talep numarası ile birlikte noterden tasdik ettirerek şirketinizin ilk adımlarını atmış olursunuz. Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün vergi dairesine durumu bildirmesinden sonra gerekli evrakları buraya ilettikten sonra bir yoklama memuru tarafından kontrol edileceksiniz. Memurdan aldığınız tutanak ile vergi levhasını çıkarttırabilirsiniz.

Şirket Kuruluşu Sonrası Dikkat Edilecekler

Kuruluş sonrasında uygun bir matbaa bulup gider pusulası, irsaliye, fatura gibi evrakların basımını yaptırmalısınız. Daha sonra iş yeri açma ruhsatı almanız gerekecek. Dilekçe ve gerekli belgeleri topladıktan sonra belirlenen harcı yatırıp başvuruyu yapabilirsiniz.

Şirketinizin maddi ve resmi kısımları tamamlandıysa da en önemli kısmının insan olduğunu unutmayın. İşe alacağınız çalışanlarınız sürekliliğin ve verimin temel kaynağı olacaklardır. Bu yüzden ilerlemeye hevesli, takım çalışmasına yatkın insanları şirketinizde bulundurmaya uğraşmalısınız. Faydalı çalışanları ödüllendirmeye ve memnun etmeye çabalamalısınız ki şirketiniz de büyüyüp gelişebilsin.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Limited Şirket ve Anonim Şirket Kuruluş Bilgileri Nelerdir?
Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?
Şirket Kurarken Verilecek Vekaletname Nasıl Olur?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez