e-Fatura Tasarımı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

2024-03-12T13:58:25

e-Dönüşüm uygulamalarının başında gelen ve çoğu ticari işletme tarafından zorunlu olarak kullanılan e-Fatura uygulaması üzerinden kesilen tüm faturalar, o işletmeye özgüdür. İşletmeye özel olan faturaların tasarımı da o işletmeye özel olabilmelidir. Her ne kadar kesilen her elektronik fatura standart bir tasarım sunsa da firmalar, kimliklerini yansıtacak daha özgün tasarımları tercih edebilir. Bu noktada devreye e-Fatura tasarımı çeşitleri girer.

e-Fatura Tasarımı Nasıl Yapılır?

e-Fatura, kağıt ortam üzerinde hazırlanan ve faturanın elektronik ortama taşınmış halidir. Bu elektronik belge XML olarak adlandırılan bir format ile oluşturulur. Farklı formatların da yardımı ile HTML olarak web sayfasına dönüştürülür.

e-Fatura portalında ya da özel entegratörünüz vasıtası ile e-Fatura’nızı oluşturmak istemeniz halinde hazır formattan faydalanabilir ya da kendi markanıza uygun fatura tasarımı oluşturabilirsiniz. Kendi faturanızı tasarlamak için e-Fatura’nıza ait XSLT tasarımını düzenlemeniz gerekir. Sonrasında ise bu tasarımı e-Fatura entegratörünüze ileterek işlemi tamamlayabilirsiniz.

e-Fatura tasarımını oluşturabilmeniz için önce XSLT belgesi oluşturmanız gerekir. Bunu yapabilmeniz için ise HTML ve XML bilgisine sahip olmalısınız. 

e-Fatura tasarımını oluştururken her program ile uyum sağlayıp sağlamadığına dikkat etmeniz gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen birtakım yazılım standartları mevcuttur. e-Fatura bu standartlara uygun olarak oluşturmanız gerekir. Fatura tasarım dosyası bu standart XML dosyası aracılığı ile web sayfası oluşmasını sağlar. Bu yüzden, XSLT dosyalarını dilediğiniz program ile kullanmanız mümkün olur.

e-Fatura Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

e-Fatura tasarımında dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunur. Bu unsurlar aşağıdaki gibidir:

  • Oluşturduğunuz dosyaya ait boyutun toplamda 150 KB’tan fazla olmamasını sağlayın.
  • JavaScript gibi betikleri kullanmamayı tercih edin.
  • HTML kodlamasını duyarlı yapmaya özen gösterin.
  • İnternet aracılığı ile yüklenen resim ve benzeri dış bağlantı adresine sahip olan elemanları kullanmadan tasarımı oluşturun.
  • Her tarayıcıda farklı davranış gösteren CSS kullanmaktan kaçının.
  • Firmanıza dair e-Fatura tasarımında kullanacağınız bilgilerin doğruluğundan muhakkak emin olun.

XSLT Dosyası Nedir?

XSLT dosyası, XML dosyasının tarayıcı üzerinde nasıl görüntülendiğini belirleyen bir stil dosyasıdır. Tek başına işe yaramamakla birlikte XML dosyası ile işlem görebilir.

XSLT dosya uzantısına sahip olan bir dosya, genişletilebilir stil sayfasını dönüştürebilen bir stil dosyasıdır. Yani, bir XML dosyasını dönüştürüp biçimlendirebilmek için XSL komutlarını kullanan bir dildir.

XSLT dosyası, bir metin dosyası halindedir ve XML dosyasında izlenmesi gereken kuralları o sağlar. XSLT’nin diğer işlevlerinden biri ise XML dosyasının farklı bölümlerini sıralayıp düzenlemek ile ögelerden bazılarını tamamen görüntülememek üzerinedir.

XSLT dosyası, XML dosyaları ile kullanıldığında orijinal XML dosyası değişmeden yeni bir XML dosyası oluşturulur. XSLT dosyaları, XML ve diğer tüm yapılandırılmış belgeleri dönüştürmek üzere kullanılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-Fatura’da Mutlaka Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Keseceğiniz e-Fatura’nın üzerinde mutlaka bulunması gereken birtakım bilgiler mevcuttur. Bu zorunlu bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • e-Fatura’ya dair düzenleme tarihi ve belge numarası,
  • e-Fatura’yı düzenleyen kişi ya da kuruma ait ad ve soyad, varsa ticari unvan, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası,
  • Müşterinin adı ve soyadı, ticari unvanı, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası,
  • Mal ya da hizmetin nevi, miktarı, fiyatı ile tutarı, vergi türü ile tutarı,
  • Satışı gerçekleşen mal ya da hizmete dair teslim tarihi ve irsaliye numarası bulunur.

e-Fatura’nızı Kurumsal Kimliğinize Uygun Hale Nasıl Getirirsiniz?

e-Fatura kesebilmek için kullandığınız özel entegratör ya da GİB portalı üzerinde bulunan e-Fatura formatının kurumsal kimliğinize uygun olmadığını düşünüyorsanız farklı tasarımları tercih etmeniz mümkün olur. e-Fatura tasarımında yalnızca size özgü olabilecek olan alanlardan biri logonuzdur. Logonuz sadece size ait bir tasarım olduğundan elektronik fatura üzerine doğru şekilde yerleştirebilmeniz önem taşır.

Dilerseniz elektronik faturanızı tasarlarken hazır tasarım aracı da kullanabilirsiniz. Bu şekilde hazırlayacağınız e-Fatura tasarımının ön izlemesini görüntüleyerek fikir elde etmeniz de mümkün olur. Siyah beyaz tasarımlar yerine renkli bir e-Fatura tasarımını da tercih edebilirsiniz. Bunun için, özel entegratörünüzün size sunduğu renkli temalara sahip tasarım şablonlarına göz atabilirsiniz. Sonrasında size ait logo ve imza görsellerini indirerek tasarımı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. e-Fatura’nızı tasarladıktan sonra ön izleme butonuna tıklayarak şablonu bir bütün halinde görebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez