İşyerinde Verimli Nasıl Çalışılır? Yöntemleri Nelerdir?

2024-03-12T09:34:15

Şirket içi faaliyetlerde en önemli konulardan biri verimli çalışmadır. Çalışanlar kimi zaman yoğun iş temposu, fazla mesailer, yetiştirmeleri gereken evraklar ve bitmeyen mesai saatlerinden yorgun düşer. Şirket çalışanlarının bu derdinin en gerçekçi çözümlerinden biri ise verimli çalışma modeli oluşturmaktır.

Verimli Çalışma Nedir?

Genel anlamda verimli çalışmak dendiğinde kişinin sarf ettiği emek sonucu verim elde etmesi anlaşılabilir. Zamanı ve emeği planlı ve kaliteli kullandığınızda istediğiniz sonuca çok daha hızlı varabilirsiniz. Bu da, çalışmalarınızı verimli bir şekilde gerçekleştirdiğiniz anlamını taşır.

Verimli çalışmada en önemli nokta program yapmaktır. Yapacağınız ayrıntılı bir çalışma programı ile mesai saatlerinizden ara dinlenme saatlerinize, kişisel aktivitelerinizden özel planlarınıza kadar saatlik, günlük ve haftalık planlarınızı oluşturabilirsiniz.

İş Yerinde Verimli Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

  • İş yerinde çalışarak geçen zamanları takip edin.

Bir firmada çalışan her bireyin yaptıkları iş üzerinde ne kadar zaman geçirdiğinin tespit edilmesi, verimlilik noktasında önemlidir. Çalışanların görevlerini yerine getirdikleri esnada dikkatlerinin dağılmasını ve iş başındayken oyalanmalarını sağlayacak unsurlar, çalışanların işe odaklanması noktasında birer engel teşkil eder. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için çalışma zamanlarını takip etmek etkili bir yöntem olabilir.

  • Mola saatleri oluşturun.

Sağlıklı bir çalışma yöntemi ve iş verimini sağlamak adına şirket içinde çalışanlar için mola saatlerinin belirlenmesi etkili yöntemlerden biri olabilir. Çalışanların şirket içi çalışma faaliyetleri arasında verecekleri molalar, onların çalışma motivasyonları için büyük önem taşır. Gün içerisinde durmaksızın çalışmak personel üzerinde bıkkınlığa ve kısa sürede yorgunluğa sebep olur. Bu da, çalışma motivasyonunu düşüreceği için çalışanların iş verimi düşer.

  • Sosyal medya ile aranıza mesafe koyun.

Mesai saatleri içinde sosyal medya ile ilgilenmek, çalışanların algı ve ilgilerinin iş dışında bir alana kaymasına sebep olur. Dikkati dağılan personel, işe yeteri kadar odaklanamayacağı için iş verimi de düşer. Bu durumu minimuma indirebilmek için iş yeri, sosyal medya sitelerine kısıtlama getirebilir.

  • Çalışanlar için hedef oluşturun.

Çalışanların daha planlı, özenli ve sağlıklı çalışabilmeleri için buna elverişli bir iş ortamı ve iş akışı gereklidir. Çalışanlar için oluşturulan hedefler, çalışma motivasyonu açısından teşvik edici olacağından iş verimini de artırır.

  • Birden çok iş yerine mevcut işe odaklanın.

Birden çok işi bir arada yürütmek, çalışanlar için strese sebep olur. Bu durum, kısa sürede iş motivasyonunu ve verimi düşüren bir unsurdur. Bunun yerine daha planlı bir çalışma programı ile belirli bir sırada yapılan işler, çalışanın da haddinden fazla yormadan işe odaklanmasını sağlar. Aynı anda birden fazla işe odaklanma çabası, hiçbir işe odaklanamama sonucunu doğurabilir. Bu da, işlerin gereken kalitede yapılamamasına sebep olur. Bu şekilde çalışarak zaman kaybına sebep olmak yerine işleri önem sırasında halletmek daha etkili olabilir.

  • Verimli çalışanları ödüllendirin.

Koyduğunuz hedefleri zamanında tamamlayan ve işin gereklerini layığı ile yapan çalışanları ödüllendirebilirsiniz. Bu ödüllendirme uygulaması, diğer personeller için de teşvik edici bir unsur olacağı için kısa sürede çok daha verimli bir çalışma elde edilecektir. Ödül alan personel ise işe bağlılığı artacağı için verimini koruyacak ya da artıracaktır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Verimli Çalışma Size Ne Kazandırır?

Herkes için verimli çalışma yöntemi farklı olabilir. Kişisel bir uygulama ile gerçekleşen verimli çalışma ile yaşanan iş stresi minimum düzeye iner. Kişi planlı bir iş programı oluşturduğu takdirde zamandan tasarruf eder. Çünkü hangi işi ne zaman yapacağı bellidir.

Dikkat bölünmesi yaşanmadan yapılan çalışmalar ile işler zamanında biter ve fazla mesailerle karşılaşma ihtimali azalır. Bu da çalışanların mesai saati sonunda işi bırakıp kişisel hayatlarına alan açabilmelerine imkân tanır.

Verimli çalışıldığında istenen sonuca çok daha planlı ve istikrarlı bir şekilde ulaşılabilir. Bu da, koyulan hedefleri daha gerçekçi ve ulaşılabilir kılar. Ayrıca, verimli bir çalışmanın sonucunda hedefe ulaşmak, çalışanı motive eder ve iş konusunda sürekliliği sağlar.

Siz de iş yerinizdeki verimliliği artırmak ve zamandan tasarruf etmek istiyorsanız on binlerce işletmenin tercihi olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile tüm muhasebe işlemlerinizi kolaylıkla halledebilir, ister webden ister cepten e fatura, a arşiv fatura ve daha bir çok işleminizi saniyeler içinde yönetebilirsiniz.

İş Yerinde Verimliliği Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İş yerinde verimliliği etkileyen faktörlerden bazıları beslenme düzeni, uyku, çalışma koşulları, ekip ve motivasyon olarak sıralanabilir. Sayılan bu faktörler, belirli bir standarda sahip değildir ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak, her çalışan bu faktörleri kendi hayat tarzına uygun olarak iyileştirmelidir. Peki, bunları iyileştirmek için neler yapılabilir?

  1. Ofis masanızda ya da yakınınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz.
  2. Uykunuzu daha verimli kılabilmek adına mümkün olduğunca ışıksız bir ortamda uyuyabilirsiniz.
  3. Ofiste fiziksel koşullar sizin için olumsuz ise yönetimle ve ofis arkadaşlarınızla görüşerek bunu pozitife çevirebileceğiniz bir çözüm bulabilirsiniz.
  4. Çalışma arkadaşlarınızla bir sorun yaşamanız halinde onlara karşı çözüm odaklı bir tutumla yaklaşarak uzlaşabilirsiniz.

Verimli Çalışma Programı Nasıl Yapılır?

  • Gündelik rutinlerinizi saatleriyle birlikte belirleyin.
  • Her gün mutlaka işe başlamadan önce o günün yapılacaklar listesini gözden geçirin, aciliyet ve öneme göre bir liste oluşturun.
  • İş planınızda mevcut işlerden sıkıcı bulduklarınızı art arda koymamaya özen gösterin.
  • Kendinize küçük çalışma araları oluşturun. Planda meydana gelebilecek ani değişiklikler için mutlaka programda boşluklarınız olsun.
  • İş programı yaparken her işi üstünüze almayın. Gerektiğinde ekip arkadaşlarınızla işi paylaşın.
  • Hem bireysel çalışmalarınız için hem de ekip çalışmaları için dönemlik hedefler koyabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez