Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır?

2023-01-19T14:40:34

Kıdem tazminatı iş akdi sonrasında işveren tarafından çalışana ödenen bir ödemedir. Kıdem tazminatı en temel anlatımı ile 30 günlük brüt maaş ücretinin faaliyet gösterilen yıl kadar ödenmesidir. Örneğin bir işyerinde 12 yıl boyunca çalışmış olan bir çalışan, işten ayrıldıktan sonra 30 günlük maaşının 12 katını kıdem tazminatı olarak alır. Kıdem tazminatını işveren öder. 27 Mart 2018 tarihine kadar işçilere ödenen kıdem tazminatlarından gelir vergisi kesilirdi. Günümüzde yapılan bir düzenleme kapsamında bu tarihe kadar kıdem tazminatlarından gelir vergisi kesintisi yapılan kişiler kesinti tutarını vergi iadesi olarak alabilir. Gerekli şartları sağlamanız durumunda kıdem tazminatı ödemesinden kesilen gelir vergisini tekrar alabilmeniz mümkündür. Fakat bu uygulama sadece belirli bir çalışan grubunu kapsar.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Bir işverene bağlı şekilde aynı işyeri çatısı altında faaliyet gösteren çalışanın iş akdinin sonlandırılması sonucu verilen ücrete kıdem tazminatı verilir. Çalışanlar en az bir yıl süreyle çalıştıkları işyerinden ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı alabilir. Kıdem tazminatı ödemesi hem çalışanın yeni bir iş edinme sürecini kolay kılar, hem de işveren için maliyetli olan çalışan sirkülasyonunun yavaşlatılmasına olanak tanır. İkale sözleşmesi gibi iş akdi yöntemleriyle işinizden ayrıldıktan sonra kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Kıdem tazminatı 30 günlük bir sürede maaş adı altında ödenen brüt ücret şeklinde bir yıllık olarak verilir. Yani 7 yıl boyunca bir işte faaliyet gösteren çalışan, işten ayrıldıktan sonra 30 günlük maaşını 7 yıl için alır. 7 yıl sonunda işten ayrılan kişi bir aylık maaşının 7 katını kıdem tazminatı olarak alır.

Gelir gider takibi, stok takibi, nakit yönetimi gibi temel ön muhasebe işlemlerini internet erişimi olan her yerden kolaylıkla yapabileceğiniz ön muhasebe ve e-fatura programı Logo İşbaşı’nı hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Vergi İadesi Nedir?

Vergi iadesi en basit anlatımı ile kesinti olarak devlete ödenen verginin tekrar ödeyen tarafa iade edilmesidir. Günümüzde birçok farklı alanlarda değişken ölçeklerde vergi ödemeleri alınır. Aynı zamanda vergi iadeleri de belirli uygulamalar kapsamında sıklıkla gerçekleştirilir. Gerekli şartları taşımanız durumunda devlete ödemiş olduğunuz vergilerin bir kısmını ya da hepsini iade olarak geri almanız mümkündür. Mükellefler açısından oldukça avantajlı olan vergi iadesi uygulamaları genel olarak sadece belirli bir kesime hitap eder. Sıklıkla gerçekleştirilen vergi iadeleri mükelleflerin bazı şartları taşımaları durumunda mümkün olabilir. Kıdem tazminatı gelir vergisi iadeleri kapsamında çalışanlar gelir vergisi olarak ödedikleri ücretin tamamını tekrar iade olarak alabilme hakkına sahiptir.

Kıdem Tazminatı Vergisi İçin Nereye Başvurulur?

Kıdem tazminatı ödemelerinin bir kısmını gelir vergisi adı altında ödemek durumunda kalan çalışanların büyük bir bölümü kıdem tazminatı vergisi iadesi uygulamasından yararlanmak ister. Bu uygulama kapsamında kıdem tazminatı haklarından kesilen gelir vergisi ödemeleri tekrar çalışanlara iade edilebilir. Sadece belirli bir çalışan grubunu kapsayan bu uygulamadan yararlanabilmek için hangi işlemlerin yapılması gerektiği yaygın bir merak konusudur. Kıdem tazminatı vergisi iadesi için vergi dairesine başvuru yapılması gerekir. Vergi dairesinde gerekli işlemleri tamamladıktan sonra kıdem tazminatı hakkından kesilen vergiyi tekrar iade olarak alabilirsiniz.

45.000’den fazla işletmenin tercih ettiği  muhasebe programı Logo İşbaşı ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilir, dilediğiniz yerden ister cepten ister webden kontrol edebilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatı vergi iadesi alabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden yapılabilir. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine giriş yaptıktan sonra ‘İşlemlerim’ kısmında yer alan ‘İkale Sözleşmesi veya Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi Kapsamında Gelir Vergisi İade Talebi’ seçeneğine tıklanır. Sonrasında açılan ekrandan kolay bir şekilde gelir vergisi iade başvurusu yapılabilir. Beliren ekranda çalışanın süreç hakkında bazı bilgiler sağlaması beklenir. Örneğin çalışan akdi sonlandırıldıktan sonra açılan bir dava gelir vergisi iadesi alabilmeyi imkânsız kılar. Çalışan iade alabilmek için davadan vazgeçmelidir. Çalışan gerekli bilgileri doğruladıktan sonra kıdem tazminatı gelir vergi iadesi başvurusu tamamlanmış olur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Takipli Vergi Borcu Ne Demek?

Tarımsal Destek Vergi İadesi Nasıl Yapılır?

Veraset Vergi İlişiği Nasıl Kesilir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez