Vergiler, devletlerin sürdürülebilir olması açısından oldukça önemli ödeneklerdir. Farklı hizmet ya da mal satın alımlarında bu vergilerle karşılaşılabilir. Devletlerin uygulamadığı çok sayıda vergi çeşidi bulunur. Ödenecek olan verginin miktarı farklı sektörlere ve iş kollarına göre değişiklik gösterebilir.
KDV 2 yani Katma Değer Vergisi 2 de vergi çeşitlerinden birisidir. KDV 2 uygulamasının yeni olması ve isminin farklı olması akıllara KDV 2 Beyannamesi neden verilir gibi soruları getirebilir. KDV 2, Maliye Bakanlığı tarafından KDV ödemelerinin takibinin zor olduğu sektörlerde kullanılmak üzere geliştirilen bir uygulamadır. Kolayca hızlı ve hatasız kdv hesaplama için tıklayınız.
KDV 2 Nedir?
KDV 2, yaygın olarak kullanılan KDV vergisinin bir çeşididir. KDV ödemelerini takip ve kontrol etmek her sektörde kolay değildir. Çünkü faaliyet gösteren sektörün çalışma şekli, alıcı ve satıcıların bulunduğu ülke farklılıkları gibi çok sayıda faktör KDV ödemelerini takip ve kontrol etmeyi zorlaştırabilir. KDV 2 de bu soruna bir çözüm getirmek amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilmiş bir ödenektir.
Hizmeti ya da malı satan firmanın yurtdışı merkezli olması gibi durumlarda ilgili yerel devletin KDV vergisi almasını zorlaştırır. Bu durumda, vergi ödemeleri açısından risk meydana gelir. Böyle durumlarda uygulanan KDV 2, ödenecek olan verginin alıcı ve satıcı arasında paylaştırılmasını ya da tamamen satıcının ödemesini sağlayan işlemdir. Hizmeti ya da malı satın alan alıcı, KDV vergisini ödemek amacıyla bunu KDV 2 Beyannamesi yoluyla belirtir ve ve öder.
KDV 2’nin iki farklı çeşidi vardır. İlki kısmi tevkifat, diğeri ise tam tevkifattır. KDV 2 tam tevkifat işleminde, KDV oranının tamamını satın almayı yapan taraf yani alıcı öder. KDV 2 kısmi tevkifat işleminde ise KDV oranı, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş oranlarda satıcı ve alıcı arasında paylaştırılır.
KDV 2 Beyannamesi Neden Verilir?
KDV 2 Beyannamesi, Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre belirli işlemler için sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gereken bir beyannamedir. Temel olarak, yurt dışından yapılan hizmet alımları, KDV mükellefi olmayan kişilerden alınan hizmetler ve benzeri durumlarda KDV’nin Türkiye’de ödenmesini sağlamak amacıyla düzenlenir. Bu tür işlemlerden doğan KDV yükümlülüğü, hizmeti alan taraf tarafından devlete bildirilir ve ödenir. KDV 2 Beyannamesi, özellikle vergi kayıplarını önlemek ve yurt dışından sağlanan hizmetlerde vergi gelirlerini güvence altına almak amacıyla verilir.
Bu beyanname ithalat veya yurt dışından alınan hizmetlerin yanı sıra KDV mükellefi olmayanlardan alınan hizmetlerde de kullanılabilir. Kanunda belirlenen özel durumlarda hizmet alan kişinin KDV beyan etme ve ödeme yükümlülüğü doğar. KDV 2 Beyannamesi bu durumları kontrol altına alarak vergi düzenlemelerinin tam olarak uygulanmasını sağlar.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
KDV 2 Nasıl Hesaplanır?
KDV 2 oranının hesaplanması KDV 1 ile oldukça benzerdir. Buradaki önemli nokta, ödeme oranının satıcı ve alıcı arasında doğru bir şekilde paylaştırılmış olmasıdır. Bu sürecin ilerleme şekli, satıcı ya da alıcının yurt dışında bulunuyor olmasına göre değişiklik gösterebilir. Bütün bu faktörler KDV 2 Beyannamesi formu aracılığıyla belirtilir. Ödeme yükümlülüğünün paylaştırılma oranı ise verilen hizmete göre farklılık gösterebilir. Bu oranlar yüzde 90 ve yüzde 10 arası değişebilir.
KDV hesabı da dahil olmak üzere tüm muhasebe işlemlerinizi en kolay yöntemi için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’ndan yardım alabilir, e fatura ve e arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
KDV 2 Beyannamesi Nasıl Düzenlenir?
KDV 2 beyannamesi, ödeme dağılımının doğru bir şekilde yapılması ve sürecin yasal bir şekilde işlemesi açısından son derece önemli bir adımdır. Bu nedenle KDV 2 Beyannamesi doldurma sürecine dikkat edilmesi gerekir.
KDV 2 beyannamesi internet üzerinden ya da posta yoluyla oluşturulabilir. Bu beyannamede ayrıca alıcı ve satıcıya ait bilgiler bulunmalıdır. Diğer gerekli alanlara adres bilgileri, tarih ve vergilendirme dönemleri doğru ve eksiksiz bir şekilde girilir. KDV 2 beyannamesinde farklı bilgilerin girilmesi için belirlenmiş tablolar da bulunur. Bu tablolara, istenilen bilgilerin tam olarak girilmesi gereklidir. Bilgilerin eksiksiz ve doğru olması sürecin olumlu şekilde sonuçlanması için önemlidir. Verilen formdaki alanlar doldurulduktan sonra, KDV 2 beyannamesi posta yoluyla, internet üzerinden ve vergi dairesine direkt teslim şeklinde iletilebilir.
KDV 2 Beyannamesi Ne Zaman Verilir?
KDV 2 beyannamesi oluşturulduktan sonra, her ayın 24. gününde vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesine internet üzerinden, posta yoluyla veya elden direkt teslim şeklinde iletilir. KDV 2 beyannamesinin ödemesi ise aynı ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır. Bu tarihler tatil günlerine denk gelirse, ödeme günü bir sonraki iş gününe devredilir. İşlem yapılma sürecinde yaşanılan herhangi bir sorun, KDV 2 beyannamesinin teslim edilmesi ve ödenmesi için bir gerekçe olarak gösterilemez.
2 Nolu KDV Beyannamesini Kimler Verir?
2 Nolu KDV Beyannamesini KDV mükellefi olsun veya olmasın, kanun kapsamında belirlenen işlemleri gerçekleştiren kişiler veya işletmeler vermekle yükümlüdür. Özellikle yurt dışından hizmet veya mal alımı yapan kişiler bu beyannameyi vermek zorundadır. KDV mükellefi olan işletmelerin yanı sıra KDV mükellefi olmayan kişiler de bu beyannameyi verebilir. Örneğin, Türkiye’de yerleşik bir işletme yurt dışından danışmanlık hizmeti aldığında KDV 2 Beyannamesi vererek sorumlu sıfatıyla KDV ödemek zorundadır.
Diğer yandan Türkiye’de KDV mükellefi olmayanlardan mal veya hizmet alan KDV mükellefi işletmeler de bu beyannamenin verilmesinden sorumludur. İlgili kanuna göre belirli işlemlerde hizmeti veya malı satın alan taraf KDV beyanı yapmak ve ödemekle yükümlüdür. Böylece vergi daireleri bu tür işlemlerden kaynaklanan KDV’yi hizmet veya malı alan kişiler üzerinden tahsil etmiş olur.
KDV 2 Beyannamesi Boş Verilir Mi?
KDV 2 Beyannamesi yapılacak işlemlere göre doldurulması gereken bir beyannamedir ve boş verilmemesi esastır. İşlem yapılmadığı sürece KDV 2 Beyannamesi verilmesine gerek yoktur. Ancak yurt dışından hizmet alımı, KDV mükellefi olmayanlardan yapılan belirli alımlar gibi sorumluluk doğuran işlemler varsa bu durumda beyanname boş verilemez. İşlem olmadığı bir dönemde KDV 2 Beyannamesi verilmesine gerek duyulmaz. Ancak işlem yapılması halinde beyanname doldurularak vergi dairesine sunulmalıdır.
Herhangi bir işlem yapılmayan ayda KDV 2 Beyannamesi boş verilemez. Yalnızca işlem gerçekleşen dönemlerde beyanname doldurulur. Bu şekilde yalnızca KDV sorumluluğu doğuran işlemlerin yapıldığı dönemlerde beyan yükümlülüğü doğar. Beyannamenin gereksiz yere boş verilmesi vergi dairesi üzerinde iş yükü yaratabileceğinden doğru bilgilendirme yapılması önemlidir.
KDV 2 Beyannamesi Verilmezse Ne Olur?
KDV 2 Beyannamesinin verilmemesi vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi anlamına geldiğinden oluşan durum vergi cezalarına yol açabilir. Kanuna göre verilmesi zorunlu olan beyannamenin verilmemesi durumunda usulsüzlük cezası uygulanabilir. Ayrıca KDV’nin süresinde beyan edilmemesi halinde gecikme faizi de uygulanarak borcun ödenmemesi durumunda işletmeye maddi yükümlülük getirir. Bu cezalar beyannamenin verilmemesi nedeniyle devlete ödenmesi gereken KDV’nin tamamlanması için işletmeye yansıtılır.
KDV 2 Beyannamesinin eksik veya yanlış beyan edilmesi de benzer sonuçlar doğurabilir. Vergi denetimlerinde beyan edilmemiş ya da eksik bildirilmiş işlemler tespit edilirse, geriye dönük olarak vergi borcu ve cezalarla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle KDV 2 Beyannamesinin eksiksiz şekilde süresi içinde beyan edilmesi işletmenin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi açısından önemlidir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;