Satın Alma Yönetimi Nedir?

2022-12-08T16:29:33

Büyümeleri arz ve talep ilişkisine doğrudan bağımlı olan işletmeler bu süreçleri profesyonel bir şekilde yöneterek olumlu büyüme sağlamalıdır. İşletmelerin birçok tarafla olan ilişkilerini yönetmesine satın alma süreç yönetimi denir. Bu süreç her ölçekten işletme, firma ve marka tarafından özenle tamamlanmalı ve devamı sağlanmalıdır. Birçok işletme satın alma yönetimi nedir sorusuna cevap arar. Satın alma süreç yönetimi en basit anlatımı ile işletmenin tedarikçileri ile, satıcıları ile olan ilişkisini, satın alınması gereken mal ya da hizmetleri kontrol altına alması, düzenlemesidir. Satış hacmi büyük olan işletmelerden daha küçük çaplı işletmelere kadar ticari faaliyetin gerçekleştirildiği her alanda gerekli olan satın alma yönetimi doğru şekilde yapıldığı takdirde bazı avantajları da beraberinde getirir. İşletmeler profesyonel bir satın alma yönetimi aracı ile dış ilişkilerini kolayca yönetebilir, aynı zamanda işletmenin ihtiyaçlarını her anlamda iyileştirebilir.

Logo İşbaşı’nın muhasebe ve e-fatura/e-smm çözümleri işlerinizi kolaylaştırıyor! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı web tabanlı muhasebe programı Logo İşbaşı’nı hemen deneyin!

Satın Alma Yönetimi Nasıl Yapılır?

Doğru bir şekilde satın alma ve tedarik zinciri yönetimi yapabilmek için işletmelerin bazı noktaları göz önünde bulundurması gerekir. İşletmeler satın alma yönetimi işlemlerinin nasıl yapılacağını, hangi prosedürlere göre ilerlemeleri gerektiğini merak eder. Satın alma yönetiminin nasıl gerçekleşeceği birçok farklı senaryoya göre değişiklik gösterebilir. İşletmenin hacmi, satış boyutları, ihtiyaçları satın alma süreç yönetimini şekillendirebilir. Aynı zamanda işletmenin tedarikçileri, satıcıları ile olan ilişkisi, çeşitli yasal prosedür ve yükümlülükler de yönetim sürecine etki eder. Buna rağmen birçok işletme için satın alma yönetimi benzer adımlarla ilerler. İlk etapta işletmenin ihtiyaçlarının, yani satın alınması gerekenlerin yeterli bir listesi oluşturulmalıdır. Sonrasında pazar araştırması eşliğinde tedarikçiler ile iletişime geçilmeli, işletmenin ihtiyaçlarının kısa süre içerisinde olabilecek en tutarlı biçimde tamamlanması gerekir. İşletmeler satın alma yönetimi için profesyonel destek alarak olumlu etki elde edebilir. Aynı zamanda son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan satın alma yönetimi programları da işletmelere bu konuda yardımcı olabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Satın Alma Yönetimi Avantajları

Doğru biçimde ve uygun zamanda yapıldığı takdirde satın alma yönetimi işletme için olumlu bir etki yaratabilir. Günümüzde işletmelerin satın alma yönetimi süreçleri gerçekleştirmesi beraberinde şu avantajları getirir:

● İşletmenin ihtiyacı daha kısa süre içerisinde giderilmiş olur. Satın alma yönetiminin temel amaçlarından birisi mümkün olan en hızlı ve uygun şekilde işletmenin ihtiyaçlarını gidermektir. Satın alma yönetimi süreçleri olmadan düzensiz bir şekilde kurulan tedarikçi ilişkileri ve tedarik zincirleri her açıdan işletmeye zarar verir.

● İşletmenin sahip olduğu fonlar daha verimli şekilde kullanılmış olur. Satın alma yönetimi olmadan yapılan alımlar ve kurulan zincirler işletme fonlarının dengesiz biçimde kullanılmasına yol açar. Satın alma yönetimi fonların olabilecek en dengeli ve verimli şekilde değerlendirilmesini, bunu yaparken aynı zamanda işletme ihtiyaçlarını en iyi şekilde gidermeyi amaçlar.

● Tedarikçiler ve satıcılar ile kurulan ilişkiler daha olumlu ve amaca hizmet eder nitelikte olur. Satın alma yönetimi olmadan kurulan ilişkiler zamanla işletmenin büyümesine hizmet etmekten uzaklaşabilir ve bu durum işletme büyümesini olumsuz etkiler.

Logo İşbaşı ile e-Faturaya geçmek çok kolay! Alanında uzman e-dönüşüm danışmanlarının desteği ile siz de 15 dakikada e-Faturaya geçin rahat edin!

Satın Alma Yönetimi Programları

İşletmeler satın alma yönetimi süreçlerini birden fazla seçenek ile yürütebilir. İşletmelerin bir bölümü bu alanda destek almak için bir profesyonel ile çalışmayı tercih ederken bir bölümü satın almak takip programı araçlarını kullanır. Satın alma yönetim yazılımları temel olarak bu süreçte işletmenin ihtiyaç duyabileceği bütün eklenti ve özelliklere sahiptir. Satın alma takip programı Excel araçları işletmenin satın alma yönetimini kısa sürede, kolay bir şekilde gerçekleştirebilmesini mümkün kılar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?

Satış Takip Programı Nedir? Ne İşe Yarar?

Trendyol’da Satış Yapan İşletmeler Nasıl E-Fatura Keser ?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez