Kooperatif Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?

2024-10-18T18:23:11

Günümüzde aktif olarak faaliyet gösteren birçok şirket çeşidi bulunur. Şirketler, yaptıkları işe ve işlem hacimlerine göre, ortaklık varlığına ya da sayısına göre çeşitlendirilir. Girişimciler, kendi işlerine ve yapacakları işlemlerin hacmine göre, yanlarına alacakları ortak sayısına göre bu şirket çeşitleri arasından bir seçim yaparlar. Şirket türü seçiminin doğru yapılması, şirketin kısa süre içerisinde büyüme yakalayabilmesi için büyük önem taşır. Bu şirket türlerinden birisi de ‘kooperatif şirket’ olarak adlandırılır. Diğer şirket türlerinden işleyişi biraz daha farklı olan kooperatif şirketler, aslında bir şirket gibi işleyen yapılar değildirler, fakat sermaye üzerine kurulu oldukları için bir şirket olarak adlandırılırlar.

Kooperatif Şirket Nedir?

Kooperatif şirket, tarım işlerini yapabilmek için bir araya gelen ortaklardan oluşan, dayanışmacı bir yapıdır. Kooperatif şirket, ortaklarının ihtiyaçlarını giderebilmek ve isteklerine cevap vermek için kurulur. Kooperatif şirkette standart şirketlere nazaran, şirketle bir bağ kurulması gerekir. Standart şirketlerde sadece bir hisse satın alarak şirkete ortak olunabilirken, kooperatif şirketlere ortak olabilmek için yönetim kurulunun içerisinde yer almak gerekir. Kooperatif şirketlerde bütün ortakların her zaman oy ve söz hakkı vardır. 

Kooperatif şirketler ihtiyaçları az bir maliyetle gidermek için kurulur. Bu yapılar, diğer standart şirketlere nazaran kâr amacı gütmez. Kooperatif şirketler sayesinde tarım arazileri imece usulü işlenebilir. Az bir maliyetle tarımsal faaliyetler gerçekleştiren kooperatif şirketler, hem ülkelerin kalkınmasına hem de bölge halkının daha iyi bir yaşam sürmesine olanak tanır.

Siz de kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1000 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kooperatif Şirket Nasıl Kurulur?

Kooperatif şirket kurmak çok sayıda tarımla uğraşan kişinin merak ettiği sorular arasında yer alır. Kooperatif şirketler, bir grup halinde çalışan, kolektif yapılardır. Bu nedenle tüzel ya da gerçek bir kişinin tek başına kooperatif bir şirket kurması mümkün değildir. Kooperatif şirket kurmak için öncelikle 7 kişinin ortak olmayı kabul etmesi gerekir. Aynı amaç etrafında toplanan 7 kişi, eğer sözleşmeyi imzalayarak ortak olursa kooperatif şirket kurulabilir. Ortak olacak bu 7 kişi, imzalayacakları sözleşmeyi hazırlar. Hazırlanan bu sözleşme Ticaret Bakanlığı’na teslim edilir. Ticaret Bakanlığı bu sözleşme ve ortak olacak olan kişiler hakkında detaylı inceleme yapar. Eğer Ticaret Bakanlığı’ndan kooperatif şirket kurmak için izin verilirse ortaklar, Ticaret Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu yetkili bir personel karşısında bu sözleşmeyi imzalar. Bu noktadan sonra kooperatif şirket kurma süreci tamamlanmış olur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kooperatif Şirket Kurma Maliyeti

Kooperatif şirketlerin diğer şirket türlerinden ayrıldığı bir diğer nokta da sermayedir. Standart şirketlerin kuruluşu için büyük miktarlarda sermaye gerekebilir. Standart şirketlerde sermayesi olan bir kişi, tek başına şirket kurarak iş hayatına devam edebilir. Sonrasında şirkete katılan ortaklar sayesinde sermayeyle kurulan şirketin değeri zamanla değişiklik göstermeye başlar. Kooperatif şirketlerde ise durum böyle değildir. Kooperatif şirket kurmak için büyük miktarda sermaye gerekmez. Kooperatif şirketlerinin asıl amacı maliyetli tarım işlerini imece usulü ile, düşük sermaye ile yapmaktır.

Kooperatif Şirketin Özellikleri Nelerdir?

  1. Ortakların ortak ihtiyaçlarının çözümü için kurulur.
  2. Kooperatif şirketler için herhangi bir sermaye kısıtlaması yoktur.
  3. Sosyal ve toplumsal amaç, kooperatif şirketlerin en büyük misyonudur.
  4. Sermaye olarak taşınır, mülk, araba ya da maddi değeri olan herhangi bir varlık kullanılabilir.
  5. Kooperatif şirketlere kişiler ortak olabildiği gibi, aynı zamanda dernekler, vakıflar, kuruluşlar da ortak olabilir.
  6. Kooperatif şirketi ortakları için herhangi bir süre kısıtlaması yoktur. Herhangi bir ortak dilediği kadar şirket bünyesinde kalabilir, istediği zaman da şirketten ayrılabilir.
  7. Kooperatif şirketlerde oluşan borç, her ortağın şirketteki payına göre sınırlıdır. Fakat ortaklar, karar eşliğinde borçlar için tam sorumluluk alabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Anonim Şirket ve Limited Şirket Arasındaki Farklar Nelerdir?

Komandit Şirket Nedir?

Anonim Şirket Nedir? Özellikleri Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez