Limited Şirket Kurma Maliyetleri Nelerdir? Nasıl Kurulur?

2025-03-12T09:40:34

Limited şirket kurulumu 1 hafta gibi bir sürede sonuca ulaşan bir girişimdir. Elbette başvuru için gerekli evraklarla birlikte limited şirket kurma maliyeti de başlamış olur. Masrafların bazıları her ilde aynı olsa da bazı meblağlar il bazlı olarak değişebilir.

Limited Şirket Nedir?

Tek bir ya da daha fazla gerçek ve tüzel kişiden oluşan, ticari bir unava sahip şirket türüne limited şirket denir. Yalnızca bankacılık ve sigortacılık alanında faaliyet gösteremeyen limited şirkette sermaye bellidir ve esas sermaye paylarının toplamı şirketi meydana getirir. Limited şirket sahibi olanlar tek veya 50 ortağa sahip olabilir. Ayrıca şirketin minimum 10.000 TL sermayesi bulunmalıdır.

Ortaklar yalnızca esas sermaye payından sorumludur, yani şirket borçlarından sorumlu değildirler. Şirket kurulmadan önce mutlaka belirlenmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunların başında şirketin adresi gelir. Ayrıca her tür resmi evrakta bulunacak diğer bilgilerin de net şekilde belirlenmiş olması gerekir.

Şirket unvanı, ortaklar, müdür ve sermayenin ne kadar olacağı belgeler toplanmadan önce belirlenmelidir. Limited şirketler kurumsal vergi mükellefidir. Kurumsal vergisinin oranı ise vergi masrafının yüzde 20’sidir. Aynı zamanda limited şirkete muhtasar beyanname verilir ve şirket, gelir vergisi stopajı ödemekle yükümlüdür

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Limited Şirket Kuruluş Masrafı Nelerdir?

Limited şirket kurmak isteyenlerin merak ettiği en önemli noktalardan biri de limited şirket kurma masrafı hakkındaki detaylardır. İlgili masraflar çoğunlukla resmî kurumlar ve şirket için vekalet gerektiren kişilerin işlemleri sonucu ortaya çıkar. Özetlenmek istenirse limited şirket kuruluşu masrafları şu şekilde sıralanabilir;

  • Noter masrafı,
  • Rekabet Kurulu masrafı,
  • Mali müşavir hizmet ücreti,
  • Ticaret Odası kayıt masrafı,
  • Vergi dairesi masrafı

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited şirketi kuruluş işlemleri için öncelikli olarak gerekli evraklar hazırlanmalıdır. Limited şirket kurulumu için gereken evraklar şunlardır:

  • İkametgah belgesi
  • Kimlik fotokopisi (Tüm ortaklar dahil)
  • Kira sözleşmesi
  • Kesinleşmiş şirket unvanı
  • Kesinleşmiş sermaye tutarı
  • Ortakların sermaye oranı
  • Şirketin müdürü

Yukarıda belirtilen evrakları daha sonra mali müşavire teslim edilebilir ya da direkt olarak kendiniz de başvuru adımlarını başlatabilirsiniz. Tüm belgeler hazır olduktan sonra Mersis siteminde artık şirket sözleşmenizi oluşturabilirsiniz. Şirket sözleşmesini edindiğinizde vergi numaranıza da ulaşabilirsiniz. Sözleşme sahibi olduktan sonra Ticaret Odası’ndan randevu almanız gerekir. Kuruluş için başvuru numarasıyla alınan randevuda mutlaka yukarıda belirtilen belgelere sahip olmanı gerekir.

Ticaret Odası’nda incelenen evraklardan sonra ödeme yapmanız beklenir. Ödeme işlemleri gerçekleştikten sonra limited şirketi kurma adımlarınız tamamlanmış olur. Geriye şirketin açılması için bekleme kısmı kalır. Onay aşamasından sonra Ticaret Odası tarafından şirket sahibine veya mali müşavire şirket ana sözleşmesi, sicil tasdiknamesi ve şirket defteri verilir.

Limited Şirketi Kurma Şartları

Limited şirketler, kanun bakımından yasak olmayan her çeşit ekonomik amaç ve konu için kurulabiliyor. Şirket, kurucuların, kanunun ön gördüğü uygunluklara göre düzenlenmiş olan, sermayenin tümünü ödemeyi koşulsuz bir şekilde taahhüt ettikleri imzalarının noter tarafından onaylandığı ya da ticaret sicili müdürü veya yardımcısı huzurunda imzaladığı şirket sözleşmesinde limited şirket kurma iradelerini açıklamalarının sonucunda kurulmuş oluyor. Kurucuların, ana sermaye pay bedellerini ödemelerine ait konuda anonim şirketlerde belirtilen kuralar geçerli sayılıyor.

Şirket sözleşmesinde bulunması gereken hususlar;

  • Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin olduğu yer
  • Esas konuları belirtilmiş ve açık bir şekilde tanımlanmış, şirketin işletme konusu
  • Esas sermayenin itibarî miktarı, ana sermaye paylarının sayısı, itibarî değerleri, bulunuyorsa imtiyazlar, ana sermaye paylarının grupları
  • Müdürlerin adları, soyadları, unvanları, vatandaşlıkları
  • Şirket tarafından yapılacak ilanların şekli

Şirket sözleşmesinde öngörülmeleri koşulu ile bağlayıcı bulunan hükümler ayrı olarak kanunda belirtiliyor.

Limited şirket, gerçek ya da tüzel kişilerce kuruluyor. Şirketin ortak sayısı; en az 1, en fazla 50 kişi olabiliyor. Bu tip şirketler, daha sonrasında 1 ortak kalması ile tek ortaklı bir yapıya sahip olabiliyor. Fakat ortak sayısı bire düştüğünde bu durumun, bu sonucu doğuran işlem tarihinden itibaren 7 gün içinde müdürlere yazılı bir şekilde bildirilmesi gerekiyor. Bildirimin alınması tarihi itibariyle müdürlerin, 7. günün sonuna kadar şirketin artık tek ortaklı olduğunu, bu ortağın adını, yerleşim yerini ve vatandaşlığını tescil ve ilan etmeleri gerekiyor. Eğer bunu yapmadıklarında meydana gelebilecek zararlardan müdürler bizzat sorumlu tutuluyor. Bu tarz bir yükümlülük, şirketin tek ortakla kurulması durumu için de geçerli oluyor.

Ortaklar tarafından en az 10.000 TL değerinde başlangıç sermayesi taahhüt edildiği takdirde limited şirket kurulabiliyor. Kayıtlı sermaye sistemi, limited şirketler için uygulanmıyor. Ana sermaye paylarının itibarî değerleri farklı olsa da, ana sermaye paylarının değerlerinin 25.000 TL ya da bu miktarın katları olması şartı bulunuyor.

Anonim Şirketi Kurma Şartları

Kanun açısından yasak sayılmayan her çeşit ekonomik amaç ve konu için anonim şirket kurulabiliyor. Şirket, kurucuların, kanun ön gördüğü şekilde düzenlediği, sermayenin tamamını ödemeyi koşulsuz olarak taahhüt ettikleri, imzalarının noter tarafından onaylandığı ya da ticaret sicili müdürü veya yardımcısı huzurunda imzalanan ana sözleşmede, anonim şirket kurma iradelerini açıkladıkları takdirde kurulabiliyor.

Nakit olarak taahhüt edilen payların itibarî değerlerinin en az ¼’ü tescil edilmeden önce, geri kalan miktarın ise şirketin tescilini takip eden 24 ay içinde ödenmesi gerekiyor.

Ana sözleşmenin yazılı olarak yapılması ve tüm kurucuların imzalarının noter tarafından onaylanması ya da ana sözleşmenin ticaret sicili müdürü ya da yardımcısı huzurunda imzalanması koşulu bulunuyor.

Ana sözleşmede yer alması gereken önemli konular;

  • Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin yer alacağı konum
  • Önemli hususları belirtilmiş ve tanımlanmış olan şirketin işletme konusu
  • Şirketin sermayesi ile her payın itibarî değeri ve bunların ödenmesinin şekil ve koşulları
  • Pay senetlerinin nama ya da hamiline yazılı olacakları; belirli paylara tanınan imtiyazlar; devir kısıtlamaları
  • Paradan banka sermaye olarak konan haklar ve ayınlar; bunların değerleri; bunlara karşılık olarak verilecek payların tutarı, bir işletme ve ayın devir alınması mevzu bahis olduğunda, bunların bedeli ve şirketin kurulması için kurucularca şirket hesabına satın alınan malların ve hakların ücretleri ile, şirketin kurulmasında hizmeti geçelerin verilmesi gereken ücret, ödenek veya ödülün miktarı
  • Kurucular ile yönetim kurulu üyelerine ve diğer şahıslara şirket kârından sağlanacak yararlar
  • Yönetim kurulunda bulunan üyelerin sayıları, bu üyeler arasından şirket adına imza yetkisi bulunanalar
  • Genel kurulların toplantıya nasıl çağrılacakları ve oy hakları
  • Şirket bir süre ile sınırlandırılmışsa, bu süre
  • Şirkete ilişkin ilanların ne şekilde yapılacağı
  • Pay sahiplerinin taahhüt ettiği sermaye paylarının çeşitleri ve tutarları
  • Şirketin hesap dönemi
  • İlk yönetim kurulu üyeleri atanması

Anonim şirket, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabiliyor olup, ortak sayısı en az 1 kişi olabiliyor. Ortak sayısı için maksimum bir sınır bulunmuyor. Eğer ortak sayısı 500’ü geçerse, şirketler Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi tutuluyor. Bu şirket yapıları, daha sonrasında 1 ortak sayısının kalması ile tek ortaklı bir yapıya dönüşebiliyor.

Ortaklar tarafından en az 50.000 TL değerinde başlangıç sermaye verilmesi şartı bulunan anonim şirketlerde, belli bir tavan değere kadar sermaye artırımının Yönetim Kurulu tarafından yapılabileceğini öngören kayıtlı sermaye sistemine bağlı anonim şirketlerde ise başlangıç sermayesi en az 100.000 TL olması gerekiyor. Kayıtlı sermaye sistemine bağlı olabilmek için de şirketin halka açık veya halka kapalı anonim şirket olması durumu değiştirmiyor.

2025 Yılında Limited Şirket Kurma Maliyeti

Limited şirket kurmak isteyenlerin gerekli evrakları hazırlayarak ilgili yerlere teslim etmesi ile limited şirketi kurma süreci başlar. Bu işlemlere başlamadan önce “Limited şirketi kurma maliyeti nedir?” konusu üzerinde araştırma yaparak karşılaşacağınız standart masraflara karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Limited şirketi kurma maliyeti 2025 yılı için 24000-44.000 TL’dir.

Bu sıralanan harcamalar dışında, şirket kurulduktan sonra avukat masrafları gibi ek ödemeler de çıkabilir. Toplam belirlenen tutar minimum 24000-44.000 TL civarında olsa da il bazlı masraflar değişiklik gösterebilir. Ayrıca şirket kurulduktan sonra, bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden damga vergisini 15 gün içinde talep etmeniz gerekir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv fatura dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1000 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez