Kıdem tazminatı iş akdi sonrasında işveren tarafından çalışana ödenen bir ödemedir. Kıdem tazminatı en temel anlatımı ile 30 günlük brüt maaş ücretinin faaliyet gösterilen yıl kadar ödenmesidir. Örneğin bir işyerinde 12 yıl boyunca çalışmış olan bir çalışan, işten ayrıldıktan sonra 30 günlük maaşının 12 katını kıdem tazminatı olarak alır. Kıdem tazminatını işveren öder. 27 Mart 2018 tarihine kadar işçilere ödenen kıdem tazminatlarından gelir vergisi kesilirdi. Günümüzde yapılan bir düzenleme kapsamında bu tarihe kadar kıdem tazminatlarından gelir vergisi kesintisi yapılan kişiler kesinti tutarını vergi iadesi olarak alabilir. Gerekli şartları sağlamanız durumunda kıdem tazminatı ödemesinden kesilen gelir vergisini tekrar alabilmeniz mümkündür. Fakat bu uygulama sadece belirli bir çalışan grubunu kapsar.
Kıdem Tazminatı Nedir?
Bir işyerinde belirli süre çalışan işçiye, işten ayrılması durumunda işveren tarafından ödenen tazminata kıdem tazminatı adı verilir. Söz konusu tazminat, işçinin işyerindeki hizmet süresine ve brüt maaşına göre hesaplanır. Türkiye’de iş kanunlarına göre bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir. Kıdem tazminatı, işçilerin iş güvencesini sağlamak ve işten ayrılmaları durumunda maddi olarak desteklemek amacıyla oluşturulduğundan oldukça önemlidir.
Kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin her bir yıllık hizmet süresi için 30 günlük brüt maaşı esas alınır. Örneğin, brüt maaşı 30.000 TL olan ve 5 yıl çalışan bir işçi için kıdem tazminatı hesaplaması 30.000 TL x 5 yıl = 150.000 TL olarak yapılır. İşçilerin gelecekteki finansal güvenliğini sağlamak için önemli olan kıdem tazminatı ödemeleri, işverenler tarafından yasal bir zorunluluk olarak ödenir.
Gelir gider takibi, stok takibi, nakit yönetimi gibi temel ön muhasebe işlemlerini internet erişimi olan her yerden kolaylıkla yapabileceğiniz ön muhasebe ve e-fatura programı Logo İşbaşı’nı hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Vergi İadesi Nedir?
Vergi iadesi, mükellefin yıl boyunca ödediği vergilerin belirli şartlar dahilinde geri ödenmesidir. İade, genellikle fazla ödenen vergilerin geri alınması şeklinde gerçekleşir. Vergi mükellefleri, yıl içinde gelirlerinden kesilen vergilerde yanlışlık veya fazlalık olduğunda vergi iadesi talebinde bulunabilirler. Özellikle gelir vergisi mükellefleri için önemli bir uygulama olan vergi iadesinin doğru hesaplanmış olması mükelleflerin mali açıdan rahatlamasını sağlar.
Vergi iadesi başvurusu, vergi dairelerine yapılarak mükelleflerin yıl içinde yaptıkları vergi ödemeleri incelenerek iade tutarları belirlenir. Vergi iadesi almak için gerekli belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması ve doğru şekilde sunulması gereklidir. Bu belgeler arasında gelir beyanları, vergi ödeme makbuzları ve iade talep dilekçesi bulunur. Mükelleflerin mali yükümlülüklerini hafifleten vergi iadesi, vergi sisteminin adil işleyişini sağlar.
Kıdem Tazminatı Vergisi İçin Nereye Başvurulur?
İşçinin aldığı kıdem tazminatından kesilen vergi olan kıdem tazminatı vergisi Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) ödenir. Kıdem tazminatının vergilendirilmesi belirli sınırlar ve oranlar çerçevesinde yapılır. İşçilerin kıdem tazminatından kesilen vergi tutarını geri alabilmeleri için işten ayrıldıktan sonra vergi dairelerine başvurmaları gerekir. Başvuru sürecinde,işçinin işten ayrılış belgesi, kıdem tazminatı ödeme makbuzu ve vergi iadesi talep dilekçesi gibi belgeler sunulmalıdır.
Vergi dairesine yapılan başvuru sonrası işçinin kıdem tazminatından kesilen vergi tutarı incelenerek fazla kesinti yapılıp yapılmadığı belirlenir. Eğer fazla kesinti yapılmışsa bu tutar işçiye iade edilir. Vergi iadesi işlemleri genellikle başvurudan sonraki birkaç ay içinde sonuçlanır. İşçiler, vergi dairesi ile iletişime geçerek başvurularının durumunu takip edebilirler.
45.000’den fazla işletmenin tercih ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilir, dilediğiniz yerden ister cepten ister webden kontrol edebilirsiniz.
Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır?
Kıdem tazminatı vergi iadesi işçilerin işten ayrıldıklarında aldıkları kıdem tazminatından kesilen fazla vergilerin geri alınması sürecidir. Söz konusu iade, işçinin başvurusu üzerine vergi daireleri tarafından yapılır. İade talebinde bulunmak için öncelikle işçinin kıdem tazminatının doğru hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol etmesi gereklidir. Fazla kesinti yapıldığını düşünen işçiler, gerekli belgelerle birlikte vergi dairesine başvurabilirler.
Vergi iadesi başvurusu yaparken işçinin kıdem tazminatı ödeme belgesi, işten ayrılış belgesi ve vergi iadesi talep dilekçesi sunulmalıdır. Vergi dairesi, başvuruyu inceleyerek işçinin hak ettiği iade tutarını belirler. İade tutarı, işçinin banka hesabına yatırılır ya da talep edilmesi durumunda elden ödenir. Vergi iadesi işlemleri genellikle birkaç ay içinde tamamlanır. Bu süreçte işçilerin doğru bilgi ve belgelerle başvurması iade işlemlerinin hızla sonuçlanmasını sağlar.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;