Ticaret Sicil Gazetesi Nedir, Nereden Alınır? Nasıl Sorgulanır?

2024-04-26T15:50:14

Ticaret sektöründe günümüzde kısa sürede şirketler oluşturulabilirken ortaklık, adres değişikliği ve yönetim kurulu değişikliği gibi işlemler de hızlıca yapılabilmektedir. Şirket sahipleri ya da tüccarlar yaptıkları değişiklikleri kanıtlamak için Ticaret Sicil Gazetesi bünyesinde ilan vermek zorundadır. Bu ilan değişikliklerin resmi bir nitelik kazanmasını, kesinlik belirtmesini sağlar. Günümüzde birçok işlem yapılırken ilgili oluşuma dair Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilen ilanın örneği istenir. Ticaret Sicil Gazetesi nedir ve Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama nedir merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyun!

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?

Ticaret Sicil Gazetesi tatil ve özel günler hariç olmak üzere her gün Ankara’da çıkarılan bir gazetedir. Bu gazetede ticaret sektöründe yapılan işlemlerin ilanı verilir. Bu ilanlara yeni bir şirketin kurulması, bir şirketin iflas etmesi ya da adres değiştirmesi örnek olarak verilebilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 35. maddesi ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’na göre çıkarılır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin başkanı aynı zamanda Ticaret Sicil Gazetesi’nin sahibidir.

Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama Nedir?

Ticaret sicil gazetesi sorgulama işlemi adından da anlaşılabileceği üzere Ticaret Sicil Gazetesi üzerinde herhangi bir konuda sorgulama yapma işlemidir. Ticaret Sicil Gazetesi sorgulama işlemi sayesinde oluşumlar diğer oluşumların belirli bir konuda verdiği ilanlara göz atabilir. Bu ilanlara göz atarak hangi markaların tescil edildiğini, hangi fikirlerin patentinin alındığını öğrenebilir ve buna göre hareket edebilir. Bir marka tescil ettirmek için başvuru yapmadan önce Ticaret Sicil Gazetesi sorgulaması yapabilir ve markanın tescilli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ya da başka bir şirket ile bir iş ilişkisi başlatmadan önce Ticaret Sicil Gazetesi üzerinde verdiği ilanlara bakabilir ve güvenilir olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Zira Ticaret Sicil Gazetesi üzerinde sadece adres değişikliği gibi şirket içerisindeki değişimler değil, aynı zamanda ödeme profilleri ve yatırımlarda da görüntülenebilir. Bu sayede Ticaret Sicil Gazetesi Türkiye siyasetinde taraflar arasında belirleyici bir yayın olarak öne çıkar.

Ticaret Sicil Gazetesi Ne İşe Yarar, Duyuru Tipleri Nelerdir?

Ticaret Sicil Gazetesi’nin en temel amacı ticari sahada faaliyet gösteren oluşumların bünyelerinde gerçekleştirdikleri değişiklikleri ilan olarak verip resmi boyuta taşımalarıdır. Bir şirket adresini değiştirdiğinde bunu Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan olarak verir. Böylece söz konusu şirketin adresini değiştirdiği resmi nitelik kazanmış olur ve bundan sonraki faaliyetlerde şirketin gazeteye verdiği ilanda yer alan adres baz alınır. Tüccarlar Ticaret Sicil Gazetesi’ne birçok farklı konuda ilan verebilir. Bu konular şu şekildedir:

● Yeni şirketlerin kuruluşları, şirkete dair bilgiler

● Şirketlerin sözleşmelerinde yaptıkları değişiklikler

● Yönetim ve genel kurulda yapılan değişiklikler, alınan kararlar

● İflas ve konkordato kararları

● Şirketlerin isimlerinde yapılan değişiklikler

● Ticaretle ilgili olan diğer ilanlar

Ticaret Sicil Gazetesi Hangi Şirket Türleri İçindir?

Sermaye şirketleri yaptıkları değişiklikleri, bilimum faaliyetleri Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan vermek zorundadır. Sermaye şirketleri şunlardır:

● Anonim şirketler

● Limited şirketler

● Paylı komandit şirketler

Şahıs şirketlerinin Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan verme zorunluluğu bulunmaz. Fakat bazı işlemlerde şahıs şirketlerinden de Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilmiş ilanın örneği istenebilir. Bu durumda şahıs şirketleri de ilan verebilir.

Ticaret Sicil Gazetesi’ne Neden Kayıt Olmak Gerekir?

Ticaret Sicil Gazetesi’nde ticari sahada gerçekleştirilen birçok yenilik, artı mahkeme kararları ve kanunlara dair ilanlar yer alır. Günlük olarak çıkan bu gazeteye kayıt olmak sermaye şirketli tüccarlar için birçok avantaj sağlar. Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilmiş ilgili ilanın örneği günümüzde birçok alanda işlemler sırasında talep edilir. Sermaye şirketli tüccarlar Ticaret Sicil Gazetesi’ne kayıt olarak yaptıkları değişiklikleri, kuruluşları ilan verebilir ve resmi olarak kanıtlayabilir.

Ticaret Sicil Gazetesi’ne Nasıl İlan Verilir?

Şu statüye sahip olanlar Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan verebilir:

● Kamu tüzel kişiler

● Mahkemeler

● Resmi kurumlar

Bu statüdekiler şu aşamalarla Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan verebilir:

● İlk etapta verilmek istenen ilan Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan benzer ilanlara göre düzenlenir. Metin dilinin gazeteye uygun, açıklayıcı olması gerekir.

● Oluşturulan metne göre hesaplanan ücret Ticaret Sicil Gazetesi’nin banka hesabına yatırılır. Ücretler verilmek istenen ilanın tipine göre değişiklik gösterir ve kelime bazlı hesaplanır.

● Ücret yatırıldıktan sonra ilan metninin asıllarının Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerekir. Metinlerin asıllarının gönderilmesi önem taşır, zira Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü faks yoluyla gönderilen metinleri kabul etmez.

Bu aşamalardan sonra Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü gönderilen metinleri inceleyerek onaylar. Onaylanan metinler gazetede ilan olarak yayınlanır.

Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’ne Nasıl Üye Olunur?

Ticaret Sicil Gazetesi abonelik sistemiyle çalışır ve abonelik ücretlidir. Farklı abonelik seviyeleri bulunur ve ücretleri değişiklik gösterir. İlk olarak Ticaret Sicil Gazetesi’ne ait web sitesi üzerinden üyelik oluşturulmalıdır. Bu üyelikte ünvan, ad soyad, e-posta adresi ve ticaret sicil numarası bilgileri istenir. Bilgiler girildikten sonra üyelik tamamlanır ve abonelik formu doldurulur. Abonelik ücreti ödendikten sonra Ticaret Sicil Gazetesi abonenin seçtiği şekilde günlük olarak tarafına ulaştırılır.

Ticaret Sicil Gazetesi Kimlerde Olur?

Ticaret Sicil Gazetesi sermaye şirketi niteliğindeki kişilerde olabilir. Gerçek kişi tüccar ise ticaret kaydı yapabildiğinden Ticaret Sicil Gazetesi’ni de alabilir. Esnaflar Ticaret Sicil Gazetesi alamazlar. Esnaflar esnaf siciline üye olabilir.

Ticaret Sicil Gazetesini Kim Çıkarır?

Ticaret Sicil Gazetesi Ticaret Bakanlığı, Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi ve Ticaret Borsaları Birliği tarafından Ankara’da günlük olarak çıkarılır. Çıkarılması Ticaret Sicil Gazetesi Yönetmeliği’ne göre gerçekleştirilir.

Ticaret Sicil Gazetesi Nereden Alınır?

Ticaret Sicil Gazetesi perakende olarak satışa sunulmaz. Ticaret Sicil Gazetesi’ne ait olan web sitesi üzerinden alınabilir. Abonelik sistemiyle işler ve günlük olarak abonenin tarafına iletilir. Ticaret Sicil Gazetesi ilan veren kişilere postayla ulaştırılır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

Ticaret Sicil Numarası Nereden Alınır?

Ticaret Sicil Numarası ikamet edilen şehrin ticaret odasına başvurularak alınabilir. Bu numara 16 hanelidir ve başvuru sırasında şunlar temin edilmelidir:

● Şirket sözleşmesi

● Tescil talepnamesi

● Kuruluş bildirimi formu

● Oda kayıt beyannamesi

● Blokaj yazısı

● Başvuru dilekçesi

● Rekabet Kurumu’na yapılan ödemenin dekontu

Esnaf Sicil Gazetesi İnternetten Nasıl Alınır?

Esnaf Sicil Gazetesi e-Devlet üzerinden alınabilir. Esnaf ve sanatkârların yapacağı birçok sicil işlemi e-Devlet aracılığıyla yapılır.

Ticaret Sicil Gazetesi Kaç Günde Çıkar?

Günlük olarak çıkarılan Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilen ilanlar kanunlara göre 10 gün içerisinde yayınlanmak zorundadır. 1991 ve 2020 yılları arasında gazeteye gönderilen ilanlar 2 iş günü içerisinde yayınlanmıştır. Bu yıllardan sonra kullanıma giren MERSİS yöntemi ile gönderilen ilanlar 2 saat içerisinde işleme alınır.

Ticaret Sicil Gazetesi Ücretli Mi?

Ticaret Sicil Gazetesi ücretlidir. Farklı abonelik türleri bulunur ve fiyatlar buna göre değişiklik gösterir. Ücret yıllık olarak ödenir.

Ticaret Sicil Gazetesi Fiyatı Ne Kadardır?

2022 yılı için Ticaret Sicil Gazetesi fiyatı 250 TL’dir. Gazete şu şekillerde alıcılara iletilir:

● PDF formatında, Excel fihristli ve CD’ye kaydedilmiş şekilde kargo yoluyla

● İnternet transfer yöntemiyle

Veri aboneliği ikiye ayrılır, kapsamları, sundukları bilgiler ve fiyatları farklıdır:

● Veri Aboneliği 1: 45.36 TL’dir ve web transfer yöntemiyle iletilir.

● Veri Aboneliği 2: 126 TL’dir ve web transfer yöntemiyle iletilir.

Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama İşlemi İçin Neler Gereklidir?

Ticaret Sicil Gazetesi’nde sorgulama yapılırken şu bilgiler istenir:

● İlgili Sicil Müdürlüğü

● Ticaret Sicil Numarası

● Ticaret unvanı

Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ticaret Sicil Gazetesi’nde sorgulama yapabilmek için gazeteye ait olan web sitesi kullanılabilir. Aynı zamanda e-Devlet sistemi de kullanılabilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra gazetenin yayın hayatından günümüze kadar oluşturulmuş verilerin tamamı bulunur ve arama kısmı kullanılarak istenilen bilgiye ulaşılabilir.

Ticaret Sicil Gazetesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Söz konusu ilanın aksini niteleyen bir ilan verilmedikçe Ticaret Sicil Gazetesi geçerliliğini korur. Bir ilan üzerinden 5 yıl geçmedikçe başka bir tacire tescil edilemez.

Ticaret Sicil Numarası Nasıl Bulunur?

Ticaret Sicil Numarası İstanbul Ticaret Odası’na ait web sitesi üzerinden öğrenilebilir. ‘Online Hizmetler’ bölümünden ‘Ticaret Sicil Numarası Sorgulama’ seçeneğine tıklanır.

Ticaret Sicilinde Yapılan İşlemler Nelerdir?

● Çok, tek ve yabancı ortaklı olmak üzere şirket kuruluşları

● Serbest Bölge şirket kuruluşları

● Yabancı şirket, şube ve irtibat bürolarının açılış işlemleri

● Ana sözleşmede değişiklikler

● Genel kurul işlemleri

● Şirket birleşmeleri

● Tasfiye işlemleri

● Şahıs ve serbest meslek açılış işlemleri

● Şube ve temsilcilik açılışlar

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez