KDV 2 Beyannamesi Nedir? Nasıl Düzenlenir?

2024-03-13T10:52:40

Vergiler, devletlerin sürdürülebilir olması açısından oldukça önemli ödeneklerdir. Farklı hizmet ya da mal satın alımlarında bu vergilerle karşılaşılabilir. Devletlerin uygulamadığı çok sayıda vergi çeşidi bulunur. Ödenecek olan verginin miktarı farklı sektörlere ve iş kollarına göre değişiklik gösterebilir.

KDV 2 yani Katma Değer Vergisi 2 de vergi çeşitlerinden birisidir. KDV 2 uygulamasının yeni olması ve isminin farklı olması akıllara KDV 2 Beyannamesi neden verilir gibi soruları getirebilir. KDV 2, Maliye Bakanlığı tarafından KDV ödemelerinin takibinin zor olduğu sektörlerde kullanılmak üzere geliştirilen bir uygulamadır. Kolayca hızlı ve hatasız kdv hesaplama için tıklayınız.

KDV 2 Nedir?

KDV 2, yaygın olarak kullanılan KDV vergisinin bir çeşididir. KDV ödemelerini takip ve kontrol etmek her sektörde kolay değildir. Çünkü faaliyet gösteren sektörün çalışma şekli, alıcı ve satıcıların bulunduğu ülke farklılıkları gibi çok sayıda faktör KDV ödemelerini takip ve kontrol etmeyi zorlaştırabilir. KDV 2 de bu soruna bir çözüm getirmek amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilmiş bir ödenektir.

Hizmeti ya da malı satan firmanın yurtdışı merkezli olması gibi durumlarda ilgili yerel devletin KDV vergisi almasını zorlaştırır. Bu durumda, vergi ödemeleri açısından risk meydana gelir. Böyle durumlarda uygulanan KDV 2, ödenecek olan verginin alıcı ve satıcı arasında paylaştırılmasını ya da tamamen satıcının ödemesini sağlayan işlemdir. Hizmeti ya da malı satın alan alıcı, KDV vergisini ödemek amacıyla bunu KDV 2 Beyannamesi yoluyla belirtir ve ve öder.

KDV 2’nin iki farklı çeşidi vardır. İlki kısmi tevkifat, diğeri ise tam tevkifattır. KDV 2 tam tevkifat işleminde, KDV oranının tamamını satın almayı yapan taraf yani alıcı öder. KDV 2 kısmi tevkifat işleminde ise KDV oranı, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş oranlarda satıcı ve alıcı arasında paylaştırılır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

KDV 2 Nasıl Hesaplanır?

KDV 2 oranının hesaplanması KDV 1 ile oldukça benzerdir. Buradaki önemli nokta, ödeme oranının satıcı ve alıcı arasında doğru bir şekilde paylaştırılmış olmasıdır. Bu sürecin ilerleme şekli, satıcı ya da alıcının yurt dışında bulunuyor olmasına göre değişiklik gösterebilir. Bütün bu faktörler KDV 2 Beyannamesi formu aracılığıyla belirtilir. Ödeme yükümlülüğünün paylaştırılma oranı ise verilen hizmete göre farklılık gösterebilir. Bu oranlar yüzde 90 ve yüzde 10 arası değişebilir.

KDV hesabı da dahil olmak üzere tüm muhasebe işlemlerinizi en kolay yöntemi için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’ndan yardım alabilir, e fatura ve e arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

KDV 2 Beyannamesi Nasıl Düzenlenir?

KDV 2 beyannamesi, ödeme dağılımının doğru bir şekilde yapılması ve sürecin yasal bir şekilde işlemesi açısından son derece önemli bir adımdır. Bu nedenle KDV 2 Beyannamesi doldurma sürecine dikkat edilmesi gerekir.

KDV 2 beyannamesi internet üzerinden ya da posta yoluyla oluşturulabilir. Bu beyannamede ayrıca alıcı ve satıcıya ait bilgiler bulunmalıdır. Diğer gerekli alanlara adres bilgileri, tarih ve vergilendirme dönemleri doğru ve eksiksiz bir şekilde girilir. KDV 2 beyannamesinde farklı bilgilerin girilmesi için belirlenmiş tablolar da bulunur. Bu tablolara, istenilen bilgilerin  tam olarak girilmesi gereklidir. Bilgilerin eksiksiz ve doğru olması sürecin olumlu şekilde sonuçlanması için önemlidir. Verilen formdaki alanlar doldurulduktan sonra, KDV 2 beyannamesi posta yoluyla, internet üzerinden ve vergi dairesine direkt teslim şeklinde iletilebilir.

KDV 2 Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

KDV 2 beyannamesi oluşturulduktan sonra, her ayın 24. gününde vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesine internet üzerinden, posta yoluyla veya elden direkt teslim şeklinde iletilir. KDV 2 beyannamesinin ödemesi ise aynı ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır. Bu tarihler tatil günlerine denk gelirse, ödeme günü bir sonraki iş gününe devredilir. İşlem yapılma sürecinde yaşanılan herhangi bir sorun, KDV 2 beyannamesinin teslim edilmesi ve ödenmesi için bir gerekçe olarak gösterilemez.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez