Ölçekleri fark etmeksizin şirketler, işletmeler ya da şahıslar farklı alanlarda yatırım faaliyetleri gerçekleştirir. Yatırımların maliyetlerini ve oluşturdukları kazancı tespit edebilmek için farklı araçlar kullanılır. Bu araçlardan alınan sonuçlara göre yatırımın bir sonraki finansal dönemde ne durumda olacağı tahmin edilebilir, regülasyonlara gidilebilir ya da yatırım tamamen sonlandırılabilir. Yatırımcıların ve şirketlerin sıklıkla kullandığı bu araçlar arasında yer alan ROI ya da diğer adıyla Return of Investment farklı yatırımların performansını ölçmenize imkân tanıyan bir formül olarak öne çıkar. ROI formülü ile yatırımcılar ölçeği fark etmeksizin herhangi bir yatırımın ne kadar kazanç sağladığını, bu kazancı sağlarken ne kadar masrafa zemin hazırladığını tespit edebilir. ROI gibi araçlar ile bütün sektörlerde yapılan yatırımlar ölçülerek gereksinimleri ortaya çıkarılabilir. ROI formülü ile yatırımınızın performansını tespit edebilir, daha yüksek performans ve daha fazla kâr getirisi için gerekenler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile ister bilgisayarınızdan ister tablet ya da cep telefonunuzdan kesmiş olduğunuz e-fatura/e-arşiv faturaların yanı sıra otelinizin gelir-gider takibini de hatasız gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin en çok ürün/hizmet satın aldığınız gıda tedarikçileriniz , temizlik malzemeleri tedarikçiniz ya da personel harcamaları yönetiminiz için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı kullanabilirsiniz.
ROI Nedir?
ROI günümüzde her iş sahasında yaygın olarak kullanılan bir hesaplama formülüdür. Bu hesaplama yönteminin yaygın olarak kullanılması roi nedir konusunun merak edilmesine zemin hazırlar. ROI ibaresi Return of Investment kelimelerinin kısaltmasıdır. Return of Investment ise Türkçe diline Yatırım Getirisi olarak çevrilebilir. Yatırım Getirisi anlamına gelen ROI adından da anlaşılabileceği üzere bir yatırımın sağladığı getiriyi hesaplamanızı sağlar. ROI temel anlatımı ile bir formüldür. Bu formül ile yaptığınız yatırımın ne kadar kâr sağladığını ortaya çıkarabilirsiniz. ROI formülünün bir diğer formatı ile aynı zamanda bir yatırımın ortaya çıkardığı zarar oranını da görebilirsiniz. Her ölçekten yatırımcının yatırımların performansını ölçebilmek için tercih ettiği ROI formülünü kullanarak bir yatırıma devam edip etmeme konusunda daha tutarlı bir karar verebilir ve elde edeceğiniz kâr getirisini maksimize edebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
ROI Nasıl Hesaplanır?
ROI formülünü kullanarak yatırımların getirilerini ve zararlarını tespit etmek isteyen birçok kişi roi nasıl hesaplanır sorusuna cevap arar. ROI hesaplaması oldukça basit bir formülün takip edilmesi ile tamamlanabilir. Return of Investment hesaplamasını yapabilmek için yatırımın net getirisinin yatırım maliyetine bölünmesi ve elde edilen sonucun 100 ile çarpılarak yüzde formatına çevrilmesi ile hesaplanabilir. Yani bir yatırıma dair ROI oranını elde edebilmek için ilk etapta yatırımın size sağladığı geliri, getiriyi, kâr kazancını, bu yatırımın maliyetine, tutarına bölmeniz gerekir. Yatırımın size sağladığı kazancı bulabilmek için elinizdeki toplam tutardan yatırım maliyetini çıkarabilir ve ne kadar kâr elde ettiğinizi görebilirsiniz. Yatırımın maliyeti tutarına bölündükten sonra elde edilen sonuç 100 ile çarpılır ve bu işlem sonucu bir yüzde oranı ortaya çıkar. Yüzde formatındaki bu oran ROI oranıdır. ROI oranı ne kadar yüksekse bir yatırımın sağladığı yıllık kazanç da o kadar artar. ROI hesaplamasını şu örnekle daha iyi kavrayabilirsiniz:
Yatırımın maliyeti: 50.000 TL
Yatırımın sağladığı net kazanç: 18.000 TL
(18.000 / 50.000) x 100 =
0,36 x 100 =
%36
Bu yatırımın ROI oranı %36’dır. ROI oranı bu yatırımın yıllık %36 kâr ettiğini ifade eder.
Şahıs şirketinizi kurdunuz, alış ve satışa başladınız ve gelir gideriniz de oluştu. İşletmenizi iyi yönetebilmenin ana kuralı gelir gider takibini ve alacak borç takibini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmekten geçiyor. Logo Yazılım’ın web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile ister cep telefonunuzdan isterseniz de bilgisayarınızdan kolayca e fatura ve e arşiv faturanızı kesin ve gelir-giderinizi takip edin. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı Ücretsiz deneyebilirsiniz. Ücretsiz Dene
ROI Kavramının Özellikleri Nelerdir?
ROI kavramı hesaplanma şekli gereği yatırımcı için faydalı bilgiler sunar. Yatırımcılar hesaplama sonucu elde ettikleri ROI oranı ile birçok farklı nokta hakkında tutarlı görüşlere sahip olabilir. ROI kavramının bazı özellikleri ise şunlardır:
- ROI kavramı bir yatırım için çalışmalara devam edilip edilmemesi gerektiğini oldukça net bir şekilde ortaya koyar.
- ROI kavramı bir yatırımın ne kadar riskli olduğunu ifade eder. ROI oranı ne kadar yüksekse bu kâr getirisinin de bu kadar yüksek olacağını, dolayısıyla risk oranının az olduğunu gösterir.
- ROI oranı negatif bir biçimde de ortaya çıkabilir. (Ör: -%12) Bu durum yatırımın zarar ettiğini, herhangi bir kâr sağlamadığını ve riskli olduğunu ifade eder.
- ROI formülü ile aynı zamanda bir yatırımın ortaya çıkardığı zarar da hesaplanabilir. Bu hesaplama için formüldeki net kazanç bölümü net zarar ile değiştirilebilir. Net zarar tutarının hesaplanması için yatırım kazancını maliyetten çıkarabilir, elde ettiğiniz negatif sonucu zarar olarak kabul edebilirsiniz. Ör: (Net zarar / Yatırım tutarı) x 100
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;