Bütün sektörlerde işletmeler, şirketler ölçekleri fark etmeksizin daha fazla getiri elde edebilmek amacıyla farklı politikalar benimser. Bu politikalar temel olarak şirketlerin bir marka bilinci edinerek tüketici nezdinde sağlam bir zemine oturtulmasını, aynı zamanda daha az maliyetle daha fazla kâr getirisi elde etmesini hedefler. Günümüzde her ölçekten işletme ve şirketin benimsediği bu politikalardan biri de ölçek ekonomisidir. Üretici markaların, şirketlerin üretim maliyetlerini azaltırken aynı zamanda daha fazla satış yapmasını sağlayan ölçek ekonomisi işleyiş şekline ve ortaya çıkış türüne göre farklı kategorilere ayrılır. Şirketler ölçek ekonomisi ilkelerini takip ederek üretim sürecinde maliyetleri azaltabilir ve elde edilen kâr artırabilir.
Birçok kişi ölçek ekonomisi nedir sorusuna cevap arar. Ölçek ekonomisi üreticilerin daha fazla kâr edebilmek için kullandığı bir çeşit üretim politikası olarak açıklanabilir. Bu politikayı benimseyen üreticiler daha fazla kazanç elde edebilmek için üretim sürecinde bazı değişiklikler yaparak olumlu bir sonuç almayı hedefler. Ölçek ekonomisi en temel anlatımı ile bir üreticinin üretim adetlerini artırarak daha fazla kâr elde edebilmesidir. Ölçek ekonomisi üretim oranı ve elde edilen kâr değerleri arasında bir doğru orantı oluşmasını mümkün kılar. Eğer bir üretici üretim adetlerini artırıp daha fazla satış yaptıktan sonra doğal olarak daha fazla kazanç elde ederse bu durum ölçek ekonomisi olarak adlandırılır. Her sektörden farklı ölçekte üreticilerin kullandığı ölçek ekonomisi politikası beraberinde bazı avantajlar da getirir. Hem üretici hem de tüketiciler için avantajlar sağlayan ölçek politikası büyüme hızı farklılık gösteren sektörlerde çeşitli aktörlerin de yer bulabilmesini mümkün kılar.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Ölçek Ekonomisi Türleri Nelerdir?
Ölçek ekonomisi iki farklı türe sahiptir. Bu politika ortaya çıkma şekline göre içsel ve dışsal olarak ikiye ayrılır. Her bir ölçek ekonomisi türünün avantajları, dezavantajları ve olası sonuçları sektöre, arz ve talep dengesine göre farklılık gösterebilir. Bir ölçek ekonomisinin üretici için daha yüksek kâr getirili bir sonuç doğurması pozitif ölçek ekonomi olarak adlandırılır. Fakat ölçek ekonominin olumsuz bir durum oluşturması ve kâr getirisini düşürmesi negatif ölçek ekonomisi olarak adlandırılır. İçsel ölçek ekonomisi adından da anlaşılabileceği üzere üretici bünyesi içerisinde ortaya çıkar. Üretici şirketlerin daha fazla kâr elde edebilmek için üretim adetlerini ve verimi artırması durumuna içsel ölçek ekonomisi adı verilir. Üreticinin kendi içerisinde verimi artırmak için yaptığı çalışmalar içsel ölçek ekonomisi için zemin hazırlar. Bir üreticinin çalışanları için sektöre dayalı kurslar sunması ve bu kurslar sonucunda çalışanların verimini artırması çalışanların daha verimli bir şekilde üretim yapmasını sağlar. Verimli üretim yapmaya başlayan çalışanlar kısa süreler içerisinde daha çok adette verimli üretim yapabilir ve kaynakları, hammaddeleri daha az kullanabilir. Bu durum üreticinin daha fazla kâr elde etmesini sağlar.
Logo İşbaşı ile kime ne kadar ödenecek, kimden ne kadar alınacak hesabını cari hesap takibiyle yapmak çok kolay! Siz de e-fatura ve ön muhasebe programı Logo İşbaşı’na ödeme ve tahsilatlarınızı kolaylıkla takip edin!
Bir diğer ölçek ekonomisi türü olan dışsal ölçek ekonomisi üreticinin sektör bazında gerçekleşen değişimler sonucu üretim adetlerini artırması ve daha fazla kâr etmesi durumunda ortaya çıkar. Örneğin bir ayakkabı üreticisi kış aylarına yaklaşırken kışlık ayakkabılara olan ilginin artmasıyla birlikte daha fazla üretim yapmaya başlayabilir. Daha fazla üretim sonucu daha fazla satış gerçekleştirebilir ve doğal olarak daha fazla kâr edebilir. Bu durum dışsal ölçek ekonomisini doğurur, zira üreticinin kendi içerisinde yaptığı regülasyonlardan ziyade sektör bazında olan değişiklikler üreticinin daha fazla üretim yapmasına zemin hazırlar. Dışsal ölçek ekonomisi için enflasyon değerlerinin düşmesi de bir başlangıç noktası olabilir. Düşen enflasyonla beraber üreticilerin hammadde ve kaynak gibi giderlerinin ücretleri düşüş gösterir. Bu da üreticinin daha düşük maliyetler karşısında daha fazla üretim yapmasını mümkün kılar.
Ölçek Ekonomisi Özellikleri Nelerdir?
Ölçek ekonomisinin bazı özellikleri şunlardır:
- Rekabet artar: Ölçek ekonomisinin her iki türü de sektörlerde faaliyet gösteren aktörler arasındaki rekabeti artırır. Bu da nihayetinde fiyatlarda düşüşe ve çeşitlerde artışa zemin hazırlar.
- Arz-talep dengesinin korunması: Ölçek ekonomisi sayesinde farklı dönemlere göre değişiklik gösteren arz talep dengesi korunur ve böylece rağbet gören sektörlerle beraber aynı zamanda niş sektörler ayakta kalabilir.
- Daha az kaynak kullanımı: Ölçek ekonomisinde üretim veriminin artırılması için daha az kaynak kullanımı ve daha kısa süre içerisinde üretim hedeflenir. Bu durum nihayetinde doğal kaynakların, hammaddelerin daha az kullanılmasını sağlar.
Siz de on binlerce kullanıcısı olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile gelir gider takibinizi her yerden gerçekleştirebiliriz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;