Ba/Bs Formu Nedir ve Nasıl Düzenlenir?

2022-07-06T13:21:26

Ba/Bs Formu Nedir?

Vergi dairesine beyan edilen bir bildirim formu olarak adlandırılan Ba/Bs formu, bilanço esasına göre defter tutan kişilerin; kişi ya da kurumların 5.000 TL ve üstünde olan faturalarına karşılık olarak düzenlediği formlar anlamına geliyor.

Hizmet alımlarını bildiren Ba formu, Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu’nun ve hizmet satışlarını bildiren Bs formu ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu’nun kısa adı olarak biliniyor. Özetle, Ba’da bulunan A harfi ‘bildirim alış’tan, Bs’de bulunan S harfi ise ‘bildirim satış’tan geliyor.

Bu formları, vergi beyannamesi olarak nitelendirmek yanlış olur. Bundan dolayı da tarh (hesaplanan) veya tahakkuk (gerçekleşen) edilen bir vergi bulunmuyor. Kısacası, Ba/Bs form beyanının ardından herhangi bir ödeme yapılmıyor.

Hangi Durumda, Hangi form Beyan Edilir?

Bir işletmeden bir ay içerisinde KDV hariç olarak toplam 5.000 TL ve üzeri bir fatura alınırsa, bu Ba formu ile beyan ediliyor. Bir işletmeye bir ay içerisinde KDV eklenmeden toplam 5.000 TL ve üzeri fatura kesilirse, bunun da Bs formu ile beyan edilmesi gerekiyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

BA/BS Formu Nasıl Düzenlenir?

Ba/Bs formlarının düzenlenebilmesi için bilgisayarınıza, GİB’in e-Beyanname sitesinde bulunan ilgili sayfadan kurulumunu öğrenebileceğiniz Beyanname Düzenleme Programı’nı indirmeniz gerekiyor.

Formlara, ilgili işletmeyle yapılan ticarete ait KDV eklenmeden toplam ve fatura adetleri yazılmalı. Bu işletmeden alınan ya da bu işletmeye kesilen faturanın ise KDV’siz olarak toplam 5.000 TL olması gerektiğini de belirtelim. 5.000 TL’nin altında olan faturalar için beyan yapılması gerekmiyor. Bunun yanı sıra, beyan edilen toplamların küsurlarının yazılmasına da gerek yok. Bu rakamları aşağıya doğru yuvarlayabilirsiniz. Örneğin, 19.550,15 TL’lik bir toplamı 19,550 TL olarak yazabilirsiniz.

Eğer, Ba/Bs formlarının beyanı için belirtilen kanuni süreyi aşarsanız 1.600 TL özel usulsüzlük cezası ödemeniz gerektiğini de unutmayın!

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1800 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kimler Ba/Bs Formu Verir?

Ba/Bs formalarını, bütün Anonim ve Limited şirketleri aylık olarak beyan etmek zorunda olup, şahıs şirketlerinin böyle bir zorunluluğu bulunmuyor. Eğer ki şahıs şirketleri belli bir büyüklüğün üzerindeyse ve muhasebesi bilanço usulüne göre tutuluyorsa, ancak o zaman Ba/Bs formlarını beyan ediyor.

Hangi Belgeler Ba/Bs Formları ile Beyan Edilir?

Ba/Bs formları ile beyan edilmesi gereken belli başlı belgeler bulunuyor. Bu belgeleri aşağıda görebilirsiniz.

  • 5.000 TL ve üstü bütün mal ve hizmet faturaları
  • Yurt dışına kesilen faturalar
  • İade faturaları
  • Kur farkı faturaları
  • Serbest meslek makbuzları
  • Gider pusulası
  • Yolcu biletleri

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir?
A’dan Z ye Genç Girişimci SGK-Prim Teşviği
Fatura Nasıl Kesilir?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez