Genç Girişimci Nasıl Olunur? Genç Girişimciler Neler Yapabilir?

2024-05-23T09:59:24

Kendi işini kurmak herkesin hayalidir. Gençlerimiz de artık kendi işlerini kurup piyasaya atılmanın yollarını arıyorlar. Genç girişimcilere bu yolda yardım alacakları teşvikler bulunuyor. Bu teşviklerden yararlanarak kendi işlerinin patronu olabilirler. Bahsini ettiğimiz teşviklerin en önemlisi tabi ki devlet desteğidir. Gençler vergi yükümlülüğünden ,sigorta maaliyetlerin, ön muhasebe külfetlerinden korkmasın ,kendi işlerini kurabilsin diye gerekli olan bilgileri onlar için derinlemesine çalıştık.

Genç Girişimci Nasıl Olunur?

Genç bir girişimci olmak için öncelikle tutkulu olduğunuz bir konuda bir iş fikrine sahip olmanız gerekir. Bu fikri geleceğinize dönüştürmek için bolca araştırma yapmalı, iş planınızı oluşturmalı ve iş fikriniz için gerekli olan kaynaklarınızı bulmalısınız. Risk almayı ve başarısızlıkla nasıl mücadele edeceğinizi bilmelisiniz. Profesyonel ağınızı genişletmek, mentorluk almak ve sürekli öğrenmek işinizin bir parçası olacaktır. Yeni fikirleri kolay adapte olabilmek ve açık olmakta size ve geleceğinize katkı sağlayacaktır.

Genç girişimciler için en önemli konu da sermaye meselesidir. Girişimci kendi sermayesini kendi yaratabilendir.  Günümüzde bu pek mümkün değildir. Ancak devlet teşvikleri projenizi hayata geçirmeyi mümkün kılabilir.

Genç Girişimci Desteği Nedir?

Kendi işini kurmak isteyen 18-29 yaş arasında olan gençler için güzel bir fırsat olan genç girişimci desteği, 3 vergilendirme dönemini ve 1 yıl SGK(4b) primlerinden muaf olmayı kapsıyor. 

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanır?

Genç girişimciler şartların sağlanması durumunda vergi muafiyeti ve bağkur desteği alabilirler.

  • İşe başlamanın kanuni süresi içerisinde bildirilmiş olması.
  • Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olması.(Limited şirket ve Anonim şirket hariç)
  • Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi.
  • 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olmak.
  • Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde işe başlama tarihi itibarıyla ortakların tamamının tüm şartları taşıyor olması.
  • Faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin (ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere) eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması.
  • Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.


Yabancı uyruklu tam mükellef gerçek kişiler de genç girişimci istisnasından yararlanabilir.

e-Fatura programı Logo İşbaşı ile kime ne ödenecek kimden ne alınacak gibi soruların cevabını düşünmezsiniz! Cari hesap takibiyle tahsilat ve ödemeleriniz zamanında gerçekleşir, takibi kolaylaşır! Siz de 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz?

  • 01/06/2018 tarihinden önce işe başlayan girişimciler,
  • Anonim Şirket ve Limited şirket ortakları,
  • Daha önce vergi mükellefi olan ve başka bir şirkette ortaklığı bulunan girişimciler bu teşvikten faydalanamaz.

Genç Girişimci Desteğinden 18 Yaş altı Yararlanamaz mı?

 Genç girişimci desteği şartlarından faydalanabilmek için gerekli üst yaş sınırı 18 yaşını doldurmuş olmaktır. ANCAK:

Öncelikle; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413 üncü maddesi uyarınca özelge, mükelleflerin veya vergi sorumlularının, kendi vergi durumları ve vergi uygulamaları ile ilgili olarak tereddüt ettikleri hususlar hakkında yetkili makamlardan izahat istemeleri üzerine yetkili mercilerce kendilerine verilen yazılı cevaptır.

Aşağıdaki ilgili özelgede şöyle belirtilmiştir;

“İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 21/06/2019 tarihi itibariyle telekomünikasyon ekipman ve parçalarının toptan ticareti faaliyetine başladığınızı belirterek Genç Girişimci istisnasından faydalanmak için Vergi Dairesi Müdürlüğüne müracaatta bulunduğunuzu ancak, 18 yaşını doldurmamış olmanız nedeniyle tereddüt yaşandığından bahisle bu istisnadan faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşünü talep etmektesiniz. Mükellefiyet tesis tarihi itibarıyla bilfiil işinizin başında olduğunuz, işin sevk ve idaresinin tarafınızca yapıldığı ve bu durumun nezdinizde yapılan yoklamalarla tutanak altına alındığı anlaşılmış olup 18 yaşından küçük olmanız, adınıza mükellefiyet tesis edilmesi ve bu mükellefiyetle ilgili ödevlerin kanuni temsilciniz tarafından yerine getirilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. Bu itibarla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası başlıklı Mükerrer 20 nci maddesinde sayılan diğer şartları da taşımanız halinde, mezkur istisna hükümlerinden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.”

Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadar?

Gelir vergisi oranının ikinci kısmına göre 2024 yılında elde edilen kazançlar 230.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf tutulacak. Genç girişimcilere yönelik ödenek üç yıl süreyle geçerlidir ve her yıl yenilenir. Ayrıca BAĞ-KUR’un sigorta primleri de bir yıl süreyle devlet hazinesinden karşılanacak. Şu anda BAĞ-KUR’un 2024 yılında ödenecek asgari aylık primi, şahıs şirketi sahipleri için %5 indirimle 5.900,74 TL’dir. Yani destekten yararlanan genç girişimcilerin 12 ay boyunca ödemek zorunda kalacağı toplam 70.808,88 TL primi hazine karşılayacak.

Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırladığınız dilekçeniz ile genç girişimci desteği başvurusu yapabilirsiniz. Eğer şartları taşıyorsanız, şirket kurma aşamasında bir mali müşavir desteği alabilirsiniz. Vergi dairesine tarafınızdan verilen dilekçe sonuçlandığında size iletilen “Genç girişimci desteğinden faydalanabilir.” yazısını; ikamet adresinize en yakın SGK Müdürlüğü BAĞ-KUR Sigortalı Tescil Servisi’ne bizzat vererek destekten faydalanmaya başlayabilirsiniz. Başvuru sürecinde ortaya çıkan BAĞ-KUR prim borçlarınızı sildirebilirsiniz.

Önemli Uyarı

Bu destekten yararlanırken işe başlama tarihiniz göz önünde bulundurulur. İşe başlama tarihiniz başvurunuzda şirket kuruluş tarihiniz olarak kabul edilir. Şirket kuruluş tarihinizden önce kayıt dışı gelirleriniz var is eve ilerleyen zamanlarda tespit edilirse hem bunun için hem de haksız yere devlet desteğinden faydalandığınız için cezai işlem uygulanır. Verilen teşvik tutarının geri iadesi istenir. Aynı şekilde sonradan bir işletmeye veya mesleki faaliyete ortak olmamanız da gerekir.

Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı’nın özet raporları sayesinde yaptığınız tüm işlemlerin günlük özetlerini inceleyerek işinizi daha iyi yönetebilirsiniz. e-Fatura ve e-Arşiv Faturanızı saniyeler içinde kesip tüm ön muhasebe işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz Logo İşbaşı’nı hemen deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

KOSGEB Desteği Nedir, Kimler Alabilir?

KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Nedir? Nereye Başvurulur?

Şirket Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez