Stok Devir Hızı Nedir? Nasıl Hesaplanır? Neden Önemlidir?

2022-08-05T11:09:32

Stok devir hızı hesaplanarak,e-ticarette stokların yenilenme hızı ve yenilenme sayısı ortaya konabilir. Bunedenle stok devir hızı, e-ticarette önemli bir parametredir.

Stok Nedir?

Stok, şirketin aniden ortaya çıkan ihtiyacının karşılanarak, üretimin kesintisiz olarak sürmesini sağlamak amacı ile her an tedarikte bulundurulan malzemelerdir. Muhasebe açısından incelendiğinde stok çeşitleri şunlardır:

  • Hammadde 
  • Aramal  
  • Mamulmal  

Stok, Vergi Usul Kanunu uyarınca‘’emtia’’ olarak tanımlanmaktadır.

Stok Takibi Neden Önemlidir?

Stoklarda çok fazla birikme olması halinde, fazlalığın eritilebilmesi için üretimin yavaşlatılması veya yeni satın alımların durdurulması yoluna gidilebilir.

Stok takibi, işyerinin çalışmalarını sürdürmesi için satmak üzere tedarik ettiği ya da satacağı ürünü imal etmek için kullandığı malzemenin kayıt altına alınmasıdır. Bahse konu kayıt işleminin yapılmasının esas amacı işletmenin karlılığını arttırmaktır. Bu nedenle stok ve üretim maliyetlerinin  minimale inmesi için gereken, optimum stok seviyesini sabit tutmaktır.

Ayrıca stok takibi sayesinde müşterilerin dönem dönem talep artışlarının net olarak analiz edilmesi de mümkün olur.

Stok takibi hesaplanmasının diğer yararları şunlardır:

  • İş organizasyonunun doğru yapılması
  • Sisteme giriş ve çıkışların dengelenmesi
  • İhtiyaçların saptanarak, hangi ürün için ne zaman sipariş verilmesinin uygun olduğunun doğru olarak tahmin edilebilmesi

Stok takibi ile yatırım maliyetlerinin olabilecek en düşük seviyeye çekilmesi ve ürünün alıcıya arzının eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi sağlanır.

Arz hızının arttırılması, etkin tedarikçi dönüşümü sağlamak, düşük maliyetli ve sürekli tedarik elde etmek de stok takibinin hedefleri arasındadır.

Logo Yazılım’ın geliştirdiği web tabanlı çalışan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile internet erişimi olan her yerden stok takibinizi ister cepten isterseniz de bilgisayarınızdan gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Stok Devir Hızı Nedir?

Stok devir hızı, stokta yer alan ürünlerin kaç kez satılarak yenilendiğini gösteren bir parametredir. Bu değer şirketin genel verimliliği hakkında iyi bir fikir verir.

Genel prensip olarak, stok devir hızının sektör ortalaması ile kıyaslandığında ortalamadan yüksek olması istenir. Fakat stok devir hızının yüksek olması, tek başına satışların iyi olduğunu söylemek için yeterli değildir.

Stok devir hızı yüksek ise ürünler için işletmeye yüksek oranda talep geldiği ve depolama maliyetlerinin gereksiz olmadığı anlaşılır. Ayrıca stok devir hızı malların etkin bir satış politikası ile satıldığını ve hızlı bir şekilde yenilendiğini de gösterir.

Stok Devir Hızı Nasıl Hesaplanır?

Stok devir hızı aşağıdaki formüle göre hesaplanabilir:

Belli bir zaman aralığında satılan malın maliyeti (CGOS)’nin aynı zaman dilimindeki ortalama stok seviyesine  (( dönem başı stok + dönem sonu stok) /2) bölünmesi ile bulunur.

Elde edilen rakam sayesinde, gelecek dönemde eldeki stokun ne kadar dönebileceği hesaplanır. Şirketler genellikle stok devir hızını, önceki dönemlerdeki satış verilerini temel alarak hesap ederler.

Stok devir hızı, yani stok dönüşü rakamlarının yükseltilmesi için dikkat edilmesinde yarar bulunan noktalar şunlardır:

  • İyi bir pazarlama programı ve kampanyası ile talep arttırılmalıdır.
  • Fiyatlandırma stratejisi kontrol edilerek, gerektiğinde yenilenmelidir.
  • Sipariş sırasında tedarikçiler ile indirim anlaşması yapılmalıdır.
  • Müşteriler tarafından daha çok satın alınan ürünler stoklanmalıdır
  • Depoda çok yer tutan ve az satılan ürünler gerekiyorsa tedarikçiye iade edilmeli ya da elden çıkarılması için promosyon düzenlenmelidir.

Stok devir hızı konusunda ayrıntılı bilgiye ve işletmenize özel muhasebe programı çözümlerine Logo İşbaşı sayesinde ulaşabilir, zamandan ve mekandan bağımsız olmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kira Gelir Vergisi Hesaplama Uygulaması Yayında!

Basit Gelir Gider Takibi Nasıl Yapılır?

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez