İşletme ya da şirket gibi oluşumlar belirli aralıklarla vergi incelemelerine tabi tutulurlar. Bu incelemeler faaliyet gösteren işletme veya şirketlerin vergilerini eksiksiz bir şekilde ödediğini teyit etmek içindir. Vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla yapılan bu önemli incelemeler vergiye tabî olan taraf için zorlu bir süreç olabilir. Vergi incelemelerinde tabi tutulduğunuzda birçok farklı belgeyi eksiksiz bir şekilde hazırlamanız gerekir.
Şirket ya da işletmenize ait belgeleri bu denli bir titizlikle hazırlamak sizin için yorucu ve yıpratıcı olabilir. Ayrıca vergi incelemeleri uzun sürelere yayılabilir. Bu durum da işinize odaklanmanıza engel olabilir ve çalışma sürenizin büyük bir bölümünü vergi incelemesi için hazırlanmakla geçirmenize yol açabilir. Matrah artırımı, işletme veya şirketlerin ek bir vergi ödeyerek vergi incelemelerinden muaf tutulmasıdır.
Matrah Nedir?
Matrah bir mal yada hizmetin satışı sırasında ödenen KDV oranının toplam tutardan çıkarılması ile elde edilen tutardır. Matrah sayesinde işletme veya şirketler ne kadar KDV ödediklerini kolayca görebilirler. Matrah hesaplaması bir mal ya da hizmetin bir aylık satış tutarının toplamından KDV oranını çıkarmaktır.
Matrah Artırımı Nasıl Yapılır?
Denetim muafiyetinden faydalanmak istediğiniz vergi türüne karar verdikten sonra ,yıllık vergi beyanınızı yaparken başvuru yapabilirsiniz. Bağlı olduğunuz vergi dairesine elektronik ortamdan başvurunuzu iletebilirsiniz.İstenilen vadeye göre ödeme listeniz hazırlanır. Ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Matrah Artırımı Nasıl Hesaplanır?
Vergi hesaplamasında dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde belirtebiliriz:
Vergi ve matrah artırımı için başvurmak istediğiniz vergi türü için ve hangi dönemde matrah artırımına başvurmak istiyorsanız, ilgili vergi türlerinin matrah değerlerini çıkartın.
Vergi maaliyetlerinizi yanınızda bulundurun.
Vergi maaliyetlerinize göre vergi ve matrah artırımı için hangi vergi türü ve hangi dönemlerde başvurmak istediğinize karar verin.
Örneğin; 2021 yılında kurumlar vergisi türünü seçtiniz ve vergi matrahınız 1.200.000 TL. Bu yıl için matrah artırımı=1.200.000x %20=240.000. O yıl asgari artış tutarı 260.000 TL. 240.000 TL asgari artış tutarından daha az olduğu için 260.000x%20=52.000
Basit anlamda bir hesaplama yapmış bulunduk ancak maaliyetlerinizde faydalanıp ,vergi türünüzü seçerken ve hesaplama yaparken mali müşavirinize danışmanızda faydalı olacaktır. Çünkü oranlar artırımlar vergi türlerine göre değişkenlik gösterir ve sizin için karmaşık olabilir.
Matrah ve Vergi Artırımı Neden Önemli?
Matrah ve vergi artırımı günümüzde birçok işletme ya da şirketin kullandığı, uzun ve zorlu vergi incelemelerinden muaf kalınmasını sağlayan bir uygulamadır. Matrah artırımı yaparak vergi incelemelerinden muaf tutulabilirsiniz. Matrah artırımının bu denli yaygın bir şekilde yapılmasının başlıca nedenlerinden birisi, vergi incelemelerinin zorlu bir süreç olmasıdır. Vergi incelemeleri için işletmenize ait birçok belgeyi ve defteri eksiksiz bir şekilde bir araya toplamanız gerekir. Bu işlem geçmişe dönük kapsamlı bir tarama ve araştırma gerektirir.
Vergi incelemeleri sadece gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde dosyalamanızla da bitmez, aynı zamanda oldukça uzun da sürebilir. Dosyaladığınız bu belgeler gerekli kurumlar tarafından titizlikle incelenir, bu durum da vergi inceleme sürecinin uzamasına yol açar. Vergi inceleme süreçleri ile meşgul olmamak için matrah ve vergi artırımı yöntemini kullanabilirsiniz. Bir miktar ek vergi ödeyerek vergi incelemelerinden muaf tutulabilirsiniz.
İşletmeler için gelir gider kayıtlarının tutulması oldukça önemli bir husustur. Siz de on binlerce işletme sahibi tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile gelir gider takibinizi kolayca yapabilir ve diğer tüm muhasebe işlemlerininizi ister webden ister cepten saniyeler içinde halletmenin keyfini sürebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Hangi Vergi Türlerinde Matrah ve Vergi Artırımına Gidilir?
Matrah ve vergi artırımına 4 farklı vergi türü üzerinden gidilebilir. Bu vergi türleri şu şekildedir:
- Stopaj vergisi: Bir ödeme henüz sahibinin eline geçmediğinde, vergi borçlarının ödenmesi amacıyla kısa süre içerisinde kesilen vergidir.
- Gelir vergisi: Gerçek kişilerin elde ettikleri gelirin bir bölümünü vergi olarak devlete ödemesidir.
- Kurumlar vergisi: Bir kurumun kazançları üzerinden kesilen dolaylı ya da dolaysız vergidir.
- Katma Değer Vergisi (KDV): Satışı yapılan bir mal ya da hizmetin fiyatına doğrudan belirli yüzde oranları dahilinde eklenen vergidir.
Kimler Matrah Artırımından Faydalanır?
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergisi mükellefleri matrah artırımından faydalanabilirler. Bu artırımdan faydalanamayanlar ise Vergi Usulü kanununa göre; defterlerini ve kayıtlarını yok edenler, defter sayfalarını değiştirenler, belgelerini sahte düzenleyenler.
Matrah ve Vergi Artırımı Maliyeti Nedir?
Matrah ve vergi artırımı yapmak, ek bir vergi ödemeyi gerektirdiğinden maliyetli bir süreç olarak görülebilir. Fakat matrah ve vergi artırımı şimdiye kadar ödemiş olduğunuz vergiler için bir sigorta niteliğindedir. Matrah ve vergi artırımına gittiğinizde uzun ve zorlu vergi inceleme süreçlerinden muaf tutulursunuz. Ayrıca bu sayede geçmişe dönük vergi incelemelerinizde çıkacak olan cezai yaptırımlardan da kurtulmuş olursunuz.
Matrah ve vergi artırımı yasal ve işletmeler için faydalı bir uygulamadır. Matrah artırımının maliyeti, artırım yapmak istediğiniz vergi çeşidine göre değişiklik gösterebilirsiniz. KDV, stopaj, kurumlar ve gelir vergisi seçeneklerinden herhangi biri üzerinden matrah ve vergi artırımı yapabilirsiniz. Bu vergilerin her birinin kendi artırım oranları bulunur.
Vergi Matrah Artırımı Zorunlu mu?
Matrah ve vergi artırımına katılmak zorunlu değildir. Matrah ve Vergi artırımına başvurduğunuda ve ödemeleri düzenli yaptığınızda geçmiş döneme ait olası vergi riskinizi yok etmiş olursunuz. Denetim süreçlerinde rahatlayabilirsiniz. Bu avantajlı durumdan faydalanmak isteyenler kanunla belirtilmiş dönemlerde belirlenmiş vergi türlerine başvuru yaparak yararlanabilirler.
Vergi ve Matrah Artırımı Ödemesi Nasıl Yapılır?
Matrah artırımı ücretinizi belirlenen sürelerde ödeyebilirsiniz. Gecikme zammı almamak için ödeme sürenizi geciktirmeyin. Ödemelerinizi e-devlet veya vergi dairesinden yapabilirsiniz. Peşin ödemelerde belirlenen indirim tutarlarından faydalanabilirsiniz.
Ödenecek Vergi Nasıl Hesaplanır?
Matrah artırımı için ödenecek olan ek vergi tutarı artırım yapmak istediğiniz vergi çeşidine göre değişiklik gösterir. Örneğin KDV üzerinden vergi artırımı yapmak istediğiniz takdirde yıllık olarak ödemeniz gereken ek vergi %2 ve %3 arasındadır. Stopaj vergileri için de her yıl için bir katsayı belirlenir. Bu katsayıyı stopaj matrahı ile çarparak ödemeniz gereken ek vergi miktarına ulaşabilirsiniz.
Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı ile sizler de ön muhasebe takibinizi kolaylıkla ve sorunsuz şekilde yaparken aynı zamanda e fatura ve e arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilirsiniz. Üstelik yıllık 1000 kontöre kadar kullanım da hediye. Ücretsiz deneyin!
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
Amortisman Nedir? Nasıl Hesaplanır?