Çalışma izni Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı uyruklu işçiler için alınması zorunlu bir belgedir. Aynı şekilde Türkiye’deki işyerinde yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyen işverenlerin de çalışan için çalışma izni belgesi alması gerekir.
5 farklı çalışma izni türü bulunur ve her birinin kapsamı, süresi ve şartları değişiklik gösterir. Bazı çalışma izni türleri belirli bir süre boyunca yabancı uyruklu çalışanın Türkiye’de faaliyet gösterebilmesini sağlar. Bazı türleri ise süresiz bir şekilde yabancı çalışanın Türkiye sınırları içerisinde çalışabilmesine imkan tanır.
Süreli çalışma izinleri aktif durumda devam ettikçe aynı şekilde çalışanın SGK ödemeleri de yapılır. Fakat çalışma izninin süresi bittiğinde SGK çıkışı yapılmalı, aynı zamanda çalışan da ikamet izninin olmaması durumunda Türkiye sınırlarından çıkmalıdır.
Süresi dolmak üzere olan çalışma izinleri için çalışma izni uzatma başvurusu yapılmalıdır. Bu başvuru yabancı çalışanın çalışma iznini yine belirli bir süre boyunca uzatabilmesini sağlar. Böylece yabancı çalışanın bitmek üzere olan izni yenilenmiş olur ve çalışan Türkiye’de çalışmaya devam edebilir. Tıpkı esas çalışma izni başvurularında olduğu gibi uzatma başvuruları da e-Devlet ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı web sitesi üzerinden yapılabilir.
Yabancı Çalışma İzinleri Nasıl Uzatılır?
- Yabancı uyruklu çalışanların dolmak üzere olan çalışma izninin nasıl uzatılacağı yaygın bir merak konusudur. Çalışanın çalışma izninin dolmasına 60 gün kala yabancı çalışma izni uzatma işlemleri yapılabilir.
- Çalışma izni uzatma başvuruları da tıpkı ilk başvuruda olduğu gibi e-Devlet üzerinden yapılır. Aynı şekilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otomasyon sistemi üzerinden de çalışma izni uzatma başvuruları yapılabilir. Fakat e-Devlet uygulaması da başvuru sahibini bu otomasyon sistemine yönlendirir.
- Çalışma izni uzatma işlemi yapabilmek için hem çalışanın hem de işverenin KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi olması gerekir.
- İlk etapta işveren e-Devlet ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otomasyon sistemine giriş yapar. Giriş esnasında e-İmza kullanılmalıdır.
- e-İmza olmadan çalışma izni uzatma başvurusu yapmak mümkün değildir. e-İmza ile sisteme giriş yaptıktan sonra başvuru türleri arasından uzatma başvurusu seçilir. Bu noktadan sonra sistemin yönlendirmelerine göre hareket edilir ve işlem tamamlanır.
- Doldurulması gereken formlar doldurulur ve istenilen belgeler yüklenir. Bakanlık tarafından son yapılan düzenlemeye göre çalışma izni başvuruları elektronik ortamda yapılır, aynı şekilde gerekli evraklar da posta süreçleri yerine online sistemden yüklenir.
- Bütün bunlar tamamlandıktan sonra başvuru süreci sona erer ve sonuç alınması beklenir. Güncel yasalara göre çalışma izni uzatma başvurusu bir çalışanın aynı işveren ile çalışmaya devam etmesi durumunda ilk uzatma başvurusunda 2, sonraki uzatma başvurularında en fazla 3 yıl uzatılabilir.
- Farklı bir işveren ile çalışmaya başlayan yabancı uyruklu çalışanların çalışma izni başvurusu uzatma başvurusu yerine ilk başvuru olarak değerlendirilir.
Logo İşbaşı’nın muhasebe ve e-fatura/e-smm çözümleri işlerinizi kolaylaştırıyor! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı’nı hemen deneyin!
Çalışma İzni Uzatmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Çalışma izni uzatma başvurularında gerekli belgeler e-Devlet ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otomasyon sistemi üzerinden elektronik ortamda yüklenmelidir. Son yapılan düzenlemeler ile beraber her türlü çalışma izni başvurusu online sistemler üzerinden ilerler. Yabancı uyruklu çalışanın dolmak üzere olan çalışma izninin uzatılması için online sisteme yüklenmesi gereken belgeler şunlardır:
● Elektronik ortamda doldurulan çalışma izni uzatma formu
● İşverenin vergi dairesi ya da SMMM tarafından onaylı bilanço, zarar ve kar tablosu
● Çalışma İzni Uzatma Başvurusu Dilekçesi
● Yabancı uyruklu çalışanın eski çalışma izni belgesi
● Pasaport fotokopisi
● İşverene ait oluşumun son sermaye yapısını ve ortaklık durumlarını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi
Bu belgelerin tamamı elektronik ortamda doldurulur ve sisteme yüklenir. Bu noktadan sonra başvuru süreci işveren açısından tamamlanmış olur. Başvurunun olumlu ya da olumsuz sonuçlanması beklenir. Uzatma başvurularında birçok kriter Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değerlendirilir. Yabancı uyruklu çalışanın işveren ve faaliyetler açısından rolü ve katma değeri göz önüne alınır. Aynı şekilde yabancı uyruklu çalışanın faaliyet gösterdiği alandaki Türk çalışanların sayısındaki değişiklikler de değerlendirilir. Kimi durumlarda işverenin yabancı uyruklu çalışan yerine Türk uyruklu çalışan çalıştırması tavsiye edilir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Çalışma İzni Uzatma Başvuruları Ne Zaman Yapılır?
Çalışma izni uzatma başvurularının olumlu onaylanması için zamanlama önemli bir rol oynar. Halihazırda Türkiye’de çalışmakta olan yabancı uyruklu çalışanın çalışma izninin bitimine 60 gün kala uzatma başvurusu yapılabilir. Çalışma izninin bitmesinden önceki iki ayın herhangi bir iş gününde çalışma izni uzatma gerekli evraklar ile online sistem üzerinden başvuru yapılabilir. 2 aylık sürenin bitmesi durumunda başvuru yapılamaz. Çalışma izni bittikten sonra yapılan çalışma izni uzatma başvurusu değerlendirmeye alınmaz. 60 günlük süreden önce uzatma başvurusu yapmak mümkün değildir. Aynı şekilde 60 günlük süreden sonra da yapılan uzatma başvuruları geçersiz sayılır.
Kullanan her 10 kişiden 9’unun tercih ettiği web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilir, dilediğiniz yerden ister cepten ister webden kontrol edebilirsiniz.
Çalışma İzni Uzatma Başvurularında İşverenin Rolü Nedir?
Çalışma izni uzatma başvurularında çalışandan çok işveren tarafından işlemler yürütülür. İşveren yabancı çalışanın iznini uzatmak için gerekli belgeler ile elektronik ortamda uzatma başvurusu yapmalıdır. Aynı şekilde gerekli belgelerin temin edilmesi de işverenin sorumluluğundadır. Aynı zamanda çalışma izninin uzatılması başvurularının onaylanması için işverenin şu şartlara dikkat etmesi gerekir:
● Yabancı uyruklu çalışanın maaşlarını eksiksiz bir şekilde banka aracılığı ile ödemiş olmak
● Bünyesinde çalıştırdığı bir yabancı uyruklu çalışan için en az 5 Türk asıllı çalışan çalıştırıyor olmak
● İşverene ait oluşumun vergi borcunun bulunmaması
● Yabancı uyruklu çalışanın SGK ödemelerini yapmış olmak ve SGK borcu bırakmamış olmak. Bunların yanında çalışma izni uzatma başvurusunun olumlu sonuç vermesi için çalışanın da sağlaması gereken şartlar bulunur. Yabancı çalışanın çalışma izninin kapsadığı süre boyunca Türkiye sınırları dışında 6 aydan fazla süre geçirmemiş olması gerekir. Aynı şekilde bu süre zarfında hiçbir suça karışmamış olması da önemli rol oynar.
Web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile işinizi yönetmek çok kolay! Stok takibi, cari takibi, gelir gider takibi, nakit yönetimi, fatura takibi… Tüm işlemleri ister webden ister cepten internet erişimi olan her yerden kolaylıkla yapabilirsiniz. Siz de hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyin!
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
İşçi Maliyeti Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Fazla Mesai Nedir, Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?
İşletme Maliyetlerini Düşürmek İçin Uygulayabileceğiniz 10 Yöntem Nedir?