Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

2022-07-21T09:57:05

Teknolojinin sürekli olarak değişmesi ve tüketim kültürünün büyük oranda evrim geçirmesi bütün dünyada yıllardır süregelen uygulamaları radikal bir değişikliğe sürükler. İnternet bağlantısıyla erişilebilen ve online sistemler üzerinden sunulan çeşitli içerikler satın alınarak bütün dünya çapında insanlar tarafından kullanılır. Hayatın her alanında olan vergiler dijital ortamlarda yapılan satışlara da yansıtılır. Dijital hizmet vergisi internet üzerinden satışı yapılan her türlü görsel, işitsel içeriklerin, dijital hizmet ve içeriklerin fiyatlarına yansıtılan vergi türüdür. Her türlü dijital içerik ya da hizmetlerin satışı sırasında dijital hizmet vergisi alınır.

Dijital Hizmet Vergisi’nin Yükümlülükleri Nelerdir?

Dijital hizmet vergisi ödemekle mükellef olan kişilerin dijital hizmet vergisi yükümlülüklerine uygun hareket etmesi önem taşır. Aksi takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Dijital hizmet vergisi, verginin mükellefi olanlar ya da vergi kesmekle sorumlu tutulan gerçek ya da tüzel kişiler tarafından ödenir. Dijital hizmet vergisinin tahsis edilmesinde aylık ödeme dönemleri bulunur. Beyanname vermekle yükümlü olan vergi mükellefleri ya da vergi kesintisi yapmakla sorumlu olan kişiler bu beyannamede belirtilen süre içerisinde vergi ödemesini yapmalıdır.

Dijital hizmet vergisi ödemek zorunda olanlar beyanname süresince satış yapmasa bile vergi ödemek zorundadır. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda söz konusu içeriğe erişim engeli getirilebilir. İçerik engellenmeden önce ihtar yoluyla söz konusu yükümlülüğün 30 gün içerisinde yerine getirilmesi beklenir. Vergi mükellefi yükümlülüklerini buna rağmen yerine getirmediği takdirde ilgili karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderilir ve 24 saat içerisinde ilgili içeriğe erişim engellenir. Vergi mükellefi yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde yine 24 saat içerisinde erişim engeli kaldırılır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Dijital Hizmet Vergisi Özellikleri

Dijital ortamda satışı yapılan her türlü içerik ve hizmetten alınan dijital hizmet vergisinin öne çıkan başlıca özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • İnternet üzerinden yaptığı satışlarla yüksek ciro elde eden satıcıları ilgilendiren bu vergi, dijital ortamda satılan her türlü görsel, işitsel içerik ve hizmeti kapsar.
  • İnternet üzerinden satış yapan fakat Türkiye sınırları içerisinde işyeri ya da ikametgah adresi bulunmayan satıcıların gelirlerinin vergilendirilmesi için ödeme tarafları ya da ödemeye aracı olanlar vergiyi ödemekle mükellef olur.
  • Fatura ve muadili belgelerde gösterilmeyen dijital hizmet vergisine tabi kazancın döviz üzerinden hesaplanması durumunda, gelirin elde edildiği tarihteki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası alış kuru üzerinden işlenir.

Dijital Hizmet Vergisi Oranı

Günümüzde dijital hizmet vergisi internet üzerinden dijital içerik satışı yapan bütün satıcılar için %7,5 oranındadır. Bu  verginin kapsama alanına girecek oranda ciro hasılatı elde eden satıcılar elde ettikleri gelirin %7,5’ini devlete vergi olarak ödemek zorundadır. Dijital hizmet vergisinin oranı Cumhurbaşkanı yetkileriyle birlikte %1’e kadar indirilebilir ya da vergi oranının iki katına kadar çıkarılabilir.

Dijital Hizmet Vergisi Vergilendirme Dönemi

Dijital hizmet vergisi aylık olarak ödenir. Her ay periyodik aralıklarla vergi ödemekle mükellef olan satıcılar beyanname göndererek vergilerini ödemek zorundadır. Beyannameler GİB’in dijital hizmetler web sitesi üzerinden online bir şekilde gönderilebilir. Vergi mükellefinin Türkiye içerisinde olmaması durumunda ise ödemenin tarafları ya da ödemeye aracılık edenler verginin beyan edilmesinden sorumlu tutulur.

Dijital Hizmet Vergisi’nin Mükellefi

En basit anlatımıyla ‘Dijital Hizmet Sağlayıcıları’ dijital hizmet vergisinin mükellefidir. Türkiye’de internet üzerinden yaptığı satışlarla elde ettiği geliri 20 milyon TL’nin altında olan ya da bütün dünyada elde ettiği gelir 750 milyon Euro’dan daha az olan her dijital hizmet sağlayıcısı dijital hizmet vergisi ödemekle yükümlüdür.

Tüm bunların yanı sıra e Fatura işlemlerinizi tek bir tıkla kolayca halletmek isterseniz fatura programı Logo İşbaşı’nı tanımanızın tam zamanı! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı ile ön muhasebenizi kolaylıkla yönetebilirsiniz. Detaylar için bizimle iletişime geçebilir, zamandan ve mekândan bağımsız şekilde fatura kesebilmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

KDV’den Matrah Hesaplama

Vergi Çarpanı Nedir?

Sosyal Medya Üzerinden Gelir Elde Edenler İçin Yeni Vergi Oranları 2022

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez