Tüzel bir kişiliğe sahip şahıs şirketini,bir veya birden çok kişi bir araya gelerek kurabilir. Son birkaç yılda şahıs firması kurma masrafları, sermayeşirketlerine oranla daha ekonomik olarak görülerek bu şirket türüne talepartmıştır.
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, tüzel kişilikte kurulanşirketlerdir. Tek kişinin kurabileceği gibi birkaç kişi daha şahıs şirketineortak olabilir. Tüm sorumluluklar şahsî olarak şirketi kuran kişilere aittir veortaklıkların devri nispeten zordur. Ortaklardan birinin payını devretmesi veyasatması, ancak diğer tüm ortakların onayıyla gerçekleşebilir. Tüm ortaklar,hissedarın ayrılması için onay verse de bir süre daha ayrılan ortağınsorumlulukları devam edebilir.
Hızlı ve pratik bir şekildekurulabiliyor olması, şahıs şirketinin bu denli fazla tercih edilmesinin temelsebebidir. Diğer şirket türlerinde, hissedarlar koyduğu sermaye kadar şirketinborcundan sorumlu tutulur. Şahıs şirketlerinde ise ortaklar tüm mal varlığı ileborçtan sorumludur.
Kimler Şahıs Şirketi TercihEtmeli?
Şahısşirketi kurma maliyetidiğer şirket türlerine göre daha hesaplı olsa da sadece masraflara bakılarakkarar verilmemelidir. Şahıs şirketi kurmanın avantajlarından faydalanmak için önceliklebazı özelliklere uyum sağlayabilmek gerekir. Aksi halde şirket, kişiler için dezavantajadönüşerek yüksek vergilendirme süreçleriyle maliyetlerin artmasına neden olur.Bu bağlamda şirket yıllık geliri, en fazla 49000 TL ise şahıs firması tercihedebilirsiniz.
Vergi indirimlerinden yararlanmak içinyaş kriterine de dikkat etmek gerekir. 29 yaşından küçükseniz, şahıs firmasıtercih edebilir ve vergi avantajlarından yararlanabilirsiniz. Tek başına şirketyönetmek isteyenler, şahıs firması kurabilir. Az sayıda ortak belirlendiyse,şirket kurulumunda süreç açısından daha avantajlı sayılabilir.
Bir şirket kurarak bu şirket üzerinden düzenli para kazanmak ya da şirketi belli bir süre sonra satmak isteyen kişiler şahıs şirketini tercih edebilir. Şirket kuruluşu ve kapanışı gibi süreleri beklemek istemeyenler, hızlı şekilde açılabilen şahıs firmalarını tercih edebilir. En geç 2 gün içerisinde şahıs firması kurulmuş ve işletime hazır hale gelir. Şahıs şirketi kurmak masraf açısından az gözükse de düşük iş hacmi olanlar şahıs şirketini tercih etmelidir. Özellikle %22 vergi dilimini geçmeyi plânlayanlar diğer şirket türlerini tercih etmelidir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Şahıs Şirketi Kurmanın Faydaları
- Muhasebemasrafları daha ekonomiktir.
- Kademelivergi sistemi gelire göre hesaplanır.
- Birkaçgün içerisinde faaliyete geçebilir.
- Kuruluşu,adres değişiklikleri ve kapanışı hızlı şekilde ilerler.
- Kapanışişlemleri 1 gün gibi kısa sürede yapılır.
- Deftertasdik ücretleri düşüktür.
- Muhasebegibi ücretler sermaye şirketlerine oranla daha uygundur.
- Sermayezorunluluğu olmaması da avantajlıdır.
2023 Yılında Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?
Şahıs şirketi kurmaya karar verdiyseniz maliyetler ve giderler gibi konularda süreci merak edebilirsiniz. İlk olarak belge hazırlamakla işe başlanır. Belge ve evraklarla uğraşmak istemezseniz bir mali müşavir veya muhasebeci ile anlaşıp noter üzerinden vekalet verebilir, tüm işlemleri takip etmesini isteyebilirsiniz. Süreci kendi yönetecek olanlar mali müşavir dışında e-Devlet üzerinden ve vergi dairesine giderek de şahıs şirketi kurabilir. Başvuru için gerekli olan evraklar ve şahıs şirketi kurma maliyeti 2023;
- 2adet nüfus cüzdanı sureti
- İşebaşlama formu (e-Devlet üzerinden doldurulabilir)
- İşyerineait kira sözleşmesi veya mülk kişiye aitse tapu
- 2adet ikametgah adresi (e-Devlet üzerinden ücretsiz alınabilir)
- 2adet İmza beyannamesi (İmza beyannamesi herhangi bir noterden alınabilir. Ücretiortalama 100 TL’dir)
- Vergidairesi damga vergisi (50 TL)
Bu belgeler eksiksiz şekildetamamlandıktan sonra e-Devlet üzerinden online olarak başvuru yapılabilir. Bildiriminardından çıkacak olan formu eksiksiz doldurarak, telefonunuza gelen SMSonayından sonra başvurunuz tamamlanmış olur. Adresinize gelecek olan yoklamamemuru, tamamladığınız evrakları kontrol edecektir. Sonraki aşamadaki masraflarise ihtiyaca bağlı olarak şu şekildedir;
- Mali müşavir işyeri açılış bedeli (500-700 TL)
- Yazarkasa -lazımsa- (1000-1500 TL)
- Kaşe (20 TL)
Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1800 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;