SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir?

2024-03-12T11:24:41

SGK İlişiksizlik Belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen bir belgedir. Bu belge işverenlerin, taşeron firmaların ve müteahhitlerin, ihaleler veya sözleşmeler kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarından iş alabilmeleri için talep edilir. SGK ilişiksizlik belgesi, ilgili işverenin, taşeronun veya müteahhitin, SGK ile ilişiği olmadığını, SGK’ya olan borçlarının bulunmadığını ve SGK ile ilişiği olan bir işveren, taşeron veya müteahhit ile ortaklık veya işbirliği içerisinde olmadığını belgeler.

SGK ilişiksizlik belgesi, işverenlerin, taşeronların ve müteahhitlerin, kamu kurum ve kuruluşlarından iş alabilmeleri için bir ön koşul olarak talep edilir ve ilgili kurum tarafından verilir. Belgenin alınması için SGK tarafından belirlenen prosedürler ve başvuru süreçleri takip edilerek başvuru yapılmalıdır. Belgenin düzenlenmesi, işverenin, taşeronun veya müteahhitin SGK kayıtlarının, borçlarının ve ortaklık durumlarının incelenmesi sonucunda gerçekleştirilir.

Ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile ister webden ister cepten internet erişimi olan her yerden işinizin başında olabileceğinizi biliyor musunuz? Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı’na geçin, işletmenizi elinizin altında taşıyın.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

SGK İlişiksizlik Belgesi Nasıl Alınır?

SGK İlişiksizlik Belgesi almak için öncelikle bulunduğunuz şehirdeki SGK İl Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekir. Başvuruyu işveren, taşeron veya müteahhit olarak yapmanız gerekir. Ardından başvuru formunu doldurmanız gereklidir. Ayrıca belge için istenen diğer gerekli belgeleri de hazırlamanız da önem taşır. Bu belgeler genellikle şu şekildedir:

  • Ticaret Sicil Gazetesi veya Ticaret Odası Kayıt Belgesi: İşveren, taşeron veya müteahhitin ticari kaydını ve faaliyetlerini belgeleyen belgeler.
  • Vergi Levhası: İşveren, taşeron veya müteahhitin vergi mükellefi olduğunu gösteren belge.
  • SGK Prim Borcu Yoktur Belgesi: İşveren, taşeron veya müteahhitin SGK prim borcu olmadığını belgeleyen belge.
  • Ortaklık Durumunu Gösteren Belge: İşveren, taşeron veya müteahhitin SGK ile ilişiği olan başka bir işveren, taşeron veya müteahhit ile ortaklık durumunu gösteren belge.

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra SGK İl Müdürlüğüne yapacağınız başvurunuz ilgili kurum tarafından değerlendirilecektir. SGK kayıtlarınız, borçlarınız ve ortaklık durumunuz incelenecek ve başvurunuzun sonucu size bildirilecektir. Başvurunuz sonucunda aksi bir durum olmaması durumunda SGK İlişiksizlik Belgesi almak için size bir belge verilecektir. Aldığınız bu belge, işverenin, taşeronun veya müteahhitin SGK ile ilişiği olmadığını, SGK’ya olan borçlarının bulunmadığını ve SGK ile ilişiği olan bir işveren, taşeron veya müteahhit ile ortaklık veya iş birliği içinde olmadığını belgeler.

SGK ilişiksizlik belgesi almak için başvuru yaparken ilgili SGK İl Müdürlüğü tarafından belirlenen prosedürleri, başvuru formunu ve gerekli belgeleri dikkatlice takip etmeniz gerekir. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra size verilecek olan belge, ihale süreçlerinde, sözleşme imzalanmasında veya devam eden sözleşmelerin güncellenmesinde talep edilen bir belgedir.

SGK İlişiksizlik Belgesi Nasıl Sorgulanır?

SGK İlişiksizlik Belgesi’nin sorgulanması için ilk etapta e-Devlet kapısını kullanabilirsiniz. Bunun için www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapın. Ardından SGK sistemine erişin. Bunun için “SGK” veya “Sosyal Güvenlik Kurumu” gibi arama terimlerini kullanabilirsiniz. SGK sistemi üzerinden “İlişiksizlik Belgesi Sorgulama” hizmetini seçin. Bu hizmetle, SGK İlişiksizlik Belgenizin sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

SGK İlişiksizlik Belgesi sorgulama ekranında, ilgili alana T.C. kimlik numaranızı girin. T.C. kimlik numaranızı girdikten sonra, sistem belgenizin sorgulamasını gerçekleştirecektir. Belgenizin sorgulama sonuçları ekranda görüntülenecektir.

SGK İlişiksizlik Belgesi’nin sorgulanması, e-Devlet Kapısı üzerinden kolayca gerçekleştirilebilir. Sorgulama sonucunda belgenizin ilişiksizlik durumu ve geçerlilik tarihi gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

Tahsilat Makbuz Programı Nedir?

Ticari Muhasebe Programı Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez