Navlun Faturası Nedir?Nasıl Hesaplanır?

2024-03-12T11:15:48

Navlun Faturası Nedir?

Özellikle dış ticaret ve lojistik sektörlerinde çalışan veya çalışmaya başlayacak olan siz değerli müşterilerimizi oldukça yakından ilgilendiren bir konu ile buradayız. Navlun Faturası Nedir?

Navlun, iç su yolu veya deniz ile taşımacılık alanlarında malın taşıma ücretinin ifadesi olarak bilinir. Bu sistemde CF veya CIF teslim şekilleri kullanılarak ilgili satışta, navlun satıcı-ihracatçı tarafından ödemesi karşılanır. Alınan malın ilgili satış faturasında, navlun yani malın taşıma ücreti tutarı mal bedeline dahil veya ayrı olarak gösterilebilmektedir. Tüm bu işlemlerin genel adına da navlun faturası denilmektedir.

Mal bedeli, akreditif ile beraber navlun bedelini içinde bulunduruyorsa, konşimento ve başka sevk belgesi içinde “navlunu ödenmiştir” kaydının bulunması gerekir. Fakat bir diğer ihtimalle eğer belirtilmemişse, satıcı firmanın, taşıyıcı firmadan navlun faturası alır ve ithalatçı firmaya göndermesi ya da bir diğer yöntem olan tahsil belgeleri arasına navlun faturasını koyması önemle gerekmektedir.

Navlun faturası, malların ithal edildiği ülkede, vergiye ne kadar tabi tutulduğunun kıymetinin tespitinin yapılabilmesi için önemli kıymet faktörlerinden birini oluşturur.

Navlun Teşviği Nedir?

Ekonomi alanında gelişmelerin artması ve hızlanması için Bakanlıklar; ticaret hayatını daha çok hareketlendirmeyi amaçlarlar. Navlun destek ve teşvikleri her yıl yeniden düzenleniyor ve çeşitli şartlar eklenip gündemimizde yer alıyor. Navlun teşviği, İthalat-ihracat ile yurt içinde sanayi ve ticaret trafiklerini hızlandırmaktadır. Aynı zamanda hem karayolu hem deniz veya havayolu gibi taşımacılıklar da için de sunulmaktadır.

Navlun Fatura Türleri Nelerdir?

Navlun fatura türleri ikiye ayrılır. İlki Onaylı Navlun Faturası. Bu fatura türü ithalatta gümrüklere gösterilen orijinal faturaların, ithalat yapılmış ülkenin konsolosluklarından onay almış olmasının zorunluluğunun göstergesidir. Bir diğer fatura türü ise Yerli Navlun Faturası’dır. Bu fatura türü ise bir kopyasının Gümrük Beyannamesi’ne eklenen ve aynı zamanda Katma Değer Vergisi iadesi de içinde bulunan türüdür. Yerli Navlun Fatura’nın eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Yerli Navlun Faturasında Doldurulması gereken bilgiler ise; ihracatçının adı, unvanı ve adresi, faturanın numarası ve düzenlenme tarihi, malın Türk menşeli ibaresi, teslim ve ödeme şekli, malın brüt ağırlığı, aracı ve muhabir bankaların isimleridir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

Navlun Sözleşmesi Nedir?

Navlun Sözleşmesi, malı taşıyan ve taşıtan tarafların haklarını belirlemek sorumluluklarını göstermek ve bunları güvence altına almak için yapılan bir sözleşmedir. Navlunun miktarını taraflar belirler Taşıtan kişi navlunu ödemekle yükümlüdür fakat bazı durumlarda navlunu malı teslim alacak kişi de ödeyebilmektedir. Tüm bu detaylar düzenlenen konşimentoda belirlenmektedir.

Navlun Sözleşmesine Dair Önemli Not: Yukarıdaki bilgiler ışığında dikkat edilmesi önemli bir nokta vardır ki o da; navlun alacağını tahsil edemediğinde taşıyanın yük üzerinde hapis hakkı olur. Bunu göz önünde bulundurarak ilerlemek önemlidir.

Navlun Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Birden fazla taşımacılık rotası olduğundan ötürü taşınan yüklerin en yoğun olduğu dönemler vardır. Örnek vermek gerekirse; meyve-sebze gibi yükler genellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde daha sık taşınmaktadır. Başka bir örnek olarak da İstanbul-Ankara rotası, diğer rotalara göre farklı bir mesafeye ve de yol şartlarına sahiptir. Bunun gibi değişkenler navlun bedelini doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bunlar dışında bir de sürücülerin teslimat sonrası eğer geri döndüklerinde taşıyacak başka malları yoksa bu durum da navlunun fiyatına yansımaktadır.

Önerimiz; Eğer uygun navlun fiyatları arıyorsanız, bu tarz değişkenlerin yük sahibi ve sürücünün lehine olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Navlun Faturayı Kim Öder?

Navlun bedelini kimin ödeyeceği kararı, taraflar arasındaki anlaşma ile belirlenir ve uygulanır. Bu bedel peşin de ödenebilir veya varış limanında da ödenebilir. Bu Bilgileri içerisinde bulunduran düzenlenmiş sözleşmeye konşimento denir.

Navlun Fatura Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Önemli Not: Mal gümrüğe gelene kadar yapılan her masraf malın maaliyet unsurlarındandır.

Navlun fatura muhasebe kaydı için örnek verelim;

XY A.Ş. yurt dışından yapacağı ithalatla ilgili aşağıdaki ödemeleri yapmıştır.

İthal edilecek mal için 30.000 TL avans gönderilmiştir.

159 – Verilen Sipariş Avans – 30.000 tl

102- Bankalar 30.000 tl

2.000 TL tutarında banka komisyon masrafı yapılmıştır.

159 – Verilen Sipariş Avans  – 2.000 tl

100 Kasa – 2.000 tl

1000 TL olan poliçe bedeli kredili olarak kaydedilmiştir.

159 – Verilen Sipariş Avans  – 1000 tl

320 Satıcılar – 1000 tl

Daha sonra Poliçe ilgili firmaya ödenmiştir.

320 Satıcılar – 1000 tl

100 Kasa – 1000 tl

1000 TL KKDF primi banka hesabından ödenmiştir.

159 – Verilen Sipariş Avans  –  1000 tl

102 Bankalar – 1000 tl

400 TL gümrük müşavirliği kasadan ödenmiştir.

159 – Verilen Sipariş Avans  – 400 tl

100 Kasa – 400 tl

Yukardaki tabloya göre 159 hesapta biriken tutar 34.400 tl dir. Mal, gümrükten geçtikten sonra ise yapılacak kayıt aşağıdaki gibidir;

153 Ticari Mallar: 34.400tl

159 – Verilen Sipariş Avans  – 34.400tl


Navlun Faturayı Kim Kesebilir?

Nalun faturayı kim kesebilir sorusuna cevaben; Navlun fatura kesebilmek için uluslar arası taşımacılık şirketi olması gerekmektedir. Bu önemli bir bilgidir. Uluslar arası bir taşımacılık şirketi değilseniz navlun faturası kesmeniz mümkün olmayacaktır.

Navlun Faturada KDV Var mıdır?

Yine oldukça merak edilen bir soru olan navlun faturada KDV var mıdır sorusunun en net cevabı şudur; KDV istisna hükümleri kapsamında Navlun Fatura KDVsiz olarak kesilir.

Siz de on binlerce kullanıcısı olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve anında gönderebilirsiniz. Alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile tüm ön muhasebe işlemlerinizi ister webden ister cepten kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez