Hizmet İhracatı Nedir? Hizmet İhracatı Faturası Nasıl Kesilir?

2024-03-13T10:09:21

Farklı sektörlerdeki işletmeler kâr edebilmek, büyüyebilmek ve gelir elde
edebilmek için farklı yöntemler kullanırlar. Bu yöntemlerden birisi de ihracat
yapmaktır. İhracat yapmak, kelime anlamı olarak ülke içerisindeki bir malı ya
da hizmeti ülke dışındaki bir firma ya da ülkeye belirli bir karşılıkla
satmaktır.

Ülkeler ve firmalar, yoğun olarak kendi aralarında farklı şekillerde ihracat
yaparlar. Yapılan ihracat yani satış işlemi çoğu zaman döviz cinsinden yapılır.
Hizmet ihracatı da bu ihracatlardan birisidir. Yapılan ihracat
işlemleri sonrasında gelirin beyan edilebilmesi için ya klasik fatura ya da e
Fatura kesilmesi gerekir. Fatura, ihracat işlemi sonrasında ortaya çıkabilecek
pürüzleri engelleyebilecek nitelikte bir belgedir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Hizmet İhracatı Nedir?

Hizmet ihracatı, adından da anlaşılacağı üzere farklı ülkelere ya da yurt dışındaki firmalara hizmet/ürün satışıdır. Tıpkı gıda ya da malzeme ihracatında olduğu gibi firma ya da ülkeler, bir araya gelerek karşılıklı ya da tek taraflı mal satışı konusunda anlaşmaya varır. Her iki tarafın da ihtiyaçları ve satabileceğini karşı hizmetler belirlenir. Bütün bu noktalar kararlaştırıldıktan sonra, hizmet ihracatı yapılmaya başlanır. Her iki taraf için de son derece faydalı ve avantajlı olan hizmet ihracatı, ihtiyaca göre pek çok farklı sektörde gerçekleştirilebilir.

Hizmet İhracatı Olarak Değerlendirilen Sektörler

Ülkeler ya da firmalar, farklı amaçlar doğrultusunda kendi aralarında alışveriş yapmak isteyebilirler. Hizmet ihracatı yani hizmet alışverişi, çok sayıda farklı sektörde kullanılır. Hizmet ihracatı olarak değerlendirilen sektörlerin bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Turizm

Turizm sektörü, hizmet ihracatı denildiğinde akla gelen ilk alandır. Turizm hizmet ihracatında, ülke kendi sunduğu turizm hizmetini karşı tarafa bir nevi belirli bir getiri karşılığında satmış olur. Farklı ülkelerden turistler, bir ülkeyi ziyaret etmeleri sonucu o ülkeden ayrılmadan önce harcadıkları parayı ülke içerisinde bırakmış olur. Bu para çoğunlukla döviz cinsindendir ve  ziyaret edilen ülke için kalkınma ve büyüme hızını artırır.

İnşaat

İnşaat sektörü, hizmet ihracatı sektörleri listesinde oldukça yukarıda yer alır. İnşaat sektöründeki hizmet ihracat, bir ülkedeki inşaat firmalarının başka bir ülkeye gidip orada inşaat projeleri yapmaları olarak özetlenebilir.

Taşımacılık (Lojistik)

Taşımacılık sektöründe hizmet ihracatı, bir ülkeden başka bir ülkeye malzeme türü şeylerin taşımacılığının yapılmasıdır. Taşınan malzeme, karşı tarafın hizmet verebilmesinde kullanılır.

Hizmet İhracatı Faturası Nasıl Kesilir?

Hizmet ihracatında faturalama işlemi son derece önemli ve gereklidir. Hizmet ihracatında oldukça büyük ve geniş ölçekli işlemler yapılabilir. Bu sebeple yapılan işlemin güvence altına alınması her iki taraf için de önemli bir konumdadır.

Hizmet ihracatında fatura kesebilmek için, öncelikle yapılacak olan işleme ait bilgilerin toplanması gerekir. Satıcıya, alıcıya ve hizmete ait bilgiler belirlenmiş olmalıdır. Sonrasında bu bilgilerle faturada bulunan gerekli alanlar  doldurulur. Her iki tarafa ait iletişim bilgileri faturaya eklenir. Faturadaki bütün alanların eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu adımları takip ederek oluşturulan faturanın saklanması gerekir. İleride oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı faturaların kullanılabilmesi için arşivlenmesi son derece önemlidir.

Hizmet ihracatı, fatura kesimi ve diğer muhasebe konusundaki tüm sorularınız için Logo İşbaşı uzman danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz. Size ve sektörünüze özel sunacağımız sistemler ile en kısa sürede ve en kolay şekilde hizmet ihracatı faturalarınızı oluşturabilir, alıcıya gönderebilir ve arşivleyebilirsiniz.

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez