Herhangi bir zamanda, büyük ölçekli ödemeler yapmak gerekebilir. Büyük ödemeler yapabilmek için gereken miktarda maddi varlık her zaman mevcut olmayabilir. Böyle durumlarda, bankalara başvurularak, belirli şartlara olan uygunluk da teyit edilebilirse, kredi alınarak ödemeler gerçekleştirilebilir. Fakat bankaların da kredi verebilmek için, teminat alabilmeleri gerekir. Kredi alırken teminat göstermek, kısaca, bankaya alınan kredinin daha sonra ödenebileceğini gösteren maddi varlıklardır.
Teminat Karşılığı Kredi Nedir?
Teminat, bir bankadan kredi almadan önce, alınan kredinin daha sonra ödenebileceğini gösteren maddi varlıkların gösterilmesidir. Gösterilen maddi varlıklar sayesinde banka, krediyi alan kişinin, daha sonra, bu maddi varlıkları kullanarak krediyi ödeyebileceğine kanaat getirir. Günümüzde bankalar, kredi verebilmek için mutlaka teminat gösterilmesini talep eder. Bazı bankalar, gösterilen teminat varlıklarının maddi ederi kadar kredi verir. Kişilerin diledikleri oranda kredi alabilmeleri için, bankaya denk miktarda maddi varlık gösterebilmeleri gerekir. Teminat karşılığı kredi, bankanın gösterilen maddi varlık değerinde kredi vermesidir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
İpotekli Kredi Nasıl Alınır?
Bankalardan kredi almadan önce, çok çeşitli maddi varlıklar teminat olarak gösterilebilir. Kredi almadan önce teminat olarak gösterilen maddi varlıklardan biri de gayrimenkullerdir. Gayrimenkuller, taşınmaz olan ve değerini belirli bir süre boyunca koruyabilen sağlam ve güvenilir teminatlardır. Bankanın kredi vermeden önce kişinin gayrimenkulünü teminat olarak kabul etmesine ise ipotek işlemi adı verilir. Fakat kişinin gayrimenkulünü ipotek olarak göstermeden önce, gayrimenkulünün gerekli şartları taşıyıp taşımadığına dikkat etmesi gerekir. Kişilerin ipotekli kredi almadan önce, şu şartlara uyup uymadıklarını kontrol etmeleri gerekir:
- Bir gayrimenkulün ipotek olarak sayılabilmesi için, gerçek kişiler adına, resmi bir tapu ile kaydedilmiş olması gerekir.
- İpotek olarak kullanılması düşünülen gayrimenkulün, krediyi almak isteyen kişinin adına olması gerekir.
- İpotek olarak belirlenen gayrimenkulün tamamına denk düşen maddi oranda kredi verilmez. Kredi aşamaları sırasında, banka tarafından söz konusu gayrimenkule ekspertiz gönderilir. Bu ekspertiz, gayrimenkulün değerini belirleyerek, hangi oranda kredi verilebileceğini hesaplar.
Şahsi Kefalet Teminatı Nedir?
Ticaretin bel kemiği olan birçok sektörde, ödemeler zaman zaman aksayarak düzensizliklere neden olabilir. Şirketler ya da şahıslar, bir ihale ya da satın alım gerçekleştirmeden önce, karşı tarafın ödeme yapabileceğini, maddi durumunda oluşabilecek düzensizliklerin de bu ödemeyi etkilemeyeceğini bilmek ister. Günümüzde, ticari sahada, kişi ya da şirketler, karşı tarafa her şartta ödeme yapacaklarını teminat etmek, güvence vermek amacıyla birçok farklı ekonomik enstrüman kullanır. Bu ekonomik enstrümanlardan birisi de şahsi kefalet teminatı, yani diğer adıyla şahsi kefalet sigortasıdır.
Şahsi kefalet sigortasını yaptıran kişi, kurumlara olan borcunu, zamanı geldiğinde ödeyeceğine dair söz konusu kuruma güvence vermiş olur. Şahıs, bir kuruma borçlanır, ve sonrasında zamanı geldiğinde de bu borcu ödeyemezse, şahsın yaptırdığı şahsi kefalet sigortası, bu borcu ilgili kuruma ödeyerek, oluşan gecikmeyi giderir ve sigortalı şahsı da yükümlülükten kurtarmış olur. Şahsi kefalet sigortası, günümüzde yaygın olarak kullanılan, ticari sahada ödemelerin sorunsuz ve hızlı bir şekilde işlenebilmesini sağlayan, avantajlı ve faydalı bir teminat türüdür.
Maddi Teminatlar Nelerdir?
Kredi almadan önce teminat olarak gösterilebilecek birden fazla maddi varlık vardır. Günümüzde kredi almadan önce, bankalara teminat olarak gösterilebilecek maddi varlık türleri şu şekildedir;
- Maaş Bordrosu: Maaşlı çalışanlar, kredi almak istemeleri durumunda, işyerlerinden alacakları maaş bordrolarını ilgili bankaya sunabilirler. Maaş bordrosu, kişinin hangi aralıklarla ne miktarda maaş aldığını gösteren, maddi varlığı kanıtlayan bir belgedir.
- Alacak senetleri
- Çekler
- Ev ve arsa gibi taşınmazlar
Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir yıllık 1000 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;