C2C Nedir?

2023-07-19T09:36:40

Ticari sahada kullanılan birden fazla çalışma modeli bulunur. Çalışma modellerinin her birinin özellikleri, avantajları ve dezavantajları farklılık gösterir. Ticari ilişkinin hangi çalışma modeli ile ilerlediğini belirleyen temel unsur tarafların tüketici ya da tedarikçi olması durumudur. Çalışma modellerine B2B, C2C ya da B2C örnek olarak verilebilir. Her bir çalışma modelinin gerektirdiği şartlar da farklı olabilir. Kendi ihtiyaçlarınıza ve faaliyetlerinize uygun iş modelini belirleyerek kolay bir şekilde ticari alanda kazanç elde edebilirsiniz.

C2C nedir konusu yaygın olarak merak edilir. C2C ticari sahada kullanılan bir çalışma modeli olarak öne çıkar. Bir diğer adı Consumer to Consumer olan C2C çalışma modeli en temel anlatımı ile iki tarafın da tüketici olduğu ticari ilişkileri ifade eder. C2C çalışma modelinde her iki taraf da müşteridir. Alışveriş sürecindeki birçok detay müşterilerin kendileri tarafından belirlenir. C2C iş modeli diğer modeller ile karşılaştırıldığında bazı avantajları ile öne çıkar. Bu iş modeli diğerlerine nazaran birçok noktada esneklikler ve özgürlükler sağlar.

Ölçeği fark etmeksizin kısa süreli ve esnek bir ticari ilişki için C2C iş modelini tercih edebilir ve kazanç hedeflerinize ulaşabilirsiniz. C2C modelinin sağladığı avantajların başında şirket olma zorunluluğunun bulunmaması gelir. B2C ya da B2B iş modellerinde taraflardan en az birinin şirket olması, resmi bir statüye sahip olması, vergi vermesi ve defter tutması gerekir. C2C modelinde böyle bir zorunluluk bulunmaz. C2C çalışma modelinde tarafların müşteri olması yeterlidir.

C2C çalışma modelinin bir diğer avantajı tarafların doğru kitleye kolayca ulaşabilmesidir.  B2C gibi iş modellerinde satıcı tarafın doğru tüketici kitlesine ulaşabilmesi için büyük pazarlama çalışmaları yapması, lojistik sürecini mümkün olan en iyi şekilde düzenlemesi ve diğer aktörler ile rekabet etmesi gerekir. C2C iş modelinde her iki taraf da müşteri olduğu için belirli platformlar üzerinden kısa süre içerisinde herhangi bir maliyet gerekmeksizin ürünün alıcılarına ulaşmak mümkündür. Özellikle e-Ticaret sektöründe yaygın olarak tercih edilen C2C platformları müşterilerin yine başka müşteriler tarafından satışa sunulan ürünlere, hizmetlere kolay bir şekilde ulaşabilmesini ve satın alabilmesini sağlar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

C2C Çalışma Modeli Nasıl İşler?

C2C çalışma modelinin işleme şekli B2B ve B2C modelleri ile benzerdir. C2C modelinin temel farklarının başında her iki tarafın da müşteri olması gelir. C2C modeli müşterilerin şirket olmayan başka bir müşteriye ürün ya da hizmet satışı yapması ile gerçekleşir. Bir alışveriş ilişkisinin C2C modeli olarak adlandırılabilmesi için müşterilerin belirli platformlar üzerinden iletişime geçmesi ve karşılıklı rızaya bağlı olarak bir satış gerçekleştirmesi gerekir. C2C örnekleri ile bu iş modeli daha kolay bir şekilde anlaşılabilir.

Türkiye’de yaygın olarak kullanılan araç satış platformları C2C iş modeline örnek olarak verilebilir. Bu platformlarda müşteriler satmak istedikleri araçları, taşıtları detaylarıyla beraber bir ilan şeklinde paylaşır. Sonrasında yine bir müşteri olan ve araç satın almak isteyen kişiler bu platformlar üzerinden ilanlara göz atar ve uygun olması durumunda ilan sahibi ile iletişime geçerek aracı satın alır. Bu şekilde müşteri herhangi bir pazarlama masrafına gerek kalmadan, kısa süre içerisinde, şirket kurmak gibi resmi süreçlerle uğraşmadan aracını başka bir müşteriye rıza dahilinde satar.

Yine yaygın olarak tercih edilen 2. el eşya, kitap, elektronik satış web siteleri, uygulamaları da C2C iş modeli örnekleri arasında yer alır. Bu platformlarda da müşteriler kullanmadıkları, ihtiyaç duymadıkları veya satmak istedikleri ürünleri bir ilan şeklinde paylaşır. Bu ürüne ihtiyaç duyan başka bir müşteri platform üzerinden filtreleme yapar ve gerekli ilana ulaşır. İlanda yer alan bilgileri kullanarak ilan sahibi ile iletişime geçer ve ürünü satın alır. C2C bu şekilde birden fazla alanda farklı şekillerde kullanılabilen esnek ve avantajlı bir iş modelidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

FİFO Nedir?

SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir?

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez